Pojdi na vsebino
Skupnost za mlade z vprašanji, o katerih je lažje pisati, kot govoriti.

Kaj je spolna zloraba

Spolna zloraba je vsaka spolna aktivnost med odraslim in otrokom do 15. leta starosti. To je nedopustno in kaznivo dejanje.

Tanjina zgodba
»Dobro spi,« je rekla mama in odšla. Tanja se je stisnila med blazine in poslušala mamine korake, ki so odmevali po stopnicah.

»Zakaj nisem rekla mami, naj ostane doma?« je šepetala v blazino in se dušila v solzah. Počasi se je v njeno telo začel plaziti grd ostuden občutek gnusa, pomešanega s strahom. Zaslišala je žvenket kozarca, ki ga je očim odložil na mizo in drseče korake, ki so se bližali njeni sobi. Očim je vstopil in se usedel na posteljo. Tanja se je stisnila čisto k steni. Okoli očima se je širil težak vonj po alkoholu.
»Pridi, punčka, se bova malo božala….«


Bojanova zgodba
Že od majhnega sem vsak konec tedna preživljal pri dedku in babici. Dedek mi je vedno kupoval bombone in male čokolade. Skril jih je v hlačni žep in jaz sem jih moral poiskati. Bil sem star kakšnih šest let, nisem še hodil v šolo, ko je dedek, ko sem brskal po njegovem hlačnem žepu in iskal bonbone, prvič prijel mojo roko in jo pritisnil na svoje telo. To je počel vedno, ko je prinesel bombone. Dolgo časa nisem vedel, zakaj to dela. Star sem bil približno deset let, ko je vsakič, ko sem se kopal, prišel za menoj v kopalnico, me hotel umivati, čeprav je vedel, da se že dolgo umivam sam. Bilo mi je neprijetno, zoprno in postajalo me je strah, ker se je začel ob tem, ko me je kopal, tako čudno vesti. Rekel je, da ne smem povedati mamici, kaj počne, da bo potem mamica odšla in se ne bo več vrnila. Končno sem nekega dne, ko je bilo njegovo nadlegovanje že neznosno, zbral pogum in povedal mami, kaj se dogaja. Ne spominjam se natančno, kaj se je zgodilo po tem. Vem samo to, da je bila mamo strašno jezna in da je kričala na dedka.

Dedka nismo nikoli več obiskali, njegovo početje pa se mi je še dolgo vračalo v misli in me plašilo.


Petjina zgodba
Začelo se je, ko mi je bilo 12 let. Bil je sosed in dober prijatelj mojih staršev. Še preden me je začel spolno nadlegovati, mi je dajal darila, kupoval sladkarije in mi poklanjal denar. Sprva me je božal in mislila sem, da je to v redu. Vsakič, ko sem bila pri njem in ko me je božal, mi je dal denar in mi rekel, naj si kaj kupim. Postajal je vedno bolj predrzen, in ko sem se uprla, je rekel, naj kar povem, če si upam. Dejal je, da mi tako nihče ne bo verjel, ker sem pokvarjena in sem od njega jemala denar. Ponoči nisem mogla spati. V glavi so se mi vrtele slike o tem, kaj se je dogajalo v njegovi sobi. V šoli sem popustila, doma nisem mogla več vzdržati, bežala sem od doma in se potikala naokrog. Počutila sem se ničvredno, umazano, pokvarjeno in grdo. Z menoj je bilo vedno hujše in starša sta me poslala v zavod za težko vodljiva dekleta. Neko popoldne nisem mogla več prenašati teže, ki se je leta zgrinjala nad menoj in sem vzgojitelju povedala, kaj se je dogajalo.

Natisni