Nezadovoljna

Vprašanja na tosemjaz.net.
VseZaSolo

Nezadovoljna

ObjavaNapisal VseZaSolo » 17 Maj 2018 15:24

Pozdravljeni.
Ves proati cas namenjam soli in ucenju, tega imam pocasi dovolj. Ne morem se udeleziti kaksnih delavnic ali pa tekmovanj katere bi se rada udeležila. Opažam sosolce sportnike, ki vse to skupaj zmorejo. Tudi sama bi.
28.5 je ena super zanimiva delavnica katere bi se rada udelezila. Poteka dve uri. Tezava je v tem, da sem v torek vprasana in v cetrtek pisem test.
Zavedam se da je konec meseca in moram opraviti ocenjevanja pozitivno in da je pac ljudem sola pomembna, ceprav mene dusi in soravlja v slabo voljo zaradi cesar moram hoditi k psihologu. Bi se lahko zacela uciti ze kaksen teden prej, lahko se ze zacnem ta teden, da bi se delavnice lahko udelezila?
Lp
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Nezadovoljna

Uredništvo » 18 Maj 2018 13:56

Odgovor svetovalke
__________________

Pozdravljena,

poskušam razumeti tvojo težavo in verjamem, da so zahteve v šoli velike in da je velikokrat težko najti neko ravnovesje med delom oz. učenjem in prostim časom.

Vsekakor ti svetujem, kot si tudi že sama napisala, da se začneš prej učiti. Super bi bilo, če bi se lahko učila sproti, kar pomeni, da ko neko snov v šoli predelate, jo doma ponoviš, prebereš tisto, kar ste tisti dan vzeli, narediš domačo nalogo...verjamem, da je predmetov in snovi veliko, zato tega verjetno ne moreš narediti za vse predmete v enem dnevu, lahko pa si narediš plan oz. urnik učenja, domačih nalog, testov...organizacija učenja je lahko zelo učinkovito pomagalo. Pomembno je, da si v urnik napišeš tudi čas, ki ga boš namenila preživljanju prostega časa, npr. sprehod v naravi, druženje s prijatelji, druge vrste sproščanja...super je, da se želiš udeleževati še kakšnih dodatnih delavnic, tekmovanj, vedeti pa moraš, da je tudi to neke vrste delo oz. učenje, saj moraš tudi na delavnici razmišljati, sodelovati in se aktivirati na različne načine. Prosti čas je resnično namenjen sproščanju, da počneš stvari, ki te veselijo, kjer ne rabiš veliko razmišljati, kjer se lahko popolnoma sprostiš in uživaš. Pomembno je, da v svoj vsakdan vključiš prosti čas, da poskrbiš za smeh in humor, da si privoščiš dovolj počitka,...

Pa še nekaj idej, ki ti morda lahko olajšajo učenje. Pomembno je, da veš, kakšen način učenja ti najbolj ustreza. Ločimo namreč različne učne stile:
- vidni: si dobro zapomniš stvari, ki jih vidiš; si pri učenju pomagaš z miselnimi vzorci, skicami, fotografijami in drugimi pripomočki;
- slušni: glasno branje; dobro si zapomnijo tisto, kar učitelj pove; radi pripovedujejo, moti jih hrup
- čutni: veliko se gibajo - tudi med učenjem; učijo se v konkretnih situacijah - praktično; radi imajo aktivne igre, delavnice, da se veliko dogaja...

Morda lahko iz opisanih stilov ugotoviš, kateri zate najbolj drži in lahko dobiš kakšno novo idejo oz. navdih za lažje (kvalitetnejše) učenje.

Pa srečno.
Gaja Pattzelt, univ. dipl. pedagoginja
Gaja Pattzelt, univ. dipl. pedagoginja