Čustva, navezanost

Vprašanja na tosemjaz.net.
zvezdica_zaspanka2

Čustva, navezanost

ObjavaNapisal zvezdica_zaspanka2 » 13 Jun 2019 14:01

Pozdravljeni.
Prosim uredništvo, da se vsebina zbriše za javnost, zaradi osebne narave. Hvala.

/ izbrisano v uredništvu /
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Čustva, navezanost

Uredništvo » 24 Jun 2019 14:15

Odgovor svetovalke
_________________

Lepo pozdravljena, Zala.

Hvala, da si povzela, kako se počutiš, iz tvojega sporočila je razbrati, da ti ni lahko. Tako kot sva nazadnje razglabljali, bila si (in si še) v zelo nezavidljivi situaciji, tako da je povsem normalno, da še nisi popolnoma prebolela, da so čustva še močna in da se počutiš prazno. Sem pa vseeno opazila razliko, in sicer da redkeje jočeš in da si malo manj žalostna. Ti morda tega ne čutiš tako, a točno tako poteka proces prebolevanja, kjer čustva počasi pojenjajo, hkrati pa se človek (podobno kot ti) tudi začne spraševati, kako je možno, da je bivši partner tako ignorantski in brezbrižen, prevzemanje odgovornosti za nastalo situacijo in podobno.

Bivši partner ti s svojim obnašanjem 'sporoča', da ga pusti pri miru. Predlagam ti, da majice komu podariš ali vržeš stran. Težko ti povem, zakaj se bivši tako obnaša, saj ne vemo, kakšni so njegovi motivi, je pa popolnoma razumljivo, da ti ni jasno, zakaj je takšen.

Mislim, da je dobro zate, da se ti ne javi (čeprav se ti s tem verjetno ne bi strinjala), saj te tako več ne zavaja in ti daje jasno vedeti, kaj čuti - ničesar več. Tudi se ne zdi sovražen, ampak se na ignorantski način sooča s situacijo - čimprej si želi iti naprej in čim manj se želi obremenjevati s situacijo (tabo). Fantje se pogovarjajo o novih dekletih, verjetno pa ne kaj dosti o bivših, sploh če do njih ničesar več ne čutijo. Fantje pogosto ne govorijo o čustvih, saj so vzgojeni, da jih ne pokažejo zelo pogosto, tako se o njih niti ne pogovarjajo.

V bistvu se do tebe ne obnaša nesramno, le ti to tako vidiš, ker še vedno trpiš. Verjamem, da te je sms prizadel, ampak z njegove strani gledano se je počutil, da pritiskaš nanj: ko se ni javil, ti je dal vedeti, da ga pusti in da mu ni mar, ti pa si ponovno pisala, pa še prijatelja si vključila v to. Najboljše je, da ga pustiš čisto pri miru, saj sicer misli, da še vedno nekaj poskušaš, s tem se tudi ponižujes, ko še vedno želiš biti prijazna in ustrežljiva, medtem ko v resnici čutiš mešanico razočaranja, jeze, zavrnitve in žalosti. S tem zanikaš sebe in svoja čustva, kriviš se za nekaj, kar ni tvoja krivda, in želiš ustreči nekomu, ki te ni vreden.

Svetujem ti, da si ne želiš sovraštva in da si ne želiš brati njegovih misli, saj ni več pomembno, kaj si misli. Verjamem, da si želiš razumeti, a ti to ne pomaga preboleti. Ne sprašuj se, kaj si naredila narobe, saj s tem spet kriviš sebe za nekaj, kar ni tvoje, ampak odgovornost bivšega partnerja.

Fajn je, da si izlila čustva in super je, da jih ne potlačuješ. Mislim, da je dobro, da jih izražaš, da govoriš o tem, kaj te muči. Ti pa predlagam, da ne prevzemaj celotne odgovornosti za vajino situacijo, saj je za njegovo vedenje odgovoren on sam. Ne poskušaj ugibati, kaj razmišlja in čuti, saj te ravno to še vedno drži v primežu neprijetnih čustev in ti ne dovoli naprej. Nikoli ne boš vedela kaj se plete v njegovi glavi, zato se raje fokusiraj na kaj drugega. Bolj razmišljaš o njem, bolj dolgotrajno bo prebolevanje, saj ostaja v tvojih mislih dlje, kot je potrebno. Verjamem, da si ne moreš pomagati, a prej ko boš nehala razmišljati o njem, prej se boš začela boljše počutiti.

Pa srečno!

Marjetka Gojkošek, mag. psihologije