NUJNO RABIM POMOČ

Vprašanja na tosemjaz.net.
samonjen37
Objave: 2
Pridružen: 07 Maj 2018 23:24

NUJNO RABIM POMOČ

ObjavaNapisal samonjen37 » 11 Maj 2018 09:50

Nujno rabim pomoč!
Z punco sva bla skp 311 dni pol pa me je pustla ka sve se ful sprla pa jst sem biu kriu 1 dan pred se je vse skupi zgodlo in že tisto noč nism spau k sem vedu da se bo neki tazga zgodil. JAS SEM KRIV ! Zdaj pa se še pogovarjava vsak večer pa pravi da ji srce govori da naj je z mano glava pa pravi da ne. pol sva se vceri zmenal da sva neuradno nazaj skp. sam pol dans zjutri ni blo tko videt. mam pa en drug problem... jst sem psihično nestabilen k vsak mesec hodim k psihologu pa me zdaj k se je to zgodilop še psiha dost bolj uničuje k sm meu samo njo... zdej se mi še vsak dan bolj vrti pa me glava boli ( prej me je tud sam ne tko) RABIM JO NAZAJH... KAK NAJ JO DOBIM NAZAJ?!?
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: NUJNO RABIM POMOČ

Uredništvo » 21 Maj 2018 14:35

Odgovor svetovalke
__________________

Pozdravljen,

iz opisa tvojega vprašanja se lahko razbere, koliko ti pomeni odnos s tvojim dekletom. Zmoreš celo do dneva natančno navesti, koliko časa sta par. Kar je zelo lepo. Tudi opis tvoje stiske sporoča, da si resnično želiš, da bi se vajin odnos vrnil v »stare« tirnice. A žal to nikakor ne bo šlo. Lahko bosta zgolj nadgradila odnos, če bosta oba tako želela. Vsekakor sta oba pridobila novo izkušnjo. Tako ti. Kot tudi tvoje dekle.

V partnerskem odnosu se namreč učimo sprejemati mnenje osebe, tudi če se le-to razlikuje od našega. Naučimo se, da lahko ima partner drugačen pogled na neko situacijo. Pa to še nikakor ne pomeni, da nas ima manj rad. Naučimo se, da ima drugačno mnenje, drugačno doživljanje, ipd. In tudi vedenje, ki nas moti….
Pomembno pa je, da se naučimo pogovarjati, tudi o manj prijetnih občutkih, o temah, ki so lahko nekomu boleče… Če so teme v pogovoru boleče, se večinoma vsi odzivamo avtomatično - in hitro smo lahko vpleteni v prepir. Ko se zapletemo v prepir, se lahko povzdigne glas, se prične medsebojno obtoževanje. Morda, kdo celo bruhne v jok. Ali pa z loputanjem vrat odide. Ali pa prekine vezo.

Vsekakor se je umetnost naučiti pogovarjati sočutno, prijazno, brez vzbujanja občutkov krivde v sogovorniku…
Sploh prvi partnerski prepir je preizkušnja. Če se spremo, pa še ne pomeni, da se nimamo dovolj radi. Konflikti lahko zbližujejo – in ne oddaljujejo. Je pa res, da se je potrebno naučiti »prepirati«. Kako izraziti mnenje? Kako poslušati mnenje, četudi je manj prijetno… Kako počakati, prisluhniti, slišati… In nikakor kar planiti z obtožbami na plan?! Ustrezne komunikacije se namreč učimo vse življenje… Nikoli ne odrastemo… Zgolj rastemo.

Žal nisi podrobneje opisal dogodka, ki je privedel do vajinega prepira. Kaj se je zgodilo pred prepirom? Ne opisuješ tudi vsebine vajinega pogovora oziroma vsebine vajinega prepira. Kaj konkretno je privedlo do tega, da sta se »ful« sprla? Dobro premisli, kajti konflikti so sestavni del partnerskega odnosa.

Navedel si zgolj, da si kriv… Česa? Si se vedel tako, da je bilo dekletu nesprejemljivo? Si izrekel kaj, kar je bilo boleče? Kakšno je mnenje dekleta? Kako se pa ona počuti? Kaj je tisto, kar ji preprečuje, da bi bila v vajinem odnosu ponovno sproščena? Ti zmore ubesediti? Jo zmoreš poslušati? In slišati? Če si se vedel tako, da ni bilo za tvoje dekle sprejemljivo – in je tebi žal – se potem nujno opraviči. In se trudi spremeniti svoje vedenje. Dekle pa se bo odločilo ali še želi vztrajati v vezi s tabo. Potrebuje čas, da razmisli o izrečenem…. Ali videnem…. Tvoje dekle potrebuje čas, da se z dogodkom, prepirom, sooči. Ne vsiljuj se. Počakaj.

Pomembna stvar za razreševanje ovir, težav je ta, da si OBA želita spor razreševati. Nujna je obojestranska pripravljenost.
Kako jo lahko dobiš nazaj? Zgolj tako, da ji prisluhneš. Ji daš čas. Izraziš svoja občutja. In jo poslušaš. In slišiš.
Želim vama, da sta oba pripravljena razrešiti nesoglasja. Strpno. Brez medsebojnega obtoževanja.

Srečno, držim pesti.
Polona Kunstelj, univ. dipl soc. pedagoginja.
Polona Kunstelj, univ. dipl. socialna pedagoginja