Učbenik

Vprašanja na tosemjaz.net.
moongazer

Učbenik

ObjavaNapisal moongazer » 06 Sep 2018 17:19

Na sejmu sem prodala nekaj svojih učbenikov. Enega sem prodala za 1€, vem nič takšnega ampak mi je malo žal, ker je zelo podčrtan, popisan z zapiski, zadnja stran podloge pa je odpadla. Nekako je zanemarjen. Za fanta, ki ga je kupil, mi je malo žal. Mislim, da to ni ravno odnos prodajalca, kupca. Nisem prodala kvalitete. Počutim se kot izdajalka. Se sekiram preveč?
ujs

Re: Učbenik

ObjavaNapisal ujs » 09 Sep 2018 15:58

Ojla,
predvidevam, da ga ce bi bil ucbenik prevec zanemarjen sploh ne bi prodala, oz. ga fant ne bi hotel kupiti.
Drugace pa saj si ga prodala po zelo nizki ceni - za 1 euro pac ne mores pricakovati nevem kaksne kvalitete, tako je to danes, ne?
Morda pa bodo prav tvoji izpiski temu fantu ob ucenju pomagali.

Vedno poglej stvar z dobre plati😉.
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Učbenik

Uredništvo » 10 Sep 2018 09:19

Odgovor svetovalke
________________

Pozdravljena, "moongazer",

vesela sem, da si se s svojo težavo in stisko obrnila name. Če te prav razumem, si pred časom prodala nekaj svojih učbenikov, najbolj obremenjena pa si s tistim, ki si ga prodala za 1 €, saj imaš občutek, da je cena glede na njegovo ohranjenost previsoka.

Lahko razumem tvojo stisko in občutek, da si zaradi prodaje učbenika, ki je bil po tvojem mnenju zelo podčrtan, popisan z zapiski in čigar tudi zunanjost ni bila tako ohranjena, kot bi morala biti, izdala zaupanje kupca.

A vendar si kvaliteti učbenika primerno postavila tudi simbolično ceno. Zavedaj se, da novi učbeniki stanejo veliko več (tudi več 10 €, odvisno od učbenika), zato težko rečeva, da je cena za tvoj učbenik neprimerna. Poleg tega je najverjetneje kupec imel predhodno možnost videti učbenik in se odločiti, ali se mu zdi primeren in ali ga bo kupil. Poskušaj razmišljati tudi takole: morda mu bo podčrtana vsebina in tvoji zapiski celo pomagali pri učenju in prikrajšali čas, ki bi ga sam porabil, če bi moral samostojno opraviti delo, ki si ga ti že opravila. Resnično si učbenik prodala po simbolni ceni in prepričana sem, da bi tudi kupec izrazil nezadovoljstvo, v kolikor z nakupom ne bi bil zadovoljen.

Zato bi lahko povzeli, da se najverjetneje s tem preveč obremenjuješ in sekiraš ter da po tem ni nobene potrebe. Nakup je svobodna odločitev vsakega posameznika in nihče nas ne sili, da kupimo nekaj, kar se nam zdi predrago in nekvalitetno. Kupcu si ponudila možnost nakupa, on se je zanj odločil in tako je stvar zaključena. Torej: dovolj je nepotrebnega obremenjevanja, saj je v življenju dosti več pomembnih stvari, ki nas obdajajo in nas z več razlogi obremenjujejo.

Želim ti vse dobro in te lepo pozdravljam,
Anja Knez, dipl. psihologinja (un)