Kako naj rečem: "Ne!"

Vprašanja na tosemjaz.net.
Glupgloop

Kako naj rečem: "Ne!"

ObjavaNapisal Glupgloop » 14 Jun 2018 13:13

Vcasih me ljudje kam povabijo, ponudijo kaksno slascico, nekan predlagajo pa se s tem ne strinjam. Kako naj zberem pogum in recem, da mi ni do tega? Preveč se obremenjujem, da bi jih razozarala in uzaljila, pri tem pa samo skodujem sebi. Kako naj se naucim reci ne? Lahko to kako celo zvadim?
LuvLuvLuv

Re: Kako naj rečem: "Ne!"

ObjavaNapisal LuvLuvLuv » 15 Jun 2018 05:29

Lahko preprosto rečeš ,,Ne hvala," ali ,,Lahko kdaj drugič". Tudi jaz sem bila včasih in tudi sem še v taki zagati.
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Kako naj rečem: "Ne!"

Uredništvo » 15 Jun 2018 10:28

Odgovor svetovalke
________________

Zdravo.

Po tem, kar si napisala, ti manjka asertivnosti - to je oblika vedenja, s katero se postavimo zase, za svoje potrebe in želje, ne da bi s tem škodili drugim. Ti pa večinoma torej deluješ tako, da se prilagodiš pričakovanjem drugih, tudi, če ti do nečesa ni. Težko preneseš, če koga razočaraš ... hkrati pa s takim delovanjem občasno gotovo doživljaš nelagodje, neprijetna čustva, ker ne slediš svojim željam in nekako "pohodiš" lastne potrebe ali izbire.
Gotovo lahko storiš korak ali dva v smeri osebnostnega napredka. Začni z majhnimi premiki, morda v tistih odnosih, kjer nisi zelo čustveno povezana, saj te bo občutek krivde manj preganjal. Včasih so okoliščine predvidljive in se lahko doma psihično pripraviš, kako boš prijazno zavrnila kakšno vabilo ali ponudbo. Zamisli si čisto konkretno, katere besede lahko izbereš, npr. "Hvala, lepo, da si se spomnila name. Danes žal ne utegnem, lahko pa se dogovoriva za kdaj drugič/Hvala, ne maram sladkega/Hmmm, danes sem pa tako lenobna, da mi res ni do tega ..." Tako nekako. Vsakič, ko ti bo uspelo, boš bolje pripravljena na prihodnje situacije. Bodi vztrajna, tovrstne spremembe zahtevajo svoj čas.

Dobro bi bilo, da bi se o vsem skupaj pogovorila s psihologom - tako boš lažje razumela, zakaj se tako težko postaviš zase oz. ne moreš zavrniti prijaznih ponudb/povabil. Je vse skupaj posledica vzgoje, si morda bolj umirjenega temperamenta? Imaš kakšne neprijetne izkušnje, pogosto doživljaš tudi neupravičene občutke krivde?

Želim ti lepo poletje in uspešen napredek v asertivnosti.

Helena Maher Resinovič, univ. dipl.psihologinja
mag. Helena Maher Resinovič, univ. dipl. psiholginja