SAMOZAVEST

Vprašanja na tosemjaz.net.
ŽELIMENSTRUACIJO188
Objave: 16
Pridružen: 12 Jan 2018 19:05

SAMOZAVEST

ObjavaNapisal ŽELIMENSTRUACIJO188 » 11 Sep 2018 21:08

Pozdravljeni!
Preden začnem pisati en dolg spis...bi rada najprej povedala da sem se s starši že pogovorila. Ampak se mi zdi, da rabim še nasvet strokovnjaka. OŠ je zame lepo povedano pekel. Že od 3.razreda. Imam te 2 punci v mojem razredu, poimenovala ju bom O in J. In od vedno so nas učiteljice hotele skupaj spraviti na prisilo v prijateljstvo. In bile smo prijateljice oz. jaz in O, z J se nikoli nisem dobro razumela. No, do 4.razreda sem bila prijateljica z O in tudi malo z J. Ampak na začetku 5.razreda smo se vse skregala in od takrat me ima J na piki, takrat me O še ni imela. In učiteljica 5.r. naju je spravila z J skupaj in potem sem v 6.razredu se spet pobotala z O in smo bile vse prijateljice do začetka junija 7.razreda. Potem sem se jaz spremenila ko sem se z njima družila, npr. zelo sem preklinjala itd. Ko sem en dan šla samo stran od njiju ker sem imela slab dan so se skregale z mano in od takrat sta se mi posmehovali, govorili o meni, na busu torbe na proste sedeže dajale, da ne bi bila zraven njiju, se me na hodniku izogibale kot da sem kužna, torbe mi z nogami brcale stran od mize, če so za mano sedele so mizo za pol metra nazaj potegnile. To se je dogajalo od septembra 2017 do februarja 2018 (bila 8.r.). Prišlo je do točke, da je bilo moje psihično zdravje ogroženo. V glavnem kaj mislim s tem:
Ko sem se zjutraj zbudila me je takoj trebuh oz. želodec bolel, ali pa glava, pod popkom, ledveni del (imam ledvične kamne - v tem trenutku ne) itd. To se je dogajalo ker sem bila živčna zaradi prostega sedeža na avtobusu (kam se bom usedla, ali bo prosto mesto itd.),
Zvečer sem težko dihala, čutila sem mravljince po prsnem košu, rokah, nogah, po celem telesu...
Sama sem že hotela iti na terapijo. Ampak potem so se moji starši vmešali in se je situacija umirila. Nehale so, ampak vseeno še govorijo o meni, ampak kaj moreš. V glavnem zdaj sem 9.razred in zdaj so spet začele z mizami in brcanje torb. Ampak problem je to, da jaz nimam ABSOLUTNO NIČ samozavesti - uničile so mi jo, vedno me briga kaj si bodo drugi mislili če to oblečem, pa če to naredim itd. Družim se samo še z 1 prijateljico iz otroštva, ki je EDINA ki ji lahko zaupam. Niti moje najljubše majice ne upam obleči, če pa jo, pa si dam jopo gor. Ker se pri tej majici vidi malo kože pri trebuhu(vozel ima) ampak se ne vidi veliko. Nikoli se nisem postavila zase, vedno sem se jokala, učiteljica se je vedno za njiju postavila, že od 3.r. se vedno najprej na njuno stran postavijo. Nič kar naredim nisem prepričana, dvomim vase, ne zaupam si, ne verjamem si (če na primer rečem sama sebi pri spraševanju : "Ti to zmoreš" enostavno sama sebi ne verjamem). Jaz sem pripravljena iti na terapijo pa to, ampak to je drago in nočem da bi moja starša za to plačevala.Moja samozavest je začela od 7.r. naprej - od 100% padla do zdaj na 0% in še vedno je nimam, ne bi me smelo brigati kaj si mislijo o meni, ampak me in ne vem kaj naj naredim da me ne bo brigalo. Problem je, da sem vedno bežala pred temi problemi in se nisem soočila, nisem postavila zase. Naslednje leto grem v srednjo šolo in me skrbi kako bo z mano tam. Ampak komaj čakam da pridem iz te OŠ ven. Nisem srečna, nisem pa tudi depresivna. Nikoli nisem imela samomorilskih misli, nikoli, ker vem da sem bolj vredna kot oni dve in se imam rada čeprav bi marsikaj spremenila na sebi. Zato se opravičujem da je to tako dolga objava, ampak sem vse napisala, da bi mi lahko dali kakšen nasvet glede moje samozavesti, kako naj se ne brigam za druge, kako naj bom srečna, ali naj grem vseeno kam na terapjo.....itd.
Hvala za vse.
Lepo Vas pozdravljam.
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: SAMOZAVEST

Uredništvo » 22 Sep 2018 11:40

Pozdravljena!

Najprej bi se rada opravičila, da si dolgo čakala na svoj odgovor. Praviš, da te nekdanje tako imenovane prijateljice ustrahujejo, njihovo početje pa je znižalo tvojo samozavest.

Ustrahovanje je vrsta nasilja in tudi takšno nasilje bi morali preprečevati. Če učiteljice niso ukrepale, bi morala na začetku o tem takoj povedati staršem. Ne boj se, nisi sama!
Verjamem, da si ob tej situaciji izgubila kar nekaj samozavesti in prav to je cilj ustrahovanja - pomanjšati žrtev, da postane nemočna. 'Prijateljici' očitno ne sledita pravim vrednotam, kar pa ne pomeni da jima moraš slediti. Zavedati se moraš, kaj je prav in normalno in kaj ne, in tam postaviti mejo. Mejo preko katere ju ne spustiš. Ker si izgubila samozavest je prvi korak prav ponovna izgradnja le-te. Najprej moraš spoznati kdo si ti kot oseba (kaj rada počneš, kaj imas rada, česa ne maraš, v čem si dobra, itd). Dobro je, da se povežeš s sabo, tako se boš bolje spoznala. To lahko storiš preko dihalnih vaj, meditacije, joge. Potem se je dobro opazovati kako se odzivaš v razlicnih situacijah (katere so tiste situacije v katerih si močna in v katerih šibka in zakaj pride so tega, česa se ustrašiš). Nato pa graditi na močnih točkah. Dobiti ponovno občutek da zmoreš, da si vredna, da lahko zaupaš. Šele nato začni delati na šibkih točkah, ko pridobiš nekaj samozavesti ker že ves da zmoreš! Ob vsem tem pa ostani telesno aktivna, saj se ob rekreaciji sproščajo hormoni sreče in telesna napetost, pa še za možgane nekaj narediš!

Kar pa se tiče mnenj drugih ljudi. Ljudje se bomo vedno ozirali za mnenji drugih okrog sebe, saj smo družabna bitja in želimo da nas drugi sprejmejo. Pomembno je samo, da se odločimo do kolikšne mere dovolimo da nas mnenja drugih definirajo. Če se dobro poznaš in se zavedaš kakšna kot oseba si in kakšna oseba nisi, ne smeš dovoliti da ti drugi govorijo kdo si. Najbolj pomembno je kakšno mnenje imamo o samem sebi. Ker vsak drug pozna le eno verzijo tebe kot osebe, nikoli celote. In ko boš drugim pokazala da njihove besede nate ne vplivajo več, bodo izgubili moč. Zavedaj se, da velikokrat ljudje uporabljajo moč nad drugimi prav zato ker sami v notranjosti niso močni, samozavestni, se počutijo ogrožene. So ljudje, tako kot ti in jaz. In ko se zavedaš da so ti enaki, že sama v mislih preklopiš - on/ona ni nekaj več kot jaz. In tu je en način kako pridobiš moč nad situacijo.

Priporočam ti, da najprej sama poskusiš korak za korakom delati na svoji samozavesti, če pa bos vseeno mnenja da to ni dovolj pa poišči pomoč preko strokovnjakov.

Upam da sem ti vsaj malo osvetlila nadaljno pot.

Želim ti vse dobro!

Urška Koštomaj, dipl. psih. (UN)
Urška Koštomaj, dipl. psihologinja (un)