lanugo

Vprašanja na tosemjaz.net.
elizabetaela

lanugo

ObjavaNapisal elizabetaela » 13 Jun 2018 20:53

Živjo, že nekaj časa sem podhranjena (anoreksija), vmes pa sem imela tudi obdobja prekomerne teže (kompulzivno prenajedanje). ker je vse to šok za telo (hitri padci in dvigi teže) imam velike težave s hormoni, predvsem ščitnico. Trenutno izgubljam težo precej hitro in skorajda nenamenoma (jem pod nadzorom, a shujšam) in imam reeees veliko dlačic po telesu (puhasta-lanugo). pač ni spet tako vidno kot navadne dlake, a me vseeno moti. npr. po trebuhu jih imam in po obrazu in me zanima če bo, ko bom uravnala svojo težo in se ozdravila, to izginilo ali bom morala za lanugo jet prav na odstranitev. hvala, lp
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: lanugo

Uredništvo » 15 Jun 2018 14:06

Odgovor svetovalke
__________________

Elizabetaela, prijazno te pozdravljam.

Žal si nam pozabila povedati, koliko si stara. To bi bil pomemben podatek. Prav tako ne napišeš indeksa telesne mase. To oboje precej vpliva na delovanje ščitnice. Lepo bi bilo, da dopolniš vprašanje s temi podatki.

Glede lanuga pa tole: ne verjamem, da se bo kaj spremenil, če boš uravnala svojo težo. Najboljše bo, da se boš z njim sprijaznila. Vem, to ti je težko. A čez par let boš spoznala, da si se žrla po nepotrebnem. Gotovo boš našla fanta, ki te bo imel rad z lanugom vred, kot radi rečemo.

Težo pa se le potrudi uravnati. Če je ne boš, se bo to poznalo čez desetletje ali dve, ko boš želela postati mamica, pa ne bo šlo. Ker stanje brez maščob v podkožju, med notranjimi organi in še kje, vpliva na nedelovanje jajčnikov, se boš kesala, ko bo (pre)pozno.

Zato vzemi ščepec modrosti in se odloči: za zdravo težo.
Držim pesti zate, da boš to čim prej zmogla.

Želim ti vse dobro,
Damjana Žolnir, dr. med. specialistka šolske medicine
Glede
mag. Damjana Žolnir, dr.med.,
specialistka šolske medicine
Elizabetaela

Re: lanugo

ObjavaNapisal Elizabetaela » 18 Jun 2018 15:22

Pozdravljeni, hvala za prijazen odgovor :)
Res se trudim, da bi koncala s tem zacaranim krogom (tudi psihicno me izmuci bolezen) in moram reci, da v zadnjem casu veliko bolj skusam poslusat telo - ne stradam in se ne prenajedam. Sicer kdaj pa kdja padem, a vidim da je napredek velik od nrkaj let nazaj.
Stara sem ze 19 (vem, morala bi pustit to za sabo..), visoka 160 cm in tezka 43,5kg. Hvala in lep pozdrav...
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: lanugo

Uredništvo » 19 Jun 2018 10:09

Odgovor svetovalke
__________________

Draga Elisabetaela, vesela sem zate, za to, da se trudiš. Veš, nikoli ne boš mogla spremeniti svoje preteklosti. In imaš prav - da se jo pa pustiti. In to se je treba truditi. Poslušati sebe, svoje telo, ga skušati razumeti v vsej njegovi nemi govorici... To je "ta prava" šola. Ni lahko, ampak se da. Dovoli si, da kdaj pa kdaj padeš. Imaš izkušnjo, da se vedno spet pobereš. In da se padci pojavljajo vse redkeje. To je velik uspeh. Prav je, da kdaj v sebi tudi praznuješ. Da vsak dan v sebi najdeš majhen razlog za čestitko sama sebi.

Oglasi se še in uživaj ta rožnik, to poletje,
Damjana Žolnir, dr. med.,
specialistka šolske medicine
mag. Damjana Žolnir, dr.med.,
specialistka šolske medicine