Pomagajte mi!

Vprašanja na tosemjaz.net.
Jazsem21

Pomagajte mi!

ObjavaNapisal Jazsem21 » 16 Maj 2019 16:54

Pozdravljeni!
Najprej naj povem nekaj o sebi. Sem 21 let star fant, imam službo, dobro službo. Rodil sem se s sindromom, ki je pustil posledice na mojem govoru in mojem obrazu. V otroštvu mi ni bilo prizanešeno, pogosti obiski zdravnikov, operacije itd. Lahko sem hvaležen staršem in družini, ki mi je vedno stala ob strani in mi še sedaj.

Zelo pogosto sem bil žrtev verbalnega nasilja, posmehovanja, žaljenja. Tudi sedaj ni nič kaj boljše. Praktično vsak se ozira za mano, predvsem otroci in mladostniki, punce. Najbolj me boli ko opazim, da se mi smeji kdo od "prijateljev". To se v meni nabira leta in leta in počasi imam vsega zadosti.
To je na meni pustilo posledice v psihološkem pomenu, z vidika obnašanja, samozavesti, odnosa do drugih ljudi in pogleda na svet.
Strah me je hoditi na dogodke z skupino ljudi, javnega nastopanja, izražanja mnenja.
Pritisk v meni raste, in na dolgi rok se bojim, da se to ne bo dobro končalo.
Enostavno se je tega preveč nabralo in ne bom mogel tega stalno pometati pod preprogo.
Še en moj problem je spolna usmerjenost. Sem biseksualno usmerjen, kar situacijo in izražanja v javnosti še dodatno oteži.

Hvala za nasvet, lp!
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Pomagajte mi!

Uredništvo » 21 Maj 2019 08:05

Odgovor svetovalke
________________

Dragi mladenič!

Priznam, da sem veliko razmišljala, kaj naj ti napišem.
Zagotovo nisi v zavidljivi situaciji, nisi pa v situaciji iz katere ni videti izhoda.

Praviš, da imaš dobro službo, da si hvaležen staršem za vse, kar so naredili zate, da pa te zelo prizadene odnos okolice do tebe oz. do
tvojega izgleda. Ali je temu res tako? Ali morda ne pripisuješ temu prevelikega pomena? Ljudje, še posebej otroci so lahko zelo kruti, tudi zaradi tega, ker imajo sami s seboj velike probleme. In glej! "Tu je še nekdo, ki mu gre slabše kot meni....."
Če se bo nenehno oziral na to, kaj ljudje mislijo, kako se vedejo do tebe, se bojim, da se boš vedno bolj pogrezal v samopomilovanje in s tem v osamo.
Imaš veliko dobrih lastnosti, ki jih lahko izkoristiš in *NAVKLJUB *določenim pomanjkljivostim, narediš iz sebe človeka, ki ga bodo cenili in spoštovali.

Ne pričakujem, da boš Stephen Hawkins (znani fizik), ali Sokrat, lahko pa iz sebe potegneš tisto, kar je dobro, kar se lahko še naučiš in kar znaš. Ali si morda kdaj pomislil na to, kako nekomu polepšati dan? Mu kakorkoli pomagati? Poskusi svoje misli preusmeriti drugam. Če boš nenehno razmišljal le o sebi in svojih problemih (kdo jih pa nima?), boš vedno bolj tonil v živi pesek in kot si že sam nakazal, se bojiš, da te bo pogoltnil.
Iz pisma sem začutila, da imaš dar za pisanje. Ali si morda razmišljal o tem, da bi o svoji bolezni, ljubezni tvojih staršev, tvoji volji, da prideš do poklica, napisal knjigo s katero bi lahko spodbudil marsikoga, ki se je znašel ali pa se bo, v podobni situaciji, kot si se ti in bi mu bile tvoje izkušnje ša kako dragocene?

Ne vem, če poznaš primer Jerry Longa, ki si je pri 17 letih tako poškodoval hrbtenico, da je postal popolni tetraplegik? Ni mogel in še
vedno ne more uporabljati nog in rok, je pa končal študij psihologije in dela kot uspešen psihoterapevt. Oglej si tudi življenje Nicka Vujačiča (brez nog in brez rok dela kot uspešen motivator in ima družino).

Vidiš dragi maldenič. Ni vse tako črno, kot se ti zdi. In morda tudi ti vidiš sebe bistveno bolj kritično kot drugi. Mogoče bi bilo dobro, če bi obiskal kakšno svetovalnico za Pomoč ljudem v duševni stiski. So po vsej Sloveniji, našel pa jih boš, če odtipkaš Posvet, jih pokličeš in se naročiš na pogovor. Zaenkrat so ti obiski še brezplačni.

Glede biseksualne usmerjenosti pa tole. Nihče ni 100% hetero in 100% homoseksualec. V katero smer bomo šli, je odvisno kar od veliko dejavnikov: genetski, družbeni, popolnoma osebni (slabe izkušnje), itd. Ne vem, kako je to pri tebi. Zato bi bilo dobro, če mi lahko v zvezi s tem kaj več napišeš (lahko tudi meni osebno na [email protected])

Za konec pa ti priporočam, da si prebereš knjige:

Viktor Frankl: Kljub vsemu reči življenju da
Elisabeth Lukas: Priveži svoj voz na kakšno zvezdo
Elisabet Lukas: Izviri, ki napajajo življenje s smislom.

Upam, da sem ti vsaj malo pomagala z odgovorom in resnično bi bila vesela, če se boš javil, ko boš prebral omenjene knjige.

Prav lepo te pozdravljam in želim vse dobro.
Mag. Maja Krajnc
Jazsem21

Re: Pomagajte mi!

ObjavaNapisal Jazsem21 » 21 Maj 2019 15:01

Pozdravljeni!

Najlepša vam hvala za izčrpen odgovor. Hvala v za vzpodbudne besede in vse nasvete.
Ja, morda pa vam še kaj napišem, ko malo razmislim o vsem tem.
Hvala za predloge o knjigah, mogoče si pa kakšno izposodim in vam pišem.

Hvala, lep pozdrav!
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Pomagajte mi!

Uredništvo » 22 Maj 2019 13:41

Odgovor svetovalke
_________________

Dragi mladenič!

Hvala za tvoje sporočilo. Res upam, da sem ti lahko vsaj malo pomagala.
Knjige pa si le izposodi (imajo jih v vsaki knjižnici) in se loti branja.
Verjemi, da se splača.

Lepo te pozdravljam in želim vse dobro.
mag. Maja Krajnc
we11

Re: Pomagajte mi!

ObjavaNapisal we11 » 22 Maj 2019 17:00

Ne oziraj se na druge posmehujejo se večinoma naduti ljudje ki se imajo za nekaj več, v resnici so polni samega sebe. Še najmanj se ne daj sramovati svoje spolne usmerjenosti, ljubezen je tvoja izbira in ne izbira drugih. Ko imaš rad samega sebe te ne bo nič zaustavilo. Vsak ima vzpone in padce, moč daje to da vstaneš. ;)