Nda se mi vec

Vprašanja na tosemjaz.net.
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Nda se mi vec

Uredništvo » 14 Nov 2019 13:06

Odgovor svetovalke
_________________

Sem prav vesela tvojega odziva. Pravzaprav se je veliko, zelo veliko premaknilo v tebi, odkar sva bila prvič v stiku. Kot sam praviš, napreduješ, korak za korakom. Tvoj šolski uspeh je trden in obetaven. Seveda se najdejo predmeti, ki ti niso najbolj pisani na kožo. A jih vzameš kot nujnost in se z njimi soočaš najbolje, kot zmoreš. Bodi pozoren, da se ne preobremeniš, da dovolj spiš. Da greš spat čimbolj zgodaj in da primanjkljaj nadoknadiš med vikendi. Ampak takrat imaš verjetno več zadolžitev doma, kjer dela nikoli ne zmanjka in tudi ne more čakati. Tako zgodnje vstajanje je dejstvo, ki ga ni moč spremeniti. Ali potem med vožnjo dremlješ ali se učiš? Verjetno vsakega po malo, odvisno od šolskih okoliščin in počutja.

Imenitno je, da si našel prijetno in zavzeto sogovornico v šolski svetovalni delavki. Zdaj veš, da se lahko posvetuješ z njo, kadarkoli boš čutil, da rabiš pogovor. Stik v živo je čisto nekaj drugega kot takole na daljavo. Mi je pa prijetno, počutim se koristno, da sva skupaj prišla do te točke in da sem te morda opogumila, da si poiskal strokovno pomoč v svoji šoli. S sošolci imaš verjetno manj stikov, ker si vezan na javni prevoz. S kakšnim med njimi se tudi ne ujameš, ampak tako bo vedno v življenju. Ni vredno, da se s tem obremenjuješ. Verjetno je malo mladih tvojih let, ki bi se lahko vživeli v tvojo kožo, v tvoje razmere in te razumeli. A boš našel sorodne duše. Pravijo, da pridejo takrat, ko jih nehaš iskati. Ko je pravi čas.

Ja, ta novembrski čas je kar mračen, težaven. Sama noč in tudi dežja je čisto preveč. Še največji optimisti se težko držimo "nad vodo", lažje nam je, ker se čutimo povezani, da lahko prisluhnemo drug drugemu in se podpremo. Tudi pri takih odločitvah, da premagamo vse strahove (ne poznam nikogar, ki mu ni nelagodno pri zobozdravniku) in se naročimo za pregled. Saj potem je treba kar nekaj časa čakati, da prideš na prvi pregled, ampak vsaj naroči se čimprej. Ne more biti tako grozno, kot pišeš. Eni imamo po naravi temnejše zobe, četudi ne kadimo. Pomembno je, da so zobje in dlesni zdravi, brez lukenj. To pa lahko uredi le zobozdravnik, nihče drug. Če je vrtanje in zdravljenje hudo, boleče, dobiš itak injekcijo in ne čutiš bolečine. Ni ti potrebno biti preveč korajžen. Samo toliko, da pokličeš in se naročiš. Še ta teden. Čimprej. Žal imamo zobe v ustih, pod nosom in očmi in ne na nogah, naprimer. Potem bi morda lažje sedeli na tistem stolu in ne bi bilo potrebno mižati, ko nam šarijo v ustih, ali ne ?

Naj zaključim. Želim ti vse dobro. Da boš v sebi našel moč in prave odgovore. Če bo zmanjkalo enega ali drugega, pa brez odlašanja poišči pomoč, oporo. Zdaj veš, kje vse jo dobiš.

Verjamem vate, imeniten mladi mož si!

Žarka Brišar Slana, univ. dipl. psihologinja
ImDone

Re: Nda se mi vec

ObjavaNapisal ImDone » 11 Feb 2020 19:25

Pozdravljeni,


Dolgo je bilo od tega ko se vam pisal, res da mi je malo glupo da spet pisem ampak nekoga rabim in sem se spomnil na tole stran.
Sola je uredu nimam nobene enke niti neopravicene ure kar je prvic da se mi je to zgodilo
Ampak zadnje cajte imam dosti prevec usega pocasi najbol pa denarja premalo ga je za malico gre po 5e na dan kaksen lrat pa kar 10 ko si privoscim pivo s prijatelji.
Najbol pagre na cigarete moral bi nehati a preprosto negre.. Saj to me drzi prisebnega zaenkrat tudi to da se pocutim "mrtvo" odznotraj ne pomaga kaj dosti. Izgubil sem voljo do zivljenja preprosto nic drugega mankam pogosto v soli po dan dva ker nemorem sebe povleci da ustanem iz postelje in to da je ministristvo za solstvo nam urnik cisto pokvaril ker kao so rekli da predure so prezgodaj in zdaj mam pouk kaksen krat kar do 5ih popoldne pridem domov skoraj ob 8ih moje telo dosti ne zdrzi tega.. In potem trebuh spet dela probleme tako kot ponavadi.. Smrt me izziva da ji pritem cim blizje ker tam je bolj mirno.. Malo metaforicno ali kako se ze rece haha

Lp.
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Nda se mi vec

Uredništvo » 13 Feb 2020 11:41

Odgovor svetovalke
__________________

Hvala. da si se spet oglasil, dragi MOJ mladenič ! Upam, da mi ne zameriš zapisanega, res sem te kar malo posvojila.

Obenem mi je težko, ko berem o tvoji stiski, o naporih, ki jih preživljaš. Res je, šolska birokracija ne pomisli na izjeme, kot si ti, ki si vezan na javni prevoz, ampak na večino, ki ji je bojda prezgodaj (in nezdravo!) pouk pred 8. uro. Tako si dejansko ves dan zdoma, tudi za počitek in učenje pravega časa preprosto ni in kot praviš, je spet na hudi preizkušnji s teboj tudi tvoj želodec. Tudi zaradi neredne in neustrezne prehrane.

Kaj naj rečem? Občudujem te, iskreno. In ker si dejansko borec, vem, da boš vztrajal pri šolanju, do konca tega šolskega leta in potem še eno leto. Zdaj pa si utrujen, naveličan, v krizi, ko se sprašuješ, ali je vredno. JE VREDNO. Zato razmisliva skupaj, kje in kako ti je moč olajšati situacijo, tudi materialno. Tudi v srednjih šolah je možno zaprositi za subvencijo pri šolski malico. Povprašaj v šoli, pri razredničarki ali psihologinji, s katero si že navezal stik in ji zaupaš. Pojasni, brez zadrege, v kakšni stiski si. Ves dan si od doma, in še zdravstvene težave imaš. O tem ne bodo izvedeli sošolci, če te to skrbi. Stroški za cigarete in tu in tam kakšno pivo se ob tem slišijo, berejo kot nepotrebni - ampak kdo sem jaz, kdo so drugi, da bi sodili o tem? Vsakdo ima kakšno razvado, prekršek, ventil, da se sprosti. Zato o tem ne bi govorila prav naglas.

Morda sem že kdaj omenila, svetujem ti, tudi o tem se pogovori s psihologinjo, da bi zaprosil za štipendijo, pravi naslov je Center za socialno delo v vašem kraju. Če je za to šolsko leto morda že pozno, pa vsaj za naslednje šolsko leto. Vem, da boš med počitnicami spet delal, ampak vseeno si čas organiziraj tako, da boš imel vsaj dva tedna počitnice samo zase.

Piši mi še, prosim. Počitnice so pred vrati, v tem času se odpočij in zberi informacije o tem, kako si pomagati v finančni stiski. Vem, da ne boš obupal. Res si borec, to si dokazal sebi, drugim. Zato te občudujem, iskreno, in razumem te, da se včasih počutiš na robu. Tu sem, da poklepetava.

Vse dobro ti želim!
Žarka Brišar Slana, univ. dipl. psihologinja
ImDone

Re: Nda se mi vec

ObjavaNapisal ImDone » 13 Feb 2020 16:19

Pozdrav,


Ne zamerim nic haha lahko bi rekel da sem se tudi jaz malo navezal ker res ste mi kar pomagali in sem res hvalezen da ste si uzeli mogoce tudi porabili cas zame.. Res hvala od srca.
Za stipendijo je prepozno ker kakor jaz vem jo moras avgusta dati prosnjo. In nebi riskiral ker enkrat sem jo imel in sem jo moral vracati. Denar zadnja leta je bil kar velik problem ampak zadnje cajte gre malo po malo res na boljse ampak res cisto malo. Kaj na recem cigareti in alkohol so res nepotrebni ampak do me zaenkrat res drzi "prisebi" ker takrat se pogovarjam z ljudmi med 5 min odmorom ker pri razredu so vsi na telefonih potem ko gremo na pijaco se isto pogovarjamo debatiramo in use. Ampak spet nekaj notraj mene me ne pusti da sem vesel ponosen tudi ko hodim s glavo pokonci. Sola zaenkrat mi gre super nikoli ni tko bilo s vecino profesori se razumem in nekateri bi lahko si kar privoscil da recem da sem favorit.. Res da se znam obnasat kaksen krat otrocje ampak se pomoje usi tko. Znam kaksen krat nasmejat profesorje in use par dni je na easistent razrednicarka mi napisala pohvalo kar mi je bilo cudno.. Res da kar dosti mankam ampak kaksen krat si privoscim kaksen dan zase ko vem da nimam dosti opravka v soli tisti dan ali kaksen predmet ki mi negre.. Jaz vem da je dosti ljudi kateri bi bili veseli preuzeti moj "plac" ampak se zmer nekako nemorem biti vesel za dolgo nevem zakaj,, tudi par punc zadnje dva meseca so me pustil na "seen" kar me je malo prizadelo ampak se zgodi nimamo kaj.. Dejansko nevem ce je kaj zmano narobe.. Ali pa ko pride do punc sem grd al nekaj nevem res.. Ampak to so otrocje zadeve.. Vesel sem za te pocitnice da grem v svico k bratom usaj tole ane haha...

Res vam hvala za poslusanje.. Za moje blebetanje v nic

In lp
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Nda se mi vec

Uredništvo » 17 Feb 2020 18:46

Odgovor svetovalke
_____________________

Poklepetajva še malo, je že prav tako.

Pomisli, koliko ljudi, posebej mladih, bi zase reklo, da so srečni, veseli ? Pretežno, v glavnem, praviloma. Menda smo Slovenci sploh "jamraste" sorte, prej tarnamo kot se pohvalimo. Tako da bi rekla, da tvoje počutje ne odstopa bistveno od drugih, tudi mladih ljudi. Sem pa prepričana, da so tvoji pogoji življenja in šolanja bistveno drugačni, objektivno težji. Si pa tudi, ne samo zaradi let, ampak modrosti, ki si jo oblikoval v zadnjih letih, v določeni prednosti. Zrelejši, s smislom za humor, ki razbremenjuje. Zanesljivo si zaslužiš pohvale, podporo razredničarke in profesorjev. Prav je, da si ponosen nase. In da si vztrajen, da imaš oblikovane strategije, kako uspešno nadaljevati šolanje. Morda tudi študij, kdo ve?

Pričakovanje počitnic je zanesljivo motiv, ki vleče, in tudi nagrada po težkem letu. Vsak dan, korak za korakom, gre na bolje. V vseh pogledih. To je najpomembnejše. Potem pridejo tudi dnevi, trenutki, ko je težko. K sreči minejo.

Želim ti čimveč dobrih dni! Ostaneva v stiku, prav?!
Žarka Brišar Slana, univ. dipl. psihologinja