Pojdi na vsebino
Skupnost za mlade z vprašanji, o katerih je lažje pisati, kot govoriti.

Bolj zdravo prehranjevanje

Vprašanje

Zivjo!

Jst bi pa prosila za nasvet kakšnega strokovnjaka.
Za začetek - nimam nobenih motenj prehranjevanja, me pa vseeno nekaj zanima. (aja,stara sem pa 22 let).

Odločila sem se, da se bom začela malo bolj zdravo prehranjevati - več sadja, zelenjave, mleko (ga skoraj nič ne popijem - mogoče vsake toliko časa kakšen jogurt, skupaj v celem letu - mogoce 2 litra). Tako, da sem se odločila, da bom enkrat na dan pojedla skledo sadja - z 2 žlicama javorjevega sirupa. Enkrat na dan pa kosmiče z mlekom.

Zanima pa me, kaj je bolje - sadje zjutraj, mleko zvečer ali obratno? Kaj je bolj zdravo? In, ali je javorjev sirup uredu ali ne?

Hvala že vnaprej za nasvete!
Pozdravcek Ursa

Odgovor svetovalke

Draga Urška,
ne morem se strinjati s spremembo tvojih prehranskih navad, saj mislim, da takšen način prehranjevanja ne more koristiti tvojemu zdravju in ga torej ne morem imenovati zdrav način prehranjevanja.

Zdrava prehrana po mnenju strokovnjakov, ki se s tem področjem ukvarjajo, pomeni uživanje raznovrstne prehrane.

Naj napišem nekaj osnov zdrave prehrane:

  • Uživaj veliko sadja in zelenjave, vsaj 5 x dnevno in vsaj 1/3 v surovi obliki.
  • Večkrat na dan si privošči jedi iz neoluščenih žit.
  • Uživaj manj mastno mleko in mlečne izdelke (vsaj 4 dcl dnevno). Če ne boš zaužila zadosti tovrstnih izdelkov, potem vnašaš v telo premalo kalcija in ogrožaš svoje zdravje. Tvegaš, da boš čez leta zbolela za osteoporozo (krhke, lomljive kosti).
  • Mesa in mesnih izdelkov ni treba uživati vsak dan, izbiraj puste vrste in ga nadomeščaj z ribami in stročnicami.
  • Zaužij tri do pet obrokov na dan, lahko se odpoveš večerji. Hrano pripravljaj s čim manj maščob. Dnevno zaužij vsaj 1,5 litra tekočine, najbolje vode.
  • Najboljši način za nadzorovanje in izgubo telesne teže pa je gibanje, zato postani telesno dejavna, če še nisi.
  • Javorjev sirup ni primeren za hujšanje in ne spada v okvire zdrave prehrane. Zelo znan je pri Američanih in Kanadčanih, ki ga uporabljajo bolj kot sladilo. Originalni javorjev sirup vsebuje poleg sladkorja in izvlečka rastline tudi precej različnih mineralov (kalcij, magnezij) in vitaminov (zlasti B skupine). Koliko teh koristnih elementov je v steklenički sirupa, pa je napisano na deklaraciji.

Če zaključim z enim stavkom: hujšaš lahko tako, da poješ čim manj sladkorjev in maščob in čimveč sadja in zelenjave ter škrobnih živil, ob tem pa poskrbi za redno in vsakodnevno gibanje.

Uživaj v pomladi in vse dobro ti želim,
Jana Govc Eržen, dr. med.

Natisni