Sivi in prazni MESECI

Vprašanja na tosemjaz.net.
Loly456

Sivi in prazni MESECI

ObjavaNapisal Loly456 » 12 Feb 2019 22:52

Pozdravcek
Imam vprašanje še 3 mesece se mi zdi kot da se mi svsak dan ponavlja imam konstantno custveno težino strah da bo dokonca zivljenje takšno. Vsi se druzijo jaz pa bi samo spal spal in spal moj regularen dan je sola kosilo spanje vse do zjutraj pocutim se kot nekaksen robot niti veselja niti zalosti pocutim se tako/neumno/saj nevem kaj se dogaja z mano vcasih ko prihajam iz sole se vsedem na klop in celih 30 minut samo strmim v /grmovje,cesto/ se vrnem domol pokosilam in spet cel dan prespim je to zivljenje ki ga prej nisem opazil ? Hvala na vsakem odgovoru
Loly
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Sivi in prazni MESECI

Uredništvo » 13 Feb 2019 14:50

Odgovor svetovalca
_________________

Pozdravljen, tole tvoje stanje pa že kar traja, tako da ga je res treba resno vzeti. Škoda da nisi klaj več napisal o sebi. Glede na tvoja vprašanja sklepam, da nimaš pojma kaj se ti je zgodilo, torej od kod in zakaj tako stanje, tako počutje. Se ti je kaj dramatičnega zgodilo, takega, da bi se ti zamajal svet pod nogami, da si se dobesedno sesedel, da si lahko ostal »živ« samo na ta način, da si otopel ???? pa ker vem o tebi samo to, kar si napisal, ne bom ugibal.

Vprašal bi te pa, kaj si počel prej, kako (za kaj) si prej porabil čas? Predvidevam, da si imel kak hobi, veselje, glede na tvojo mladost predvidevam, da te je navduševal kak šport. Morda si celo kaj treniral. Te je navduševala glasba, igraš kak inštrument? Verjetno nisi sam na svetu, imaš družino, brata-sestro?, prijatelje?

Da bi lahko »presekal« tole stanje, ki ga opisuješ, bi se moral prisiliti k početju česarkoli. Česarkoli od tega, kar si počel prej, ali pa tudi nisi. Prisiliti bi se moral. Ne čakati, da se boš bolje počutil in boš potem počel kaj od tega. Pač pa obratno, prisiliti se je treba k neki dejavnosti, da se začnemo počutiti bolje. Ti lahko pri tem kdo pomaga, da gre s teboj na sprehod, da gre s teboj teči, na košarko ???….karkoli pač.

Stanje kot ga opisuješ, se zdi (vsaj meni) zelo podobno depresiji, ki je - če traja že tri mesece- kronificirana. To pomeni, da ne odreagiraš več na pozitivne trenutke in občutke, temveč se konstantno počutiš le slabo. V tem primeru bo verjetno potrebno medikamentozno zdravljenje, torej vnos ustrezne kemikalije, ki bo spremenila določene procese v tvojem organizmu, posledično pa se bo tudi počutje (in razmišljanje) spremenilo. Zato, te nagovarjam, da v kolikor se nisi sposoben k čemerkoli prisiliti (niti s pomočjo koga, ki bi ti hotel pomagati), nemudoma obiščeš psihiatra. Poveš kako je s teboj in sprejmeš terapijo, ki ti jo bo verjetno predpisal. Zelo verjetno pa te bo poslal tudi k psihologu ali psihoterapevtu, saj je kombinacija zdravil in psihološke pomoči najboljša kombinacija.

Držim pesti in ti želim vse dobro, Heliodor Cvetko, psiholog in psihoterapevt iz Svetovalnega centra Maribor.
Loly456

Re: Sivi in prazni MESECI

ObjavaNapisal Loly456 » 13 Feb 2019 21:52

Odšel bi k zdravniku ampak me je strah da bota starša razočarana in bi mislila da sem nor to bi me še bolj razjedalo.
Je pa tudi to da nimam dovolj velikih problemov da bi odšel k psihijatru tako da se bom odločil za plan a ce se to neuspe potem pa nevem se bom rabil privaditi taksnega kot sem in zahvaljujem se vam da ste mi odgovorili
Loly456
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Sivi in prazni MESECI

Uredništvo » 14 Feb 2019 13:01

Odgovor svetovalca
_________________

Pozdravljen, podpiram tvojo odločitev, da najprej poskusiš »plan A«, da se torej prisiliš v kako dejavnost. Zagarantiram ti, da če boš začel spet migati, se boš začel tudi boljše počutiti. Če pa ne bo šlo, pa vendarle predlagam obisk zdravnika. Razmišljati o tem da si ali nisi »nor« ali »normalen« je pa res neumno, saj tak, kot se opisuješ, tudi nisi »v redu«. Pa tudi takega te vidijo, tvoji domači in drugi. In s takim (kot si se opisal) tudi ne morejo biti zadovoljni.

Zato je boljša odločitev, da si poiščeš pomoč, kot pa da se sprijazniš z obstoječim stanjem.

Vse dobro, Heliodor Cvetko, psiholog, Svetovalni center Maribor.