Zdravniški pregled

Vprašanja na tosemjaz.net.
sara18

Zdravniški pregled

ObjavaNapisal sara18 » 06 Avg 2018 09:22

Septembra grem delat zdravniški pregled za bodoče voznike, pa me zanima kako točno ta pregled izgleda? Ter ali jih zanima tudi kaj iz psihološkega vidika kandidata? Zanima me pa še to, pred 5 leti mi je osebni zdravnik napisal v karton suicidalne misli (v jezi sem izrekla, nikoli pa resno mislila tega) ampak kakorkoli, no in potem sem bila 2 meseca na antidepresivih. Zanima me ali znajo na zdravniškem pregledu karkoli zakomplicirat zaradi tega?

Hvala za odgovor
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Zdravniški pregled

Uredništvo » 07 Avg 2018 13:59

Odgovor svetovalca
________________

Pozdravljena,

Pregledajo tebe - nekaj preiskav ter pregled s strani zdravnika in uradno se pregleda tudi tvoj karton. Včasih je dovolj potrdilo s strani izbranega zdravnika, da je oseba zdrava- amapk to so interni dogovori, ki nekje veljajo nekje pa ne. Sicer pa ja, lahko da bo zdravnik/zdravnica MDPŠ to videl. Najbrž boš dobila kakšno vprašanje glede tega kaj je takrat bilo. Ampak to nima veze s tvojimi telesnimi sposobnostmi upravljanja z avtomobilom.

Tako da, v tvojem primeru ni nobenega razloga za kompliciranje, medicinsko gledano.

Lep pozdav,
Miljen Vidaković, dr.med.,
specialist družinske medicine
šoferdžija

Re: Zdravniški pregled

ObjavaNapisal šoferdžija » 09 Avg 2018 19:17

To delal že nekaj časa nazaj, ampak najbrž je v principu ostalo enako....

Najbolj se zapičijo v vid. Od ločevanja barv, globinski vid ("katera ploščica štrli ven?"), predvsem pa mučenje oči z branjem črk in številk v najmanjšem možnem fontu. Če tu ne briljiraš, te čez cca. 3 leta (plus minus) čaka kontrolni pregled. Tudi če vidiš po "sokolje", vendar imaš očala oz. leče, ti kontrola ne uide.

Potem so še refleksi (udarec s kladivom po kolenu), iz stegnjenih rok moraš stakniti kazalca, še malo poslušanja srca, hiter ogled, če nisi "kripelj", ni priporočljivo zbujati anarhističnega vtisa in to je več ali manj to. Vsaj za "amaterje" (motoristi, avtomobilisti). Bodoči kamiondžije in avtobusarji morajo dodatno še na psiho in laboratorijske teste (kri, urin).

Če te doleti kontrola, bodo naslednjič izvedli samo pregled tistega, kar jim ni bilo všeč, največkrat vida. Če se v tem času ni kaj bistveno spremenilo in je pošten zdravnik, imaš s pregledi mir do 80. leta, sicer pa "se vidimo čez 3 leta" (in to takšni, ki vidijo bolje od mene, ki sem bil samo na eni kontroli), ti pa poleg pregledov veselo plačuješ še za novo vozniško dovoljenje in v času izdelave novega sploh ne smeš voziti zunaj Slovenije. Poznamo še primere, ko kar vse "špeglarje" avtomatsko pošiljajo na dodaten pregled k okulistu (kar se seveda dodatno plača), kjer ti "toplo priporočajo", da greš ravno k točno določenemu, seveda njihovemu prijatelju. To je očiten znak skorumpiranosti, ampak žal ne moreš storiti kaj dosti več, kot da ravno k tistemu okulistu že iz principa ne greš, da o "poštenosti" tega zdravnika čim bolj razbobnaš po soc. omrežjih in ostalih kanalih in da nikoli več prostovoljno ne greš na medicino dela dotičnega ZD. Pravzaprav ti priporočam, da se za pregled naročiš kar pri zasebniku z ustrezno koncesijo, kjer te praviloma vsaj obravnavajo kot stranko in niso zainteresirani za upravičeno antireklamo.