Pojdi na vsebino
Skupnost za mlade z vprašanji, o katerih je lažje pisati, kot govoriti.

Brez hrane po 15. uri - je to zdravo?

Vprašanje

Pozdravljeni!
Imam eno vprašanje:moja sošolka hujša tako,da je samo do 15h, potem pa nič več. Baje je to kar uspešno. Mene pa zanima, če je to zdravo ali vseeno priporočate kakšen obrok tudi po 15. uri?
Že vnaprej se vam zahvaljujem za odgovor.
Janja

Odgovor svetovalke

Spoštovana Janja!
Malo bom "pofilozofirala". Kaj je nezdravo ali zdravo za posameznika? Zdrav človek se dobro počuti v svoji koži in fizično in psihično. Način, kako posameznik pride do tega, ni vedno enak za vse.

Človek se odloči, da bo hujšal, ko ni več zadovoljen s svojim videzom. Nato nastopi izbira različnih diet, o katerih lahko beremo po časopisih, takšni in drugačni literaturi, slišimo od prijateljev. Vsaka dieta obljublja čudež, mi se oprimemo tega, ker želimo spremembo in hiter rezultat. Saj hiter rezultat se nam zdi kot potrdilo, da smo uspešni. Tvoja prijateljica je izbrala eno takšno dieto, ki bo v kratkem času dala rezultate, vprašanje je, kaj bo čez nekaj časa. Vsekakor, če ji to v tem trenutku ustreza in se dobro počuti, naj to počne, škoda bi jo bilo prepričevati v neprimernost takšne diete. Jaz ti predlagam drugačno pot, saj je njen način nekoliko - ne bom rekla nezdrav -za mladega človeka, ki se še razvija, neprimeren.

Telo potrebuje pridobitev energije čez cel dan, enakomerno, ni ga dobro obremenjevati v posameznih delih dneva, potem pa stradati. Danes celo strokovnjaki priporočajo uživanje hrane v popoldanskih urah, dopoldne je namenjeno sadju in sokovom.

Hujšati pametno, pri tem biti uspešen, ne uničiti svojega telesa - edina prava pot je sprememba življenjskega sloga, katerega bomo zadržali tudi potem.

Ob nasvetih zdrave prehrane - veliko sadja, zelenjave, naravnih sokov, žit, semen, oreškov, temnega kruha, rib in malo mleka, mesa, jajc, sira, čim manj alkohola, masnih živil, mesnih izdelkov, najbolj pomembno je gibanje. Vsak dan vsaj pol ure, izbereš lahko med neštetim vrstami rekreativnih dejavnostih, fitnesa, aerobike, plavanja, kolesarjenja, hoje, teka., pa tudi preskakovanje kolebnice je odlično, ples pa še bolj. To ti naj pride "v kri", naj postane tvoj stil v mladosti, tako ga boš obdržala tudi potem in prenesla na svoje otroke. To je največ, kar lahko naredimo za svoje telo, pa če je posredi hujšanje ali pa tudi ne.

Upam, da si razumela moj odgovor, če potrebuješ še več razlage, me lahko dobiš na tosemjaz.net. Uživaj!

S spoštovanjem,
Lorena Hus, mag.farm.

Natisni