Nimam menstruacije

Vprašanja na tosemjaz.net.
Dekle1

Nimam menstruacije

ObjavaNapisal Dekle1 » 12 Jul 2019 13:55

Pozdravljeni!

Stara sem 18 let in še vedno nimam menstruacije. Bila sem že pri zdravniku in endokrinologu. S hormoni je vse v redu. Najverjetneje naj bi bila za izostanek menstruacije kriva anoreksija pred 3 leti, ko sem pri svojih 165 cm tehtala 41 kg.
Zdaj tehtam 48 kg. Še vedno se rada ukvarjam s športom. Zdravnica mi je rekla naj se zradim za kakšen kilogram, ampak to je veliko lažje reči kot storiti. V meni se namreč še vedno bije boj: na eni strani me je strah, kaj če ne dobim menstruacije, na drugi strani (in ta je močnejša) pa sem si všeč točno takšna kot sem in zato ne morem jesti več, kot toliko, da sem sita. Ne morem se prisiliti, da bi se zredila, čeprav bi bilo to dobro za moje zdravje. Sicer jem vsaj trikrat na dan. Ne vem, kaj naj naredim, stah me je in sebe krivim za nastalo situacijo.

Najlepša hvala za nasvet in lep pozdrav!
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Nimam menstruacije

Uredništvo » 16 Jul 2019 08:19

Odgovor svetovalke
_________________

Draga, Dekle1,
zlahka se postavim v tvojo situacijo. Imaš 48 kg, kar je za 165 cm višine še vedno malo, a si zadovoljna s seboj. Verjamem ti. Gotovo si tudi srečna, da si se uspela iztrgati iz začaranega kroga, za katerega obe veva, kam pelje. Kriviš se za to, ker še nimaš menstruacije. Imaš prav, anoreksija izpred treh let je kriva za to. Morda pomisliš, da je to dobesedno res. Nisi ti kriva, saj takrat nisi imela nadzora nad svojo boleznijo!

Danes je drugače. Ti vodiš svoje življenje. Redno uživaš 3 obroke. Morda je prostorček še za enega malega četrtega. Poskusi. Lahko je to le kepica domačega sladoleda. Zate gre. Jasno, da si želiš, da menstruacija pride. Saj se z njo začne za vsako žensko nova doba! Ne boj se. Če boš dovolj potrpežljiva in vztrajna in če se boš začela imeti rada ter če boš blaga s seboj, jo boš dočakala. Telo "ti še ne zaupa". Zaupanje se povrne, ko dovolj časa mine. Samo ne goljufaj svojega telesa, prosim te!

Držim pesti zate, da boš čim bolj mirna glede tega.

Lepo, lepo te pozdravljam,

mag. Damjana Žolnir, dr.med.,
specialistka šolske medicine
Dekle1

Re: Nimam menstruacije

ObjavaNapisal Dekle1 » 19 Jul 2019 08:56

Najlepša hvala za odgovor in tolažbo!