bolečine v prsnem košu

Vprašanja na tosemjaz.net.
jungkook97

bolečine v prsnem košu

ObjavaNapisal jungkook97 » 09 Avg 2018 22:11

Pozdravljeni!
Stara sem 16 let in približno decembra lani sem začela dobivati bolečine v prsnem košu. Pred slabim letom sem imela drugače opravljen tudi EKG in je bilo vse v redu, tudi z srcem ni nič narobe saj je bil opravljen ultrazvok v UKC-ju, le rahel šum je bil zaznan. Naj še omenim da se mi bolečina ne pojavi ob povečani telesni aktivnosti, torej najbrž ni problem srce. Bolečina se pojavi zelo naključno tudi ko mirujem. Sem pa opazila da se poveča ko sem pod stresom ali pa se mi pojavi anksioznost. Zaradi tega sem bila tudi prepričana da bolečina ni nenormalna. Prav tako pa upam da razumete, da sem anksiozna glede vsega in me je tudi strah iti k svojemu zdravniku. Nadaljne zapisane informacije bi prosila če se ne objavijo, so le v namen, da bi dobila vsaj malo bolj konkreten odgovor (čeprav vem da je to na daljavo bolj težko doseči).

/ izbrisano v uredništvu/

Že vnaprej se Vam zahvaljujem za odgovore in Vas lepo pozdravljam :)
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: bolečine v prsnem košu

Uredništvo » 11 Avg 2018 10:23

Odgovor svetovalke
_________________

Za bolečino v prsnem košu je lahko veliko vzrokov. Daleč najpogostejša je pri mladosnikih t.i. benigna bolečina, za katero v bistvu ne vemo, zakaj nastane, vemo pa, da ni nevarna. Seveda lahko diagnozo postavimo le po temeljitem pregledu in nekaterih preiskavah, ki si jih ti že opravila in so bile v mejah normale (če sem prav razumela). Bolečina se tipično pojavlja v mirovanju (samo v cca 20% tudi med aktivnostjo), značilna je močna, zbadajoča bolečina, ki pa traja samo nekaj sekund do največ minut. Lahko se ponovi večkrat zapored.

Mladostnika poskušamo prepričati, naj se ne obremenjuje z dogajanjem in naj normalno funkcionira dalje.
Kar se tiče pljučnih bolezni - seveda je možno, da se pojavi bolečina tudi pri teh, vendar bi šlo v tem primeru za precej hude bolezni, recimo hujšo pljučnico (visoka vročina, izrazito slabo počutje) ali hudo poslabšanje astme z dušenjem, kar pa pri tebi ni.
Napotila si se k osebnemu zdravniku, kar je prav. Tam boš morda izvedela še kaj, kar te bo dodatno pomirilo.

Lep pozdrav,
Anita Jagrič Friškovec, dr.med.,
specialistka šolske in urgentne medicine