Evropska gimnazija??

Vprašanja na tosemjaz.net.
interested

Evropska gimnazija??

ObjavaNapisal interested » 10 Jul 2018 20:11

Pozdravljeni!
Zanima me nekaj stvari o programu Evropska gimnazija, ki sem ga zasledila na spletu.

1. Je res ze ukinjen program?

2. Ce ne; kaj tocno ti nudi in kaksne so moznosti za nadaljni studij ?

3. Ce ne; na katerih srednjih solah se je mogoce izobrazevati po programu (predvsem stajerska regija) in ali nameravajo katere sole program uvesti?

4. Ce da; zakaj je bil ukinjen?


Iskrena hvala ze v naprej za odgovore o tem programu, imam pa se eno vprasanje.

Moznost je, da se bom vpisala na solo malo bolj oddaljeno od mojega doma. Koliko casa voznje si kot bodoca gimnazijka lahko privoscim? Mislite da je 45 minut v eno smer prevec?

Hvala!
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Evropska gimnazija??

Uredništvo » 12 Jul 2018 22:20

Odgovor svetovalke
________________

Pozdravljena,

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je v šolskem letu 2014/05 uvedlo v gimnazije tako imenovane evropske oddelke. Šlo je za projekt, ki se je zaključil cca. leta 2011. Takrat so te programe ukinili. Nekatere gimnazije so po zaključku projekta ohranile značilnosti programa evropskih oddelkov. Svetovalka portala Tosemjaz je na to temo odgovarjala devetošolki, zato ti pripenjam link, kjer si lahko ogledaš opis programa evropskega oddelka gimnazij - http://url.sio.si/evropski_oddelek.

Na Štajerskem izvajajo evropski oddelek gimnazije na Gimnaziji Lava Celje. Program pa se izvaja tudi na Gimnaziji Slovenj Gradec in v Kranju. Ker so ti programi 4-letni in se zaključujejo z opravljanjem splošne mature, to pomeni, da lahko izobraževanje nadaljuješ na katerikoli fakulteti.

Vsekakor ti priporočam, da stopiš v kontakt s svetovalno službo omenjenih gimnazij in prepričana sem, da ti bodo z veseljem predstavili še kar nekaj informacij, ki bodo zate koristne v procesu sprejemanja odločitev.

Gimnazijski programi so zelo zahtevni izobraževalni programi. To pomeni veliko učenja, samoorganizacije in vztrajnosti. Čas, ki ga boš namenila vožnji je pomemben. V kolikor ga je preveč, to prispeva k utrujenosti in časovni prikrajšanosti za učenje. 45 min vožnje v eno smer je že kar veliko. To pomeni uro in pol vožnje na dan. Tu še nisva vključili čas namenjen čakanju na prevoz.... Seveda pa lahko čas na vlaku, avtobusu izkoristiš tudi za učenje. Verjetno je smiselno, da razmisliš tudi o opciji bivanja v dijaškem domu.

Upam, da sem ti odgovorila na postavljena vprašanja.

Vse dobro ti želim in pogumne odločitve.
Barbara Stožir Curk, univ. dipl. psihologinja