Fantove prijateljice

Vprašanja na tosemjaz.net.
A-nn-a

Fantove prijateljice

ObjavaNapisal A-nn-a » 30 Maj 2019 10:53

Motijo me fantove prijateljice. In to zelo. Z njimi je redno v stikih, one so tiste ki mu pisejo in ga klicejo, on se na to odziva. In zaradi tega se ful kregava, ker ne maram tega. Sama nimam niti enega moskega prijatelja. Mogoce sem zato tako slabo in tezko sprejemam. Vem in mu zaupam da sem zanj edina in vem da me nikoli ne bi prevaral. Ma me pa vseeno zelo motijo te zenske. In zato potem trpi najin odnos ker jaz padem kar v neko depresijo ko sva npr skupaj in ga katera klice. Sva se ze veckrat o tem pogovarjala ampak ne prideva nikamor. Kaj naj storim? Trpim, in ne vem kako iz tega.
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Fantove prijateljice

Uredništvo » 03 Jun 2019 08:50

Odgovor svetovalke
_________________

Pozdravljena, "A-nn-a",

vesela sem, da si se s svojo stisko in težavami obrnila name. Če te prav razumem, te motijo fantove prijateljica, zaradi katerih se s fantom pogosto prepirata, vse to pa močno vpliva nate in na tvoje počutje. Sprašuješ me, kaj storiti in kako se izvleči iz tega.

Ljudje smo družabna bitja, ki hrepenimo po družbi drugih. Ko stopimo v zvezo s partnerjem, si čez čas oblikujemo skupno družbo, ob enem pa ima vsak od partnerjev še vedno tisto svojo, ki si jo želi ohranjati in jo obdržati še naprej. Zveza med partnerjema ne pomeni, da sedaj obstajata samo ona dva in da vsi ostali prijatelji ter druženja izginejo. Res pa je, da je za to, da smo v zvezi zadovoljni, srečni, ob enem pa vzdržujemo ostale prijateljske odnose še naprej, potrebno razumevanje in zaupanje s strani partnerja. Razumevanje, da ima vsakdo pravico do svoje družbe ter zaupanje v partnerja, da nas ima rad ter da mu veliko pomenimo kljub temu, da ima prijatelje, s katerimi se prav tako rad druži. Torej, če mi partnerju zaupamo in je le ta vreden zaupanja, nas ne bo skrbelo, da bi se lahko med prijatelji zgodilo nekaj, kar bi uničilo našo zvezo.

Kot si sama zapisala, ima tvoj fant prijateljice, s katerimi je pogosto v kontaktu, kar tebe moti in v vajin odnos vnaša negativno energijo. Lepo je slišati, da mu zaupaš in da veš, da si zanj edino dekle, s katero si želi biti in da te ne bi prevaral, kar je največ vredno v partnerskem odnosu. Lahko pa te razumem, da imaš vseeno pomisleke in strahove, marsikdo pa bi rekel, da je manjša mera ljubosumja celo zaželena, saj je to pokazatelj, da nam je za osebo mar. Morda njegovo situacijo res težje razumeš, ker sama nimaš fantovske družbe. Verjamem pa, da v kolikor bi se ti zadrževala bolj v fantovski družbi in bi te v prisotnosti tvojega fanta klical kateri od prijateljev, bi to tudi v tvojem fantu vzbudilo občutke, podobne tvojim sedanjim. Namreč ko imamo nekoga radi, nas ob takšnih situacijah zaskrbi, da te osebe ne bi izgubili in nas ne bi zapustila, čeprav velikokrat takšni pomisleki niso na mestu in upravičeni, če nas ima oseba res rada in ji lahko zaupamo.

Ne glede na to, da sta se že poskušala pogovoriti in kot praviš sama, nista nikamor prišla, je v nastali situaciji pogovor edina prava rešitev. Zaupaj fantu, kaj te moti in kaj te skrbi, ob enem pa mu zaupaj svoje želje za vajin odnos. Ne smeš pričakovati, da bo na tvojo željo prekinil stike s prijateljicami, saj so bile del njegovega življenja najverjetneje že pred teboj in ima pravico, da si sam izbira prijatelje, kot imaš pravico tudi ti. Tudi ti ne bi bila vesela, če bi ti fant prepovedal se družti s tvojo izbrano družbo, kajne? To v partnerski odnos ne sodi. Lahko pa ga prosiš, da se na primer ob tvoji prisotnosti ne druži z njimi ali pa se potrudiš kdaj podružiti skupaj z njimi. Morda boš ugotovila, da so dobra družba in da so vsi tvoji strahovi odveč, čemur sedaj najverjetneje nisi dala priložnosti. Vprašaj ga, kaj mu ti prijateljski odnosi z njimi pomenijo in kako vidi vajin odnos. V kolikor veš, da so tvoji strahovi in dvomi neupravičeni in fantu res zaupaš, poskušaj svoje misli preusmeriti drugam, saj dolgoročno nezaupanje ne vodi v zdrav odnos, kar pa je škoda, v kolikor se imata res rada in si želita biti skupaj.

Upam, da sem ti vsaj malo pomagala in verjamem, da boš ob pogovoru s fantom ugotovila, da so tvoji strahovi in dvomi pretirani, ter da imaš fanta, ki mu lahko zaupaš in si zanj edina - to si že sama ugotovila in to je v odnosu največ vredno.

Vse dobro ti želim in te lepo pozdravljam,
Anja Knez, dipl. psihologinja (un)
Ljubusumje t

Re: Fantove prijateljice

ObjavaNapisal Ljubusumje t » 03 Jun 2019 22:05

Jaz imam isti problem in enkrat sva si pisala in ga ni v chat blo pol ure in sem postala ljubusumna in vem da on vcasih tudi drugim puncam lajka slike in skos me sprasuje za gole fotografije, pa gleda tudi druge punce pa vcasih kako dobro rit pogleda mi je rekel, in mi je rekel naj ga vsaj malo razumem in sem rekla da ga..v glavnem ko je prisel nazaj v chat mi je napisal da tudi on ima svoje zivljenje pa ze dalj casa si pise z dolocenimi puncami ki so tudi privlačne in mene to skos mori kje je on kaj dela kje je.. In kaj mi odgovori? Danes kaj je delal ga vprasam in mi napise:jedu, spau, ucil, bil zuni... Resno? In mene to zelo moti pa vmes ko sma v klicu mu skos neke punce pisejo pa pol vmes je kar naenkrat v klicu tiho.. Mene to duši.. In zaradi tega da je rekel da ima tudi on svoje življenje ker mu je ena kao frendica bla bolj važna kot jaz, jaz pa ga čakala do polnoči, ma zdaj on kao svoje življenje? Jaz skos imam cas za njega tudi ce nimam casa in sva se zelo skregala tisti dan v nedeljo prejsnjo, 26.5.2019 in mi je drugi dan napisal da midva nisva najboljsa drug za drugega in potem sem zacela jokati in dala vso krivdo nase ker ga nisem zelela izgubiti zdaj ga pa boli kurac za mene in mi pol 2 dni ni pisal, po 2 dnevih pa mi je napisal da mu bo ena njegova frendica snepala za ogne, ker bojo mu starsi telefon vzeli pa ni mi povedal zakaj pa nic.. In se zdaj ga ni.. Kaj mi svetujete na vse to?
Srenji

Re: Fantove prijateljice

ObjavaNapisal Srenji » 08 Jun 2019 22:37

Ok jokam se na polno.. Se pred parimi dnevi je na my story dal kak žura z prijatelji danes pa mi napiše kao da je telefon dobil nazaj in sem ga seenala ker sem zelo jezna na njega in me je od jeze blokiral in zdaj sem cisto na tleh premalo se je trudil za mene sem mislila da bo me vprasal kaj je narobe zakaj ga ignoriram ali pa da bi mi vsaj napisal da oprosti ali nekaj.. Pa vara me ker vceraj mi je prek njegovega instagrama neka zenska pisala.. In zdaj me kar blokira cisto sem na tleh 😭😭😭😭💔💔💔
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Fantove prijateljice

Uredništvo » 10 Jun 2019 10:17

Odgovor svetovalke
_________________

Pozdravljeni dekleti,

tokrat se bom v enem odgovoru skušala navezati na obe ter se dotakniti vajinih težav. "Ljubosumje t", lahko razumem tvojo stisko in jezo, ki jo ob vsem tem občutiš. Opažam, da si se lahko precej istovetila z zgodbo tvoje vrstnice v določenih vidikih. Zaradi fantovega vedenja te najeda ljubosumje, prav tako pa fantovega vedenja ne odobravaš in prinaša v vajin odnos prepire ter neprijetne občutke. Kar je najpomembnejše je, da se s fantom o tem pogovoriš. Kot sem zapisala že tvoji vrstnici, brez pogovora ne moremo nič rešiti in narobe je misliti, da ljudje okrog nas kar vedno, kaj nas moti in kaj od njih pričakujemo. Razloži fantu, kaj te moti in da te njegovo vedenje prizadene ter se bojiš, da to ne vodi nikamor. Poleg tega pa ni rešitev, da ob prepirih vso krivdo prevzameš nase samo zato, da se stvari med vama uredijo in tečejo naprej po ustaljenih tirih. Tako se razvije vzorec, ki v odnos ne prinaša prav nič dobrega. Skušaj mu razložiti, kako se ob vsem tem počutiš in ga postaviti v podobno situacijo. V kolikor pa te ne bo mogel razumeti in se bo ob vsem tvojem trudu in prizadevanju njegovo vedenje še naprej hladno nadaljevalo, pa bi bilo, čeprav je to težko slišati in še težje izpeljati ob vseh čustvih, na mestu razmisliti, ali je vredno ves svoj trud vlagati v nekaj, kar nas vsakodnevno onesrečuje in dolgoročno ne vodi nikamor. Verjamem, da boš o vsem tem razmislila in storila to, kar je prav in tako, kot boš čutila.

Zdaj pa ti in tvoja žalost, "Srenji". Tudi pri tebi je tista rešilna bilka pogovor s fantom. Sklepam, da tvoj fant ne ve, kako jezna si, ker ti je lagal in da imaš občutek, da se premalo trudi zate in za vajin odnos. Najverjetneje mu tega nikoli nisi povedala. Pričakuješ njegovo opravičilo, on pa najverjetneje niti zaznal ni, da je to njegovo vedenje tebe tako prizadelo. Kakorkoli se bo že izšlo, se morata najprej iskreno pogovoriti: o tem, kaj čutiš, kako si prizadeta, da veš za njegova prikrivanja. Glede na to, da te sedaj blokira, imaš najverjetneje njegovo številko in ga lahko pokličeš ter poveš, da se želiš z njim pogovoriti. Če se ne bo želel javiti, mu lahko napišeš tekstovno sporočilo in v njem napišeš, kaj te teži in skušata najti skupno pot naprej. Najverjetneje bo že iz radovednosti sporočilo prebral, četudi nanj ne bo odpisal. Upam, da bo mu bodo te besede odprle oči in bo razmislil o tem, da s svojim vedenjem onesrečuje svoje dekle. V kolikor pa z njegove strani še vedno ne bo nobenega odziva, tudi ti razmisli o tem, ali je vredno toliko volje in truda vlagati v nekaj, kar ni povrnjeno in te pravzaprav še dodatno onesrečuje. Lahko razumem, da je izredno težko, saj so tu prisotna čustva in kljub temu, verjamem da, veliko lepih trenutkov.

Upam, da bosta s pogovorom fantoma odprli oči in bosta dobila uvid v to, koliko truda vlagata v vaše odnose in da vama res ni vseeno za njuno vedenje.

Vse dobro vama želim,
Anja Knez, dipl. psihologinja (un)
Pustila sem ga

Re: Fantove prijateljice

ObjavaNapisal Pustila sem ga » 13 Jun 2019 13:49

En dan mi je pisal kjer se me ni blokiral in je rekel da tako negre vec dalje in sem mu napisala da rrs negre in da to vem ze tri tedne bolje da koncava konec jemed nama. Odpisal mi je samo z eno besedo 'jap'
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Fantove prijateljice

Uredništvo » 21 Jun 2019 21:57

Odgovor svetovalke
_________________

Pozdravljena, "Pustila sem ga",

vesela sem, da si se obrnila name s svojo težavo, za katero najverjetneje že predvidevaš, kakšen je pravi odgovor na njeno reševanje. A vseeno: zapisala si, da ti je fant napisal, da vajina zveze takšna, kot je, naprej več ne gre in tudi sama si tega mnenja. Na to, da je med vama konec, je zelo redkobesedno odgovoril.

Glede na to, da tako fant kot ti spoznavata, da vajin odnos v takšnem stanju, kot je sedaj, ne vodi naprej, najverjetneje nima več smisla vlagati trud v nekaj, kar nima prihodnosti. Lahko razumem, da so še vedno vpletena čustva in da je takšno spoznanje zelo boleče. Iz tvojega zapisa lahko razberem in sklepam, da je situacija zate precej bolj boleča kot za fanta, saj iz njegovega odgovora "jap" ni razbrati, da bi se trudil vajin odnos rešiti, se zanj potruditi in vanj vlagati.

Žal pa je tako, da v odnosu ni dovolj, da vanj vlaga zgolj eden. Kot si že sama ugotovila, je takšen odnos, ki ima ravno nasprotni učinek od tistega, ki bi ga odnos moral imeti (to je onesrečevanje), nima prihodnosti in je boljše sprejeti odločitev, da ga prekinemo. Takrat je sicer težko, na dolgi rok pa spoznamo, da drugače tako ne bi moglo biti in da to ni vodilo nikamor.

Zato ti želim, da misliš na sebe, na to, kakšnega partnerja si zaslužiš in da razmisliš o tem, v kakšen odnos pa je vredno vlagati. Verjamem, da ti bo uspelo in boš stala za svojo odločitvijo.

Želim ti vse dobro in te lepo pozdravljam,
Anja Knez, dipl. psihologinja (un)