Šola

Vprašanja na tosemjaz.net.
Slikarka pika

Šola

ObjavaNapisal Slikarka pika » 08 Nov 2018 19:56

Prosim vas ,da objavite samo odgovor.

/ izbrisano v uredništvu/
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Šola

Uredništvo » 16 Nov 2018 13:30

Odgovor svetovalke
_________________

Slikarka pika, pozdravljena.

Pišeš, da te vznemirja vedenje razredničarke in profesoric do tebe in da ne najdeš motivacije za učenje v programu, v katerega si se vpisala po končanem nižjem poklicnem izobraževanju. Napisala si, da vsi mislijo, da si se v poklicni program vpisala zaradi učiteljice, ki jo poznaš od prej in ti je veliko pomagala.

Mene pa zanima, zakaj si se zares odločila za vpis v ta program? Če boš pri sebi poiskala razloge, boš našla tudi motivacijo za učenje. Učenje si poskusi organizirati tako, da se ga lotiš že popoldne, po krajšem odmoru, kosilu, … potem ko se vrneš domov iz šole. Priporočam ti, da si v koledar vpišeš vsa ocenjevanja (pisna in ustna), ki te čakajo, nato pa si v tedenski koledar zapišeš, kdaj se boš kakšen predmet učila. Če boš osvojila takšen način načrtovanja učenja, boš imela dober pregled nad časom, ki ga imaš na razpolago ne le za učenje, ampak tudi za prosti čas in za dejavnosti, ki jih imaš rada. Po učenju in delu se nagradi z nečim, kar rada počneš (brskanje po telefonu, ogled serije, …).

Razmislek o tem, kaj bi rada počela v življenju, je prav tako zelo pomemben za tvojo motivacijo za učenje. Boš zadovoljna z delom v poklicu, za katerega si se že izobrazila, ali si želiš še nekaj več? Kaj bi dodatno pridobljena izobrazba pomenila za tvoje življenje v prihodnosti, za tvoje dohodke, možnosti osamosvajanja, za finančno neodvisnost od staršev?

Težko ti odgovorim na očitek, da ti noben profesor na šoli ne želi pomagati z učno pomočjo. Ne vem namreč, ali si do te pomoči upravičena (imaš morda odločbo o usmeritvi otroka s posebnimi potrebami?). Poleg tega ne vem, kako si za pomoč prosila – si se obrnila na razredničarko, posamezne učitelje, ravnatelja? Imate na šoli dopolnilni pouk, ki se ga lahko udeležite po potrebi? Če je tako, ti priporočam, da te ure izkoristiš. Verjamem, da če boš dala zaposlenim na šoli jasno vedeti, da si želiš izdelati to šolo, a da se težko znajdeš in motiviraš, boš dobila tudi pomoč, ki si jo želiš. Z izjavami, da se ti 'ne da učit', sporočaš ravno obratno, se ti ne zdi?

Vsekakor lahko največ narediš sama. Najprej s tem, da razmisliš, kaj si res želiš. Nato z načrtom, kako boš to dosegla. In nazadnje z ustrezno izgovorjeno prošnjo za pomoč tistih oseb, ki ti bodo pri uresničevanju načrta lahko pomagali.

Želim ti vse dobro na tvoji poti.

Nives Laul, univ. dipl. psihologinja