Pojdi na vsebino
Skupnost za mlade z vprašanji, o katerih je lažje pisati, kot govoriti.

Ali sem noseča?

Kot strela z jasnega neba vaju je doletelo: nosečnost!

Užitek in vrhunec sreče, ko sta skupaj, vama enostavno nista dala možnosti, da bi razmišljala še o ustrezni kontracepciji. In kaj zdaj?

Materinstvo

Otrok naj se rodi zaželen in zdrav! Krasna je trditev, ki jo v taki ali drugačni obliki poslušata, že odkar sta začela spoznavati spolnost. Če temu dodata še materialno neodvisnost, pomoč in razumevanje staršev ter s tem možnost vajinega nadaljnjega šolanja, potem so pred vama najlepši meseci vajinega življenja.


Prav je, da se skupaj udeležujeta pregledov v posvetovalnici za noseče in razmišljata o prisotnosti očeta pri porodu. Otrok bo vajina skupna skrb - verjetno ob pomoči staršev (za varstvo otroka), ko bosta vidva nadaljevala šolanje. Vajin otrok bo imel izobražene in neodvisne starše.

 

Splav

Vendar brezskrbna spolnost brez zaščite ne prinaša samo užitka ampak tudi bolečino, ko se znajdeš v bolnišnici na oddelku za splav.


Nerodno mu je bilo stopiti v lekarno ali prodajalno po kondom, bala si se ginekološkega pregleda, saj bi mogoče ginekolog poklical starše in jih obvestil, da si prišla po kontracepcijo. Oba sta upala, da se ne bo zalomilo. Pa se je! In to ravno vama, ki nikakor ne moreta postati mama in oče!

 

Kako

Takoj ko posumiš, da si mogoče zanosila, pojdi k ginekologu. Brez tvoje privolitve staršev praviloma ne bodo seznanili s tvojim stanjem. Razmisli: mogoče le ne bi bilo tako tragično, če se vsaj nekdo od tvojih najbližjih vključi v reševanje zate tako nerešljivih problemov?


Zakon dovoljuje splav do 10. tedna na zahtevo ženske. Po 10. tednih nosečnosti se lahko opravi prekinitev nosečnosti na podlagi posebne komisije samo, če je z nadaljnjo nosečnostjo ogroženo zdravje ženske. Zato: čimprej obišči ginekologa, ki določi nosečnost, nato se boš posvetovala še s socialno delavko, opravila boš določene laboratorijske preiskave, določili ti bodo krvno skupino in sprejeta boš v bolnišnico.


Opravijo lahko tako imenovani vakuumski splav, splav pod narkozo ali splav s hormonskimi tabletami, ki pa je lahko precej neprijeten zaradi slabosti, bruhanja in bolečin. Poseg traja nekaj minut, po njem ženska običajno krvavi 14 dni, zaželen je 5-dnevni počitek in po 2 do 4 tednih pregled pri ginekologu in dogovor o kontracepciji.

 

Občutek krivde

Mogoče je odveč občutek krivde, da si šla na splav, vendar je nedopustno, da se ti po tej grenki izkušnji še enkrat zalomi samo zato, ker se nista ustrezno zaščitila. Vsak nepotreben poseg v telo (splav to je, ker obstaja zanesljiva kontracepcija) lahko pusti posledice v kasnejših težav pri zanositvi. Verjamem pa, da boš enkrat želela postati mamica, zato je izbira zanesljive kontracepcije vajina skupna odgovornost.

Natisni