Matura

Vprašanja na tosemjaz.net.
Ihateschool

Matura

ObjavaNapisal Ihateschool » 13 Jun 2019 10:31

Kako se lahko 14 dni non stop ucis in dobesedno zafrknes na maturi? Tezave sem imela ze pri prvem vprasanju. Potem je slo cisto navzdol. Snov me itak ne zanima in sploh nocem biti v tem poklicu ampak vseeno. Niti za 2? Sovrazim sebe ta poklic in oceta ki me je silil naj se ne prepisem.
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Matura

Uredništvo » 14 Jun 2019 09:47

Odgovor svetovalke
-------------------------

Pozdravljena.

Nisi napisala, pri izpitu iz katerega predmeta imaš tako slab občutek. Zagotovo pa lahko rečem, da imajo maturanti, potem ko odpišejo izpite, pogosto slab občutek, a se ta včasih izkaže za napačnega. Po pripovedanjih dijakov na moji šoli so bili izpiti določenih predmetov nepričakovano zahtevni in imajo skoraj generalno občutek, da so slabo odpisali. Povem jim, da točkovnik postavljajo sami s svojimi dosežki, zato naj se ne obremenjujejo preveč vnaprej, kako se bodo odrezali - odpisali so, naredili, kar so lahko, kako naprej, pa bodo videli po prejemu spričevala.

Razumljivo je, da ti je težko zbrati voljo za učenje, če čutiš, da si v izbiro šole prisiljena. Je pa v tem trenutku, tik pred zaključkom, nesmiselno metati puško v koruzo. Prišla si do konca izobraževanja, čaka te verjetno le še par ustnih izpitov in to je to. Če bi bila pri katerem izmed izpitov neuspešna, ga lahko ponovno opravljaš avgusta. To ni nobena sramota in ni nobena redkost. Če ti poklic ne ustreza, se lahko preko študija ali prekvalifikacije še vedno izobraziš za drugačen poklic. Sedaj si polnoletna in odločitve o svoji prihodnosti lahko sprejemaš sama. Menim, da je tako tudi edino pravilno. Starši, prijatelji, učitelji in drugi ti lahko svetujejo, ti pomagajo s pogovorom, a odločitev mora biti tvoja.

Nikar ne bodi tako sovražna do sebe. Si na pragu odraslosti, pred tabo je še vse življenje, njegovo pot pa si boš od sedaj naprej krojila le sama - poskusi v tem začutiti motivacijo in moč za naprej.

Želim ti veliko uspeha z maturo in poguma za nadaljne korake.

Prijazen pozdrav
Nives Laul, univ. dipl. psihologinja
Areyoukiddin

Re: Matura

ObjavaNapisal Areyoukiddin » 16 Jun 2019 10:27

Prosim ce ne objavite.

/Izbrisano v uredništvu/