Čas burnih sprememb

Še včeraj ste zbirali sličice, gledali Živ-žav ob nedeljah in sploh vas ni zanimalo, kaj boste oblekli in tudi ne, kje visijo ogledala v stanovanju. Starši so bili za vas najpomembnejši v življenju. Kar čez noč se je vse spremenilo.

Približno v obdobju med desetim in osemnajstim rojstnim dnem, se deklice razvijajo v ženske in fantje v moške.

Predvsem je to čas sprememb, saj se v razmeroma kratkem času zelo hitro spreminja vse v zvezi s teboj; tvoje telo, tvoj pogled na svet, tvoj odnos do sebe, staršev in prijateljev. Pogosto se ti spreminjajo razpoloženja - od kipečega veselja do otožnosti, od navdušenja do jeze in užaljenosti, čeprav včasih sploh ne veš zakaj. Spremembe se dogajajo na telesnem področju (telesno dozorevanje) in na duševnem področju (čustveno, socialno, spoznavno, moralno dozorevanje).

Za obdobje odraščanja je značilno, da telesno in duševno dozorevanje ne potekata istočasno. Praviloma telesni razvoj prehiteva duševnega. Po zunanjem videzu ste lahko že odrasli, po svojem obnašanju in doživljanju pa ste pogosto še otroci.

Začenjate se spraševati, kdo ste in kakšni ste. Rastete tako hitro, da sproti prerasete svoja oblačila, in vaše telo dobiva vedno bolj žensko oziroma vedno bolj moško obliko. Veliko se ukvarjate s svojo zunanjostjo in ste kar naprej s kakšno stvarjo na sebi nezadovoljni. Primerjate se z drugimi in se vam zdi, da so med vami in vašimi prijatelji takooo velike razlike, da postanete čisto zamorjeni.

Sploh pa vas nihče od odraslih ne razume! Naenkrat toliko zahtevajo od vas in hočejo, da se odgovorno vedete, vi pa vendar šele odraščate! Ali pa, kar je še bolj grozno, vas imajo za otroka, ko ste vendar že samostojni! Tudi najboljši prijatelji niso brez napak.

Laže se boste prebili skozi najstniška leta,

  • če boste vedeli, da se vse burne spremembe nekoč umirijo,
  • če boste zadovolnji sami s seboj in se boste sprejemali takšne, kot ste,
  • če boste ponosni na to, da ste enkratni in neponovljivi,
  • če se boste naučili pogovarjati z drugimi, kar pomeni tudi poslušati in razumeti druge,
  • če boste vedeli, da se v vsakem trenutku sami odločate, kaj boste in česa ne boste naredili,
  • če si boste znali postaviti uresničljive cilje v življenju.

Lahko boste rekli : Življenje je lepo!

Natisni