Studentsko delo

Vprašanja na tosemjaz.net.
Aaaaaas

Studentsko delo

ObjavaNapisal Aaaaaas » 12 Jul 2019 08:40

Ker sem stara 19 in mi oktobra potece status. Nisem naredila mature in se ne morm nikamor vpisat.
Do zdaj sem delala kot statistka in prakso. Ful si zelim da bi prisla v kaksno reklamo. Oci mi tezi da nimam delovnih izkusenj.
Zato sem se prijavila na neko delo in so mi poslali termin razgovora. Zdaj me je groza. Kaj ce bom zdaj dobila kaksno reklamo pa ne bom mogla iti?
Ali pa mi delo ne bo ok? Ali pa se kaj zgodi ... Ojoj. Imam ze anxiety kick.
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Studentsko delo

Uredništvo » 15 Jul 2019 08:16

Odgovor svetovalke
_________________

Pozdravljena Aaaaaas !

Glede na opisano situacijo, se mi zdi pametna odločitev, da sprejmeš razgovor in kasneje tudi delovno mesto, če ti je služba vsaj malo všeč. To te bo obogatilo z dodatnimi delovnimi izkušnjami in referencami za nadaljnjo pot. Napisala si, da te veseli delo statista, vendar so tovrstna dela bolj priložnostna in ne prinašajo reden zaslužek. Zato razmisli o možnosti, da si najdeš redno službo in hkrati spremljaš razpise za reklame. Če bi dobila priložnost dela v reklami bi verjetno lahko uskladila oboje. V primeru, da ti služba ne bo popolnoma pisana na kožo, ti priporočam, da jo za začetek sprejmeš in iščeš dalje. Če pa le-ta nikakor ni zate, pa jo prijazno odkloni in ne obupaj, pridno išči dalje.

Napisala si tudi, da te ob mislih na razgovor in delo malce zaskrbi. Ne skrbi, takšni občutki so popolnoma običajni. Večina izmed nas ima pred novimi priložnostmi podobne občutke. Na tvojem mestu, bi se razgovora veselila, saj ti predstavlja novo priložnost. Poskusi se doma pripraviti nanj tako, da si na list papirja napišeš nekaj o sebi, pri tem pa izpostavi svoje pozitivne lastnosti. Pomisli v čem si dobra in kako lahko pripomoreš podjetju/trgovini… Po internetu lahko malce pobrskaš, katera so pogosta vprašanja, ki jih na razgovorih lahko pričakujemo. Delodajalcem je zelo všeč, če o njihovem podjetju kaj veš, zato si pred razgovorom preleti tudi njihovo spletno stran, če jo imajo. Če boš na razgovor pripravljena in k delodajalcu samozavestno pristopila, sem prepričana, da bo trema manjša, verjetnost, da dobiš službo pa večja.

Hkrati ti priporočam, da si skušaš organizirati svoj dan tako, da ti še vedno ostane nekaj časa za priprave na maturo. Učenje za maturo zahteva trud in dovolj časa, opravljena matura pa je pogoj, da se vpišeš na nadaljnje izobraževanje, zato se je vredno potruditi.

Želim ti veliko uspeha!
Živa Krivec, dipl. biopsihologinja (un)