fant me odbija/privlači?

Vprašanja na tosemjaz.net.
zmedenain žalostna

fant me odbija/privlači?

ObjavaNapisal zmedenain žalostna » 13 Jun 2018 21:16

prosim vas, da objavite le odgovor.

/izbrisano v uredništvu/
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: fant me odbija/privlači?

Uredništvo » 18 Jun 2018 11:15

Odgovor svetovalke
_________________

Lepo pozdravljena.

Hvala za tvoje pisemce in opis občutkov. Verjamem, da se obremenjuješ s tem, da ne čutis enako kot tvoj prijatelj. Čeprav misliš, da bi bil on "popoln" fant zate oz. da je on nekdo, s katerim bi imela svetlo prihodnost, menim, da je dobro, da ostaneš zvesta sama sebi. Dejstvo je, da te ne privlači. Do njega čutiš prijateljstvo oz. ti je kot brat. Z njim ti ni težko biti nenamazana in utrujena predvsem zato, ker nimaš metuljčkov. Super je, da te sprejema takšno kot si, a ti si ob njem sproščena samo zato, ker nisi zaljubljena vanj (on pa ni sproščen, ker je zaljubljen vate). Tvoje pismo kaže na občutek krivde, ker ne čutiš enako kot on. Razumem, zakaj se tako počutiš, a se ti res ni treba. Ne čutiš tega, kar si želiš, da naj bi, ker (vsaj zaenkrat) on ni zate. Ni pomembno, kako ga vidijo tvoji prijatelji in družina, za partnerstvo je pomembno kako ga vidiš in doživljaš ti. Kot brata, kot prijatelja. Če se bo to kdaj spremenilo, super. Če se ne bo, pa se poskusi ne preveč obremenjevati. Svojemu srcu ne moreš ukazovati in čeprav ga imaš rada, ga nimaš tako kot on tebe, in vajino partnerstvo (tudi če bi mu dala priložnost) ne bi uspelo, saj čustva niso obojestranska. Sama si opisala, da ne bi uživala v telesnih stikih z njim, zato ti predlagam, da se ne siliš v nekaj, kar ni zate. Poleg tega ni nujno, da bi bil kot partner tako super, kot si morda ti zamišljaš. Velika je razlika med tem, kaj človek čuti in kako se vede v partnerstvu in kako v prijateljstvu. Ti lahko povem iz lastnih izkušenj (ali pa povprašaj prijatelje), da je včasih nekdo odličen prijatelj, a je kot partner (nekomu drugemu) lahko prav obupen.

Svetujem ti, da ostaneš v prijateljskih odnosih in da se nehaš počutiti krivo za nekaj, za kar nisi kriva. Nisi sama kriva, da ti ni všeč. Nisi sama kriva, da te privlačijo drugačni fantje. Vseeno pa je fajn, da si iskrena z njim, in mu daš vedeti, da te ne zanima kot fant. Če trpi in se čuti prizadet, vedi, da ga nisi ti prizadela, saj nisi naredila nič narobe. Če ne more biti tvoj prijatelj brez da nekaj čuti do tebe, je to njegova odgovornost. Ne moreš biti ti odgovorna za čustva nekoga drugega, vsi smo sami odgovorni, kako se počutimo. Če boš enkrat v prihodnosti začela drugače čutiti do njega, prav, in morda lahko takrat to še enkrat podebatirata. Če ne, pa raje poskusi uživati v njegovem prijateljstvu, ne pa trpeti. Tole deluje kot nezdrav prijateljski odnos, saj trpita oba, ne samo on. To ni ok. Če si res vse povesta, mu povej svoje občutke, on pa bo moral sprejeti, da tako pač je. To morda deluje kruto, a ni. Ne moreš iti v partnerstvo z nekom, ki ga ne ljubiš, saj boš tako oba prizadela, poleg tega je občutek krivde zelo majav temelj za kakršen koli odnos.

Predvidevam, da je tvojih let, torej dovolj star, da razume in da se lahko odloči: da je bodisi tvoj prijatelj in neha upati, ali pa se za nekaj časa umakne, da te preboli in morda potem pride nazaj. Nima veze, kako ga doživljajo druga dekleta, tebe ne privlači, tebi srce ne poskoči ob njem. Ne krivi sama sebe za to, ampak se raje imej fajn. Vse je še pred tabo, uživaj življenje in v prvi vrsti poslušaj sama sebe, svoje srce in intuicijo. Tako boš vedno na pravi poti.

Pa srečno!
Marjetka Gojkošek, mag.psih.