ITM-zmedena

Vprašanja na tosemjaz.net.
sardela

ITM-zmedena

ObjavaNapisal sardela » 06 Apr 2018 15:49

Pozdravljeni!
Sem dekle, staro 14 let in 2 meseca, ki se zdravi za anoreksijo. Trenutno imam 45 kg (starši in zdravniki mislijo, da 47 kg-pred vsakim tehtanjem se namreč napijem vode-grozno mi je pri srcu, a ne morem si pomagati) in 161 cm. Endokrinologinja mi je rekla, da bi bila s 47 kg na minimalni teži. Sama pa gledam neke tabele na internetu in glede na njih bi bila čisto OK tudi z 41 kg. Za te kriterije piše, da so bili razviti s strani strokovnjakov. Zdravnik mi je rekel, da imam kar nekaj mišične mase (sem tekačica na dolge proge), izmerili so mi tudi pusto telesno maso, ki je 37 kg. Kako je možno, da so tolikšna odstopanja? Kateri kriterij je pravi? Med koliko najbolj suhih po Vaše sodim? Res je težko, ko pa so vse dolgoprogašice tako drobne v primerjavi z menoj!
Druga stvar, zaradi katere se sekiram, pa je velikost porcij pri nas doma. Za zajtrk moram pojesti 70 g kosmičev (=7 žlic), večina receptov pravi 40 g. Za kosilo dobim 100 (!) g ajdove kaše, splošne smernice narekujejo 50g. Kako naj prepričam starše, da bi morali zmanjšati velikost obrokov? Zdi se mi, da pojem veliko, veliko več od mojih sošolk. Res je, da se nekak gibam (vsak dan v šolo in nazaj cca. 1.5 km v eno smer, 6× tedensko okoli 30 min teka, 2 uri športa v šoli, 3 šolske ure odbojke na teden in 1× do 2× na teden 1.5 ure rolanja). Nikoli se ne usedemo za skupno mizo in družno npr. povečerjamo. Trenutno so moji starši najbolj vznemirjeni zato, ker se ne razvijam (čeprav imam v resnici ogromno, debelo zadnjo plat), tudi menstuacije še nisem dobila (mama jo je dobila pri 13). Zaradi vseh tako nasprotujočih podatkov sem zelo zmedena. Ati mi pravi, da sodim med 5% najbolj suhih, ampak meni se ne zdi tako. Kaj pa vi mislite? Kak0 suha sem? Kako naj porcije zmanjšam?
Hvala za odgovor!
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: ITM-zmedena

Uredništvo » 13 Apr 2018 09:30

Odgovor svetovalke
_________________

Pozdravljena,

priznam, da sem ob tvojem pismu tudi jaz malo zmedena. Po podatkih, ki si jih napisala, je tvoja teža primerna za najstnico. Zakaj se zdraviš zaradi anoreksije? Verjetno so še neki drugi razlogi, ki nam jih nisi zaupala – ali je bila tvoja teža v začetku zdravljenja bistveno nižja, ali si zelo hitro izgubljala težo, ali morda kaj tretjega?

Iz tvojega pisma lahko razberem, da imaš izkrivljeno samopodobo. S tvojo težo in višino nikakor ne moreš imeti, kot praviš ogromno, debelo zadnjo plat. Poglej se v ogledalo in boš videla, da si veliko bolj suha kot si predstavljaš v mislih.

Zaskrbljujoč je tvoj odnos do prehranjevanja, da si delaš skrbi z grami in žličkami hrane, ki jo poješ in to primerjaš s smernicami. Smernice so samo smernice – zelo ohlapen okvir priporočil, to niso navodila za prehranjevanje. Vsak človek je nekaj posebnega, je različno fizično aktiven, ima različen metabolizem, porabo energije in hranil. Človeško telo ima vgrajene zelo dobre mehanizme uravnavanja apetita, da natančno zadosti potrebam. To se podre, ko se začnemo razumsko vmešavati in šteti grame in kalorije. Ali je ustrezna količina 50 ali 70 g je odvisno od toliko drugih dejavnikov (kaj tisti dan poješ še drugega, koliko si aktivna…), da o gramih nima smisla razmišljati. Pojej toliko, da ne boš lačna, da se boš dobro počutila, da boš imela dovolj energije. Da bo zadovoljeno vsem potrebam telesa pa je seveda potrebno jesti hrano iz vseh skupin živil (sadje, zelenjavo, ogljikove hidrate, beljakovine, maščobe).

Zelo pomembno je, da družina vsaj en obrok dnevno poje skupaj za mizo, da je to prijetno druženje, ko družinski člani ne razpravljajo o neugodnih situacijah in skrbeh pač pa o lepih stvareh. Prijetno druženje ob hrani je eden od zaščitnih dejavnikov, ki preprečuje anoreksijo. Poskušaj se pogovoriti s starši, da si želiš skupnega obroka.

V Sloveniji nimamo izdelanih lastnih krivulj rasti in prehranjenosti za otroke in mladostnike zato uporabljamo krivulje svetovne zdravstvene organizacije. Po teh krivuljah je 85 procentov deklet tvoje starosti in višine težjih od tebe.

Vse dobro ti želim.

Lucija Gobov, dr. med.,
specialistka pediatrije
sardela

Re: ITM-zmedena

ObjavaNapisal sardela » 14 Apr 2018 10:35

Pozdravljeni!
Hvala za odgovor. Potrudila se bom, da bom od zdaj naprej jedla bolj po instiktu. Tudi moja psihiatrinja ne odobrava mojega štetja gramov pri hrani in mr spodbuja, da bi to opustila.
Tudi njej sem zastavila pododobno vprašanje glede telesne mase in mi je povedala, da je to izračunala endokrinologinja na podlagi odstotka mišičevja, hormonskega stanja... Čez 2 meseca imam pregled pri njej in bom vprašala endokrinologinjo, če mi zna razložiti. Ona je rekla, da bi bila minimalna teža 47 kg, Vaša spletna stran pravi 41 kg. Moja najnižja teža je bila med 39-40 kg. Res pa je, da sem se močno ustavila v rasti, v 1 letu sem zrastla 1 cm, nimam menstracije, prsi... Bi mi lahko prosim posredovali omenjene krivulje Svetovne zdravstvene organuzacije?
Tudi psihiatrinja pravi, da bi morali imeti vsaj 1 obrok na dan skupaj. Včeraj smo to prvič izvedli in bilo je čudovito!
Zelo sem žalostna, saj naj bi bila vsa dekleta z anoreksijo presuha, le jaz nisem! Ne razumem! Zakaj sem potem diagnosticirana kot taka? Kolikšno vlogo ima tu mišična masa?
Lep pozdrav.
sardela

Re: ITM-zmedena

ObjavaNapisal sardela » 15 Apr 2018 11:57

Pozdravljeni!
Lepa, najlepša hvala za odgovor!
Da, saj ravno zato me to mede. Ko sem to potožila psihiatrinji, mi je rekla, da so mi minimalno težo izračunali po vse mogočih parametrih, odsotek mišičevja, hormonsko stanje.... in da temu stoodstotno zaupajo. Toda, vsi, ampak res vsi drugi podatki npr. na internetu pravijo drugače. Zakaj? Zato me zanima, kolikšna bi bila po Vašem mnenju lahko moja minimalna telesna teža? Težko priznam, toda če sem bolj suha, se počutim bolje in imam boljše mnenje o sebi. Moja najnižja teža je bila nekje 38-39-40 kg. Zmedena sem tudi zato, ker Vi pravite, da je moja teža primerna, endokrinologinja pa, da je prenizka in da se zato ne razvijam. To sem tudi sama opazila: nimam prsi, menstruacije... Moje starše in psihitarinjo to zelo skrbi, toda saj bi bila moja teža tudi z 41 kg primerna!
Nekako nisem takšen človek, da bi spreminjala svoje mnenje, veliko raje spremenim sebe, torej, ne da si rečem tisto, ono, ampak da v tem primeru postanem bolj suha in sem bolj zadovoljna s seboj...
Vem, zelo veliko se ukvarjam s hrano, velik del svojega časa preživim ob prebiranju receptov, prehranskih nasvetov, kalorij, porcij... Potrudila se bom, da bi jedla bolj instiktivno, ampak če bi se razpustila, vem, da bi lahko pojedla praktično karkoli npr. celo štruco kruha!
Tudi pshitarinja želi, da bi imeli vsaj en obrok skupaj. Včeraj smo to izvedli in bilo je čudovito!
Hvala še za podatek o prehranjenosti.
Lep dan!
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: ITM-zmedena

Uredništvo » 16 Apr 2018 17:22

Odgovor svetovalke
_________________

Pozdravljena,

zagotovo so vrednosti, ki ti jih je izračunala endokrinologinja bolj točne, kot podatki, ki ti jih lahko jaz posredujem po internetu. Tvoja endokrinologinja te pozna v živo, pozna tvojo konstitucijo, tvoje hormonsko stanje, tvojo mišično maso. Vse to je veliko pomembneje kot to, kar ti lahko napišemo po internetu, ko imamo o tebi samo nekaj skopih podatkov. Zaupaj svoji endokrinologinji in psihiatrinji in poskušaj spremeniti sebe in svoje mišljenje po njunih nasvetih.

Prenizka teža je lahko vzrok zakasnelemu pubertetnemu razvoju. Ko boš pridobila še nekaj kg, bodo te skrbi odpadle. Dokler telesu ne priskrbiš dovolj hranil, se ne more normalno razvijati.

Skrbi me to, da si žalostna, ker so druga dekleta z anoreksijo presuha, ti pa ne. Anoreksija je resna bolezen in s pomočjo tvoje psihiatrinje si na dobri poti, da se te bolezni rešiš. Zaradi prenizke teže se lahko pojavijo številne tegobe, bolezni, slabo počutje, utrujenost, nikakor se ne boš z nižjo težo boljše počutila.

Čim manj časa prebij za računalnikom, prenehaj se ukvarjati s prehrano in začni uživati življenje. Preberi kakšno zanimivo ali zabavno knjigo, pojdi v družbo s prijateljicami in prijatelji. S športom se ukvarjaj zato, ker je to prijetno in ne razmišljaj, da moraš izgubiti še zadnji gram maščobe.

Lep pozdrav
Lucija Gobov, dr. med.,
spec. pediatrije