Zaskrbljena18

Vprašanja na tosemjaz.net.
Zaskrbljena18

Zaskrbljena18

ObjavaNapisal Zaskrbljena18 » 08 Avg 2018 11:00

Pac zadnje case sem tako slabe volje, ker prvo kot prvo.. 1.skrbi me da nebom sprejeta v željeno srednjo šolo ker se mi spet nebo dalo in bom trma spet in se nebom hotela učiti in nevem kako naj to popravim na boljše. 2.zaradi slabe družbe sem postala zelo slaba oseba in se grdo obnašam tudi z mamo se včasih kregavi in imam jo zelo rada pa, in ko se kregavi,se delam kot da mi je vseeno pol pa mi postane žal in grem na samo in se z jocem kaj sem naredila in se ji potem opravičim in tako nerada se komu ponižam in vse vzamem resno.. 3.spoznala sem na morju enega tak res najlepsega fanta ki je 145km od mene in trenira en sport, in imajo tekme tudi v naših krajih, in spomnim se da ko sma se letos 28 julija 2k18 spoznala ko sma edina zjutraj bla na plaži in sem ga gledala on pa mene pa ko sem sla po stopnicah ko je on mene navzgor gledal kako grem jaz pa njega in sem se mu nasmehnila pa takoj drugi dan ko sma spet bla skupaj na plaži ko sem prišla do njega pa ko sma se pogovarjala, pa ko sma si pomahala v slovo in prek njegovega brata ki sem izvedela kako se piše sem ga našla na fb in še ga dodala na snepu, in je njegov brat dal njemu moj snep in me je ta fant dodal in sma si vsak dan pisala zdaj pa me sploh ne klikne več in bojim se da je na vse to on pozabil in se ful sekiram 2 pesmi me tako spominjata na njega in jaz se to ful sekiram in nevem kaj naj naredim.. 4. In z očetom ne živiva skupaj ze od kar sem se rodila in mi je ful težko ker ne morem z njim preživljati toliko trenutkov saj se vidima samo enkrat do dvakrat na teden.. 5.to sem hvala bogu ze prebolela ampak ce verjames ali ne 11 mesecev sem vsak dan jokala zaradi bivsega in vsak dan gledala najine skupne slike in obujala spomine in zaradi njega sem se tudi rezala po roki in takoj kak sem to naredila sem se zavedala kako napako sem naredila in je to bilo prvič in zadnjič prodim mi pomagas...res nevem kaj naj naredim včasih si celo želim da ndbi vec bila na tem svetu ker nikoli nisem bila srečna in zakaj sploh živim? Zakaj človek lahko tako trpi! Pa ena kolegica je dala kviz na my story pa ji je on napisu takoj st. In je mu resla in pol sm se js dala na my story kviz in je sam pogledu pa mi nc ni napisu stevilke l pa ze kr neki dni se nisva nc slisala ej men se bo zmesal
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Zaskrbljena18

Uredništvo » 10 Avg 2018 12:33

Odgovor svetovalke
________________

Pozdravljena, Zaskrbljena18,

vesela sem, da si se oglasila, se obrnila name in mi zaupala svoje skrbi. Če te prav razumem, preživljaš obdobje, v katerem si zaradi številnih situacij, kot tudi sama praviš, precej slabe volje: zaskrbljena si glede sprejema v želeno srednjo šolo, obremenjena si svojim neprimernim obnašanjem v odnosu do svoje mame, fant, ki si ga spoznala na morju, se ti ne oglaša, žalostna si zaradi redkega videvanja z očetom, poleg tega pa je za teboj obdobje prebolevanja bivšega fanta, ki je bilo zate težavo in boleče, zaradi česar si poskusila tudi s samopoškodovalnim vedenjem (rezanjem).

Lahko razumem tvojo stisko in skrb, ki ti jo vse to povzroča. Verjamem, da ti je zelo hudo in kot sama praviš, ne veš, kaj naj narediš. Prav tako dodajaš, da si celo želiš, da ne bi bila na tem svetu in se sprašuješ, čemu živiš, če pa nikoli nisi bila srečna. To so težke besede mladega dekleta, katerega življenje je še vse pred njo in izražajo veliko stisko. Ravno zato sem za začetek preskočila, kar si sprva napisala in se osredotočila na konec tvojega pisma. Kasneje se bova postopoma dotaknili vsake od tvojih težav in poskušali najti kar se da najboljši način, da jih rešiva.

Zavedam se, da ob vseh teh težavah težko vidiš kakšno pozitivno stvar v svojem življenju, vendar sem prepričana, da se ti je do sedaj zgodilo že marsikaj lepega in vrednega življenja. Razmisli: kaj je bilo tisto, kar te je v življenju nasmejalo, osrečilo? So to morda druženja s tvojimi prijatelji? Kakšni izleti? Zabave? Predvidevam, da si devetošolka, kar pomeni, da si imela valeto, ki velja za posebno prelomnico v življenju mladih in nam ostane v spominu za vedno. Tudi z bivšim fantom si najverjetneje doživela nepozabne stvari, na katere si zaradi bolečine, ki ti jo je povzročil razhod z njim, najverjetneje pozabila. Dobra metoda, ki ti lahko pomaga pri iskanju pozitivnih stvari v vsakdanjem življenju je, da v en zvezek, ki si ga boš izbrala, vsak dan napišeš, kaj se ti je lepega zgodilo. Verjamem, da boš v vsakem dnevu našla kaj pozitivnega! To je lahko karkoli: pomembno je, da je to tisto, kar je tebi pomembno in zate dobro! Prepričana sem, da boš na ta način ugotovila, da pa se ti le dogajajo lepe stvari in da ni vse tako črno, kot v tem trenutku vidiš.

V kolikor pa se bodo občutki nesmiselnosti življenja in misli o tem, da si ne bi želela več živeti, ponavljali in potencirali, pa bi bilo vsekakor dobro, da bi se o tem pogovorila s svojo osebno zdravnico, ki ti bo ponudila nadaljnjo strokovno pomoč (psiholog, psihiater). S tem ni nič narobe! Pomembno je, da najdeš pomoč, ki te bo privedla do tega, da se boš ti počutila boljše. Ko pa se bo čez mesec dni začela šola, pa se lahko vedno obrneš s svojimi težavami, skrbmi in stisko tudi na šolsko svetovalno službo, ki ti bo z veseljem prisluhnila. Prav tako lahko prebrskaš med kontakti, ki so na voljo na naši spletni strani (pod rubriko Kam po dodatno pomoč?).

Na tej točki bi se navezala tudi na tvojo stisko ob prebolevanju bivšega fanta. Vesela sem, da si po poskusu samopoškodovalnega vedenja takoj ugotovila, da ta način lajšanja bolečine nikakor ni ustrezen in da tega ne boš več poskušala. Ponosna sem nate! Ugotovila si, da na ta način težav ne rešimo in da si lahko povzročimo nove. Verjamem, da tega ne boš več poskušala, če pa bi še kdaj pomislila na to, pa si lahko pomagaš z elastiko (na primer gumico): nosi jo okoli zapestja in ko boš razmišljala o tem, da bi se porezala, jo dvigni stran od roke in spusti. Tako te bo malo zabolelo in namen, ki ga ima samopoškodovalno vedenje, bo dosežen, ti pa se ne boš poškodovala in s tem ogrožala.

Sedaj pa se dotakniva še ostalih tvojih skrbi. Najprej glede sprejema v srednjo šolo. Veš, vsaka taka prelomnica v življenju s seboj prinaša skrbi in kanček dvoma: ali smo se dovolj potrudili, smo dovolj dobri, ali nam bo uspelo, kaj bo, če nam ne bo? Verjemi, tudi meni so se porajala podobna vprašanja, ko sem bila tvojih let. Ne vem, koliko truda, volje in časa si vložila v to, da bi svoj cilj dosegla, a vendar če si nekaj dovolj močno želiš, se za to tudi potrudiš in na koncu žanješ uspehe, ki so posledica tvojega dela. Kot sem lahko razbrala iz tvojega pisanja, se zavedaš tega, da si bila včasih trmasta in se ti ni dalo učiti, ravno zato pa te najverjetneje še bolj skrbi. Vendar je to spoznanje, kaj lahko v nadaljevanju v času svojega izobraževanja izboljšaš, zelo dobra popotnica zate. Zato verjamem, da ti ni vseeno, se kljub temu trudiš in razmišljaš o tem, kako bi lahko bila še bolj uspešna pri svojem delu in si se potrudila, da bi ti uspelo priti na želeno srednjo šolo. Tudi jaz držim pesti, da ti bo uspelo!

Napisala si tudi, da imaš občutek, da si zaradi svojega neprimernega odnosa in obnašanja do mame zelo slaba oseba. Kot praviš, jo imaš zelo rada in ti je težko, da se do nje tako obnašaš in ji daješ občutek, da ti je za tvoje obnašanje vseeno. Veš, tu si ti tista, ki imaš vso moč, da to popraviš. Vem, da si to želiš spremeniti: zaradi sebe in tudi zaradi mame, ki ji je najverjetneje težko ob tvojem obnašanju. Da bi svoje obnašanje spremenila in do mame imela odnos, kot se za hči spodobi, se ne rabiš ponižati. Pogovori se z mamo: povej ji, kaj želiš, kaj te moti in druga drugi prisluhnita. Naj bodo lepe besede in pogovor tisti, ki bodo preprečili nepotrebne solze na samem, opravičevanje po neprimernem vedenju in slabo vest, ki jo imaš sedaj zaradi neustreznega odnosa z mamo.

Glede na to, da pa si zapisala, da očeta redko vidiš in bi si želela z njim preživeti več časa, je mogoče to tudi eden od vzrokov za tvoje neustrezno obnašanje do mame. Morda ji zameriš, ker z očetom ne živite skupaj ali pa imaš občutek, da ti ona preprečuje stike z njim. Pogovorita se tudi o tem: zaupaj ji, kako se počutiš, izrazi svojo željo po tem, da bi z očetom preživela več časa in da ga pogrešaš, pri tem pa prisluhni tudi svoji mami. Čisto mogoče je, da bosta našli ustrezno rešitev, ki bo primerna za vse.

Za konec pa poglejva še situacijo s fantom, ki si ga spoznala na morju. S tvojega pisanja je očitno, da ti je bil takoj simpatičen in da so na morju vajini stiki normalno potekali, zdaj, ko pa sta vsak na svojem kraju, pa nista več v kontaktu in bojiš se, da je pozabil nate. Če želiš preveriti, kakšen je pravzaprav vajin odnos in kaj se dogaja med vama, je najverjetneje edini način, da preko pisanja stopiš ti v kontakt z njim in mu postaviš vprašanja, ki te mučijo. Pri tem pa imej v mislih to, da ga v tem kratkem času pravzaprav nisi mogla dobro spoznati in da je v prvi vrsti šlo za simpatijo, ki ti je bila na prvi pogled všeč. Morda je on nate gledal kot na simpatično dekle, ki jo je spoznal na morju in je ne bo več videl, ko se bo vrnil domov, ti pa bi si kljub temu želela z njim ostati v kontaktu. Zato je najbolje, da z njim stopiš v kontakt in ugotoviš, kako on gleda na to.

Zaskrbljena18, vedi, da čeprav imaš trenutno občutek, da skrbem ni videti konca in da sploh nisi srečna, je življenje vseeno lepo in ga je vredno živeti zaradi vseh malenkosti, ki so se ti in se ti še bodo zgodile. Verjetno si že slišala pregovora "Za vsakim dežjem vedno posije sonce." in "Nobena juha se ne poje tako vroča kot se skuha.". Morda se ti zdita že kičasta in neresnična, sploh ob kupici težav, a vendar je v življenju res tako: včasih se nam stvari zdijo grozne in da jih ne bomo mogli prestati, nato pa se izkaže, da smo močni in marsikaj zmoremo, poleg tega pa lahko iz vsake stvari potegnemo nekaj dobrega in poučnega za prihodnje. Zato glavo pokonci in le pogumno naprej!

Vse dobro ti želim!
Anja Knez, dipl. psihologinja (un)