nutricionist

Vprašanja na tosemjaz.net.
...::tsj

nutricionist

ObjavaNapisal ...::tsj » 20 Jan 2007 22:26

zanima me, kako do tega poklica? je treba na medicinsko fakulteto? so še kakšne druge možnosti? kje vse si lahko zaposlen kot nutricionist?

hvala!
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: nutricionist

Uredništvo » 24 Jan 2007 07:39

Odgovor svetovalke
___________________

V Sloveniji ne obstaja direkten študij nutricinizma, vendar lahko potrebna znanja pridobite na Biotehnični fakulteti v Ljubljani, v okviru podiplomskega študija. Pogoj za vključitev je končana univerzitetna izobrazba in aktivno znanje enega tujega jezika. Ustreznost predznanja kandidatov presoja senat oddelka in v skladu z njihovim mnenjem se kandidatom, ki nimajo ustreznega znanja določijo dodatni izpiti, ki jih mora opraviti do zaključka drugega letnika.

Specialističen študij klinične dietetike je organiziran na Visoki šoli za zdravstvo v Mariboru in Izoli. Pogoj za vpis je zaključen visokošolski program. V Zagrebu imajo študij nutricionizma na Prehrambeni biotehniški fakulteti. Veliko možnosti za izobraževanje je tudi v tujini, predvsem v ZDA (za te informacije se obrnite na Center za informiranje in poklicno svetovanje – CIPS).

Zelo veliko informacij lahko dobite na spletnih straneh. Lahko pa se obrnete tudi na Strokovno združenje Nutricionistev in dietetikov, Zaloška c.7, Ljubljana).

Možnosti je kar nekaj, žal pa ni strogo začrtane poti.

Zaposlitev je močna na različnih področjih , kjer imamo opravek s hrano oz. živilsko tehnologijo (šole, vrtci, bolnišnice, živ.industrija, vojska , inšpektorat, navsezadnje tudi v Welnes centih…)

Lep pozdrav,

Andreja Jurko, univ. dipl. psihologinja
Ale24

Re: nutricionist

ObjavaNapisal Ale24 » 23 Jun 2012 18:25

Lp

Jaz bi pa rad nadaljeval tukaj in bi vprašal, če se je že kaj spremenilo glede študija nutricizma? Zanima me katero srednjo šolo je potrebno končati, da greš potem lahko naprej na študij za nutricista, pa če ta študij že obstaja pri nas, kakšne so potem možnosti zaposlitve in kje bi se lahko zaposlil?

Lep Dan
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: nutricionist

Uredništvo » 16 Jul 2012 09:45

Odgovor svetovalke
________________

Lepo pozdravljen!

Iz razpoložljivih virov sem povzela, da študija nutricionizma v Sloveniji ni. Najbližji temu študiju in edini tovrstni je visokošolski strokovni študij Prehransko svetovanje - dietetika, ki ga izvaja Fakulteta za vede o zdravju v Izoli (Primorska univerza). Vpišejo se lahko kandidati s poklicno ali splošno maturo. Na njihovi spletni strani boš našel zelo izčrpne informacije in upam, da ti bodo v pomoč.

Lep pozdrav.

Lep pozdrav.
Cvetka Kozmus, socialna delavka
sunnysun

Re: nutricionist

ObjavaNapisal sunnysun » 05 Sep 2013 13:45

Vem, da sem zelo pozna s tem postom ampak bom vseeno napisala nekaj na to temo. Sem končala 1. stopnjo živilstva in prehrane na biotehniški fakulteti, zato ne govorim na pamet. Najprej naj omeni, da imamo v Sloveniji še zelo šibko zasnovano poučevanje o prehrani. Tako da, če ima kdo možnost šolanja v tujini, naj le gre v Nemčijo ali Nizozemsko (slednjo še posebej priporočam!). O Ameriki sem bolj skeptična, ker imajo popolnoma drugačen prehranski sistem kot Evropa.
Če se pa kdo odloči za šolanje v Sloveniji, je po mojem mnenju najboljša pot tale: končati šolanje Živilstva in prehrane na Biotehniški fakulteti, ker ti da najširši spekter znanja o živilih. V prvih letih je veliko predmetov iz biokemije, kemije, mikrobiologije, higiene živil, anatomije... V 3. letniku pa se bolj usmeri na študijo posamičnih živil, kot so poljščine, mleko, meso, sadje in zelenjava, vinarstvo. Prav tako se uči o klinični dietetiki in pridobi znanje o osnovah prehrane. Na podiplomcu lahko nato nadgrajuješ znanje iz nutricionizma, tako da se usmeriš smer Prehrana. Tam je večina predmetov prehrambeno naravnanih. In mogoče v času podiplomca izven faksa pridobiš kakšen certifikat iz prehranskega področja, ki te zanima in si super!
Ne rečem, da je to edini način kako postati nutricionist. Obstaja veliko ljudi, ki si iz nobenega predhodnjega znanja pridobi certifikate na različnih seminarjih, tečajih... ter nato na veliko pišejo članke in svetujejo ljudem. Če so dovolj samoiniciativni in pridni, so lahko zelo uspešni nutricionisti. Vendar se mi zdi, da maš po končanem faksu Živilstva in prehrane dobre temelje iz osnovnih znanj (med drugim biokemije, ki je alfa omega v prehani), veš veliko bolj poglobljeno razmišljati o tem ter veš oceniti, katero prehranska teza je smiselna in katera ne (ker teh je celo morje in veliko jih je zelo lajično podanih).

To je moje mnenje.

Lep pozdrav!
tiam

Re: nutricionist

ObjavaNapisal tiam » 26 Nov 2013 21:39

Živjo, zanima me nutricionistika, predvsem v povezavi s športom (vrhunski šport, fitnes) . Letos naj bi se vpisala na faks, in je ena izmed možnosti prav taka pot, ki si jo opravila ti. Ali sta kemija in biologija zelo zahtevni? .. Omenila si pridobivanje znanja in certifikatov preko raznih seminarjev ipd.. Mogoče veš kje lahkoo dobim informacije za take seminarje oziroma kje lahko dobim certifikat za nutricionista? Vem, da je znanje potem manj obširno, ampak pride prav v športu:)
sunnysun

Re: nutricionist

ObjavaNapisal sunnysun » 16 Jul 2014 15:16

Opažam, da sem spet prepozna z odgovori ampak upam, da ti bom še vseeno v pomoč

Če te zanima prehrana športnikov je Živilstvo in prehrana čist dober začetek tvoje poklicne poti. Tudi sama sem pisala na to temo diplomski seminar, tako da se da raziskovat. Certifikati pridejo bolj v poštev ob koncu študija, da dopolniš obstoječe znanje v smer, ki te zanima. Več o tem ve povedat prof. Simčič, ki je ta glaven za prehrano na našem faksu.
Kemija je v prvem letniku najtežji predmet ampak se ga da narediti, če si priden. Predmet biologija je ponovitev celotne gimnazijske biologije in ni nič hudega. Naj povem, da sem ta dva predmeta naravnost sovražila v gimnaziji ampak iz napačnih razlogov (beri: profesorji). Tako da le pogumno..vse se da če je volja in interes! ;) tole smer ni težko končati (zdaj v bolonjcu še premalo zahtevajo, če mene vprašaš) in tudi večina profesorjev je zelo prijaznih in pripravljenih pomagati. Pa tudi kot letnik smo ponavadi kar povezani med sabo, ker nas ni dosti. Meni ni žal, da sem se odločila za to smer-v nobenem pogledu.
Če te kaj zanima me pa le vprašaj, bom probala biti bolj odzivna

Lp!