Nočne more

Vprašanja na tosemjaz.net.
Whatwhat

Nočne more

ObjavaNapisal Whatwhat » 05 Jan 2019 11:22

Zadnje case imam veliko nocnih mor ampak v opozorilo vecini ljudi se najbrz ne bi zdele kot nocne more.
Veckrat sanjam da je vame nekdo zaljubljen in me vprasa ce bi hodila z njim in postaneva par.
Bila sem pa tudi mama.
Ne zelim biti v zvezi se porociti ali imeti otrok. Ampak kaj ce se res enkrat zgodi in me nek frend vprasa ce bi hodila z njim. Naj recem ja ker ga ne bi hotela prizadeti?
Parkrat sem pa tudi sanjala da imam neozdravljivo bolezen kot je rak in da mi izpadajo zobje.
MojOdgovor

Re: Nočne more

ObjavaNapisal MojOdgovor » 09 Jan 2019 12:50

Nove raziskave so pokazale, da ponavljajoče se nočne more pogosto uresničijo, vendar z nekaj leti zamika, to lahko traja od 5 pa tudi do 10 ali 11 let.
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Nočne more

Uredništvo » 14 Jan 2019 09:57

Odgovor svetovalca
_________________

Drago dekle!

Najprej si na kratko poglejva nekaj osnovnih informacij o sanjah in o nočnih morah. V spanju se sanjsko stanje pojavi tedaj, ko so izklopljene motorične funkcije in vsa višja duševna dejavnost s kritičnim mišljenjem, ni pa izklopljena popolnoma vsa duševna dejavnost (spomin, fantazije, asociacije in nekontrolirane misli). Zato človek sanja, predstave se mu neurejeno podijo »po glavi«. Sanje so namišljena doživetja zvokov, slik ali drugih občutkov med spanjem (vid, sluh, voh, tip, okus). Predvidevajo, da človek sanja približno 2 uri vsako noč.

Posamezniki lahko občutijo močne občutke med sanjanjem, pojavljajo se lahko tudi telesni odzivi (npr. slabost, potenje, tresenje ipd.). Sanje, ki povzročijo občutek strahu/nelagodja, imenujemo nočne more. Vzroki za nočne more so predvsem v doživljanju stresov.

Pa še nekaj o vsebini naših sanj. Eden od možnih vzrokov vsebine naših sanj je v tem, da človek pogosto sanja o tem, kar si (zavestno ali podzavestno) želi, da bi se zgodilo, lahko pa sanja tudi o tem, česar si (zavestno ali podzavestno) ne želi, da bi se zgodilo, nadalje o tem, o čemer večkrat razmišlja, kar ga tako ali drugače (zavestno ali podzavestno) bega ipd.

Tvoje sanje o zaljubljenosti nakazujejo, da si po eni strani želiš, da bi bila zaljubljena, da bi z nekom hodila, da bi bila v paru, po drugi strani pa si tega še ne želiš, ker na takšno zvezo še nisi pripravljena, še posebno ne na resno zvezo.

Glede tvojih nočnih mor o neozdravljivih bolehnih kot je npr. rak in izpadanju zob pa lahko mirno zapišem, da takšna vsebina ničesar ne pomeni in ničesar ne nakazuje. Še najmanj pa bi naj to pomenilo, da bi se naj takšne sanje uresničile šele čez več let, kar je čista neumnost.

Ko te bo pa nekoč nek fant vprašal, če bi hodila z njim, pa glede svojega odgovora poslušaj sebe in svoje srce!

Brane But, univ. dipl. psiholog