zobni aparat

Vprašanja na tosemjaz.net.
lolitaa
Objave: 4
Pridružen: 05 Dec 2018 15:22

zobni aparat

ObjavaNapisal lolitaa » 12 Feb 2019 15:26

Zdravo! Danes sem dobila fiksni zobni aparat “zvezdice” na zgornjih zobeh ter aparat za širjenje zgornje čeljusti (nesnemljive žice). z jezikom se ne morem dotakniti neba, zato določenih črk ne morem izgovoriti in prav tako težje pogoltnem slino. te zobni aparati naj bi bili sicer snemljivi, moj pa ni. ukvarjam se s petjem in si ne morem privoščiti vsega tega (da nemorem normalno govoriti, itd.)
Kaj storiti?
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: zobni aparat

Uredništvo » 14 Feb 2019 10:26

Odgovor svetovalke
_________________

Težave, katere opisujete so zgolj prehodnega značaja. Postopoma bodo izzvenele. V ustih je po vstavitvi ortodontskega aparata nastala nova situacija, jezik in mišice so utesnjeni, možgani še niso sprejeli nove situacije, žleze slinavke so vzdražene, posledično je več sline, motena je funkcija govora, moteno je požiranje in tako dalje. Tudi videz obraza je spremenjen - zvezdice.

Poleg dejanskih, trenutnih funkcionalnih težav imaš tudi psihične težave. Moti te vse. Mogoče par besed o tej težavi. Stara si 17 let, naj občutljivejši del pubertete je za tabo.V glavi razčisti, kaj je tvoja prioriteta. Si zadovoljna s svojim videzom? Očitno nisi, ker si se odločila za ortodontsko zdravljenje. Predvidevam, da si bila pred pričetkom te terapije seznanjena z vsem kar sledi, da bo končni rezultat zdravljenja zadovoljil tvoja pričakovanja. Svetovala bi ti, da pogledaš naprej in v svoji zavesti ustvariš takšno podobo obraza, zob, kot si jo želiš in ki bo še dodatno pozitivno vplivala na tvojo pevsko kariero, pa boš lažje prenašala vse nevšečnosti, ki so sestavni del terapije.

Ortodontsko zdravljenje je dolgotrajen proces. Rezultat zdravljenja je v veliki meri odvisen od sodelovanja pacienta. Po domače povedano, potruditi se je potrebno, pa čeprav včasih to ni najlažje.

Pozdrav,
Vilma Cvikl, dr.dent.med.,
specialistka pedontologije