zelo me je strah

Vprašanja na tosemjaz.net.
zelo me je strah

zelo me je strah

ObjavaNapisal zelo me je strah » 09 Avg 2018 18:55

Okej ne želim napisati nekaj dolgega spisa prosim da zbrišete moje vprešanje in objavite samo odgovor.
/ izbrisano v uredništvu/
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: zelo me je strah

Uredništvo » 12 Avg 2018 11:07

Odgovor svetovalca
_________________

Drago dekle!

Spolno zadovoljevanje brata in sestre med seboj v kakršni koli obliki (besedno spolno namigovanje in opazke, božanje intimnih oz. erogenih področij na telesu, spolno draženje, medsebojno spolno zadovoljevanje, spolni odnos ali kakršno koli drugo spolno dejanje) je v našem kulturnem okolju moralno nesprejemljivo početje.

Gre za krvoskrunstvo oz. incest – spolne aktivnosti med najožjima krvnima sorodnikoma, to je med osebama, ki sta si v taki stopnji sorodstva, da sklenitev zakonske zveze med njima ni dovoljena. Za krvoskrunstvo štejejo spolne aktivnosti med sorodniki v ravni črti (npr. med očetom in hčerko), med bratom in sestro, polbratom in polsestro, stricem in nečakinjo ter med teto in nečakom.

O incestu se v javnosti govori zelo malo ali pa sploh ne. Partnerska razmerja med sorodniki v Sloveniji niso zaželena, kar pa ne pomeni, da jih ni. Takšna razmerja se zelo skrivajo in le redko se zgodi, da posamezni primeri pridejo v javnost. Na moralno obsojanje incesta pri nas ima velik vpliv tudi Cerkev, ki ima incest v vsakem primeru za smrtni greh. »Teža različnih oblik incesta se razlikuje, vendar pa nobeno od teh dejanj ni sprejemljivo ne z moralnega ne s cerkveno-pravnega vidika. Vse oblike incesta sodijo na področje najbolj deviantne spolnosti,« pravi moralni teolog dr. Ivan Štuhec.

Pri incestu gre torej za moralno sporne odnose, ki so ponekod tudi kaznivi. Treba je namreč povedati, da incest med odraslimi osebami, če je prostovoljen, ni kazniv v številnih predvsem zahodnih državah. Tudi v Sloveniji ne gre za kaznivo dejanje v primerih prostovoljnega incesta med odraslimi osebami. V Sloveniji je kaznivo dejanje, ki ga Kazenski zakonik obravnava v 195. členu, če oseba spolno občuje z mladoletnim krvnim sorodnikom v ravni črti ali z mladoletnim bratom oziroma sestro, zagrožena kazen je do dveh let zapora.

Popolnoma razumem tvoje počutje ob doživljanju spolnosti tvojega brata in sestre. Ta odnos tudi ni bil obojestransko sporazumen, dogovorjen, pač pa rezultat pritiskov in nadmoči tvojega brata nad sestro, kar je še posebno vredno obsodbe. Verjamem, da se ti je zagabilo, da je bilo dogajanje zate nagnusno in da te zelo teži in pritiska nate. Menim, da ne bi bilo prav, da bi to travmo zadrževala v sebi, ampak da bi jo z nekom delila, jo dala iz sebe in s tem zagotovo zmanjšala napetost. Kaj, če bi se pogovorila kar s svojo sestro. Lahko da ta dogodek tudi njo teži in bi vajin razgovor koristil obema.
Brane But, univ. dipl. psiholog
zelo me je strah

Re: zelo me je strah

ObjavaNapisal zelo me je strah » 27 Avg 2018 19:31

Prosim izbrišite vprašanje

/Izbrisano v uredništvu/
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: zelo me je strah

Uredništvo » 02 Sep 2018 19:22

Drago dekle!

Zelo te moram pohvaliti, da si zbrala toliko poguma in moči, da si napisala, kaj se ti je zgodilo, ko si bila stara 10 let, kaj te torej dejansko preganja in teži. To seveda prikaže tvojo stisko v popolnoma drugačni luči, kot pa si jo prikazala v svojem prvem opisu svoje težave.

Travmatični dogodek, ki si ga doživela v otroštvu, ima lahko dolgotrajne negativne posledice, kot se tudi kažejo pri tebi, trajajo pa lahko ne samo v obdobju odraščanja, ampak tudi kasneje v odrasli dobi na področju odnosov do nasprotnega spola, predvsem pa tudi na področju spolnosti. Svojo travmo moraš nujno spraviti iz sebe, predelati, razrešiti, da boš lahko živela neobremenjena s to travmo. Težko pa boš to dosegla sama, vsekakor boš potrebovala pri tem pomoč, morda tudi strokovno pomoč. Nikakor tudi ne smeš kaj takšnega ponovno doživeti.

S tem, ko si se obrnila na našo svetovalnico in napisala, v čem je dejanski problem, si naredila prvi korak k razreševanju svoje hude stiske. Vedi, da obstajajo nadaljnje možne poti, o katerih pa ti lahko kaj konkretneje svetujem, če bi vedel kaj več o tebi (koliko si stara, ali obiskuješ kakšno šolo, kje živiš …). Da bo pa najina komunikacija dejansko lahko zaupna, pa ti predlagam, da pišeš uredništvu na e-naslov naše spletne svetovalnice [email protected], napišeš pa svoj naslov, kamor ti bodo posredovali moj odgovor. Ker je tvoje pisanje zaupno, mora biti zaupen seveda tudi moj odgovor.

Drago dekle, kot si zbrala pogum in storila prvi korak k razreševanju svoje stiske, te spodbujam in želim, da nadaljuješ s koraki k njeni dejanski razrešitvi in odpravi. Prosim te, piši!
Brane But, univ. dipl. psiholog