nimam prjatlu

Vprašanja na tosemjaz.net.
brezfrendu66

nimam prjatlu

ObjavaNapisal brezfrendu66 » 16 Maj 2019 19:52

zdravo!
Mene zanima kako si naj najdem nove prjatle, ker sedaj, ko sem v drugem razredu no sem imela prjatle sam so bli fake. Pa me zanima kako jih naj dobim.

lp
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: nimam prjatlu

Uredništvo » 22 Maj 2019 22:50

Odgovor svetovalke
__________________

Pozdravljena brezfrendu66!

Napisala si, da nimaš prijateljev in bi si želela izvedeti, kako jih dobiti. Omenila si, da si nekaj prijateljev imela, ampak se le-ti niso izkazali za prave.

V tvojih letih so prijatelji zelo pomembni, zato lahko razumem stisko, ki jo doživljaš. Čutiš, da se z nikomur nisi zelo povezana, prav tako pa nimaš nobenega zaupnika/zaupnice. Iz tvojega opisa sklepam, da ti iskreni odnosi veliko pomenijo.

Recepta kako najti prave prijatelje žal nimam. Lahko pa ti podam par predlogov kako jih spoznati. Če prav razumem, si zamenjala razred. Že tukaj se ti je pojavila možnost, da spoznaš nove sošolce in, da oni spoznajo tebe. Razmisli kateri sošolke in sošolci so ti blizu po načinu razmišljanja in se skušaj z njimi zbližati. Pri tem je pomembno, da si takšna kot si, za nikogar se ne spreminjaj! Ne obremenjuj se s tem ali si jim všeč ali ne, pravi prijatelji te bodo sprejeli takšno kot si. Morda lahko razmisliš o kakšni izvenšolski dejavnosti ali krožku, tam lahko prav tako spoznaš nove prijatelje. Z njimi se boš verjetno še bolj ujela, saj boste imeli skupne interese. Pomembno je, da počneš stvari v katerih uživaš. Včasih pa je vredno poskusiti tudi kaj novega, naj te ne bo strah!

Samopodoba pri tem prav tako igra zelo pomembno vlogo. Pomisli na svoje pozitivne lastnosti, jih izkoristi in bodi nanje ponosna. Tvoja lastna predstava o sebi je ključnega pomena, saj se le-ta kaže navzven in v tvojem vedenju. Na primer, če si o sebi misliš slabo, se bo to izražalo na tvojem vedenju in bodo tudi drugi nate tako gledali. Zato je pomembno, da v družbi nastopiš samozavestno in v ospredje postaviš tvoje močne lastnosti.

Vedi pa, da se pravo prijateljstvo ne razvije čez noč ampak se gradi skozi daljše časovno obdobje. Za prijateljske odnose si moramo vzeti veliko časa, vanje pa vložiti ogromno truda. Ljudje smo si med seboj različni, imamo različne želje, interese, cilje, hobije… zato lahko tisto pravo prijateljstvo razvijemo le z določenimi posamezniki.

Verjamem, da boš povsem nepričakovano spoznala tudi kup novih prijateljev, s katerimi boš ustvarjala lepe spomine :)

Želim ti vse dobro,
Živa Krivec, dipl. biopsihologinja (un)