Prepis

Vprašanja na tosemjaz.net.
Jaz2003

Prepis

ObjavaNapisal Jaz2003 » 13 Jan 2019 10:24

Pozdrav,
mene pa zanima, kako je s prepisom iz ene gimnazije v drugo - torej isti program splošna gimnazija samo druga šola. Zdaj sem prvi letnik in mi na tej šoli ni prav nič všeč, z razredom se ne razumem najbolje v glavnem ne počutim se dobro in bi šla rada drugo leto torej drugi letnik začet delat v drugi šoli. Ne vem pa kako je s tem, ali bi mogoče morala še enkrat v prvi letnik ampak po drugi strani se mi ne zdi logično saj če na tej šoli uspešno naredim bi se to moralo šteti kajne? Zanima me tudi ali bi bilo smiselno iti na informativni dan, ker šole praktično ne poznam in da vidim kje sploh je kaj in to. Pa ali bi morala kaj prej še poklicati svetovalno delavko tiste šole in se še kaj dogovoriti ker nimam pojma kako to poteka. Malo me je strah tudi ker bom tam nova in šole ne bom nič poznala, ali se to hitro privadiš na novo okolje? Ker ostali že vejo kje so kakšne učilnice in te stvari jaz nimam pojma zato me je malo strah. Lepo vas prosim, da mi čim hitreje odgovorite na ta vprašanja in napišete čim več o tem. Hvala in lep pozdrav!!
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Prepis

Uredništvo » 15 Jan 2019 13:27

Odgovor svetovalke
____________________

Pozdravljena.

Pišeš, da se v 1. letniku gimnazije ne počutiš dobro in bi se zato želela preusmeriti na drugo šolo, prav tako v gimnazijo. Zanima te, kakšen je postopek in kako se boš na novo okolje uspela prilagoditi.

Kot svetovalna delavka na šoli, ki ima tudi gimnazijski program, ti lahko iz prve roke povem, da imamo vsako leto nekaj preusmeritev in podobno je tudi na drugih šolah. Dijak, ki se šola v gimnazijskem programu, se lahko preusmeri v drugo gimnazijo. Če to stori na prehodu iz nižjega v višji letnik, se mu letnik, ki ga je že opravil, seveda prizna. Če boš torej na sedanji šoli uspešno opravila 1. letnik, se boš lahko preusmerila v drugo gimnazijo in tam nadaljevala v 2. letniku.

Dijaki se preusmerjajo ob koncu šolskega leta, lahko pa tudi med šolskim letom, pogosto ob koncu 1. ocenjevalne konference, če vidijo, da jim na neki šoli ne gre (tu gre predvsem za preusmeritve iz gimnazijskega v srednješolski strokovni program, torej, iz zahtevnejšega v lažji program). Če bi se torej želela preusmeriti že med letom, je to mogoče, je pa v domeni šole, ali takšne preusmeritve izvaja ali ne.

Za zbiranje informacij o šoli, ki te zanima, je informativni dan vsekakor primeren. Mislim pa, da je potrebno pred dejansko odločitvijo in preusmeritvijo, razmisliti, morda skupaj s svetovalno delavko in/ali razrednikom, ali lahko kaj storiš na svoji trenutni šoli, da se boš tam bolje počutila? Ti lahko morda razrednik kako pomaga, da ti bo v razredu bolj prijetno? Kakšne težave imaš in ali bo menjava okolja dovolj, da jih boš premagala? Odgovore na ta vprašanja boš morda lahko našla sama, še bolje pa bo, če boš nanje poskusila odgovoriti ob pomoči zgoraj navedenih oseb. Dijaki drugih šol, ki prihajajo z vprašanji o preusmeritvi v mojo pisarno, sicer pogosto pravijo, da o tem na svoji šoli niso nikomur povedali, ker se bojijo, da jih bodo prepričevali, naj ostanejo. Tu bi rekla dve stvari: prvič, če boš o svojih pomislekih in težavah povedala svetovalni delavki ali razredniku, se bo morda kaj spremenilo in boš lahko ostala v okolju, ki si ga sedaj že navajena; drugič, dejstvo je, da je odločitev o preusmeritvi tvoja, v dogovoru s starši, in te nihče ne more prisiliti, da ostaneš tam, kjer ne želiš. Zato ti predlagam, da se oglasiš v svetovalni službi in se pogovoriš o tem, kako se v razredu počutiš, ter poveš, da razmišljaš o preusmeritvi.

Sprašuješ tudi o samem postopku preusmeritve. Postopek preusmeritve je načeloma enak na vseh šolah, ima pa vodstvo vsake šole pravico, da samo o odloča možnostih preusmeritve posameznih dijakov. Postopek je v bistvu preprost: najbolje je, da ti ali eden od tvojih staršev pokličete svetovalno službo šole, kamor bi se želela preusmeriti in preverite, ali bi imeli prostor, da te sploh lahko vzamejo. Če ima namreč šola vse oddelke polne, novega dijaka ne more sprejeti. Če prostor imajo, te bodo verjetno prosili, da napišete prošnjo, v kateri razložite, od kod prihajaš, zakaj bi se želela prepisati k njim, prošnji pa priložiš kopijo obvestila o uspehu, ki ga boš dobila v naslednjih dneh (če bi se odločila preusmeriti pred koncem šolskega leta) oz. spričevala 1. letnika, ter kopije spričeval 7., 8. in 9. razreda. Šola te bo nato verjetno povabila na razgovor skupaj s starši, na katerem boš najverjetneje že izvedela, če te lahko sprejmejo in se dogovorila, kako naprej. Na šoli, iz katere odhajaš, boš verjetno potrebovala pridobiti le izpisnico.

Če sklenem, mislim, da je smiselno, da pretehtaš razloge, zaradi katerih bi zamenjala šolo. Če boš ugotovila, da so razlogi predvsem v okolju in ne toliko v tebi, da torej nanje ne moreš vplivati, je smiselno razmisliti o menjavi okolja. Vsekakor vztrajanje v okolju, ki človeku zelo slabo dene, ni smiselno. Menjava šole od dijaka zahteva prilagajanje na nove sošolce in profesorje, brez garancije, da bo dijaku v novem razredu bolje. Izkušnje dijakov so različne: eni so zelo zadovoljni, da so se odločili zamenjati šolo, drugi svojo odločitev obžalujejo, tretji ugotovijo, da jim je bilo prej enako ali bolje in se celo vrnejo nazaj, od koder so prišli. Izid je odvisen predvsem od razlogov za preusmeritev in od pričakovanj dijaka.

Svetujem ti, da se torej o svoji ideji o preusmeritvi temeljito pogovoriš, z drugimi in sama s sabo, ter se potem odločiš, kako naprej. Če te bo še kaj zanimalo, se pa le oglasi.

Lepo te pozdravljam
Nives Laul, univ. dipl. psihologinja