Faks

Vprašanja na tosemjaz.net.
Trololo

Faks

ObjavaNapisal Trololo » 08 Mar 2018 20:32

Bi lahko to sporočilo zadržali zase in ga ne objavljali? Hvala

/Izbrisano v uredništvu/
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Faks

Uredništvo » 12 Mar 2018 21:44

Odgovor svetovalke
_________________

Pozdravljena!

Opisuješ nekaj stisk, s katerimi se soočaš. V osnovi se te nanašajo na izbiro študijo, povezane pa so tudi s strahom oz. anksioznostjo povezano s testi, odnosi doma in osamljenostjo.

Če sem prav razumel, odhod iz domačega okolja - kjer se ne počutiš dobro - pogojuješ s sprejemom na željen študijski program, kjer je selekcija visoka. Zelo vzpodbudno se mi zdi, da imaš pred seboj jasne cilje, hkrati pa imam občutek, da si do sebe zelo stroga, saj zadovoljstvo pogojuješ izključno s tem ciljem.
Na tej točki me zanima, če v sebi gojiš še kakšne cilje, povezane s katerim koli izmed področij? Kaj bi izpostavila kot pomembno (poleg že omenjenega študija)?

V povezavi s preizkusom na ALOU ti svetujem, da pričneš s pripravo že zdaj. Morda si že. Več o tem lahko prebereš tu: http://www.aluo.uni-lj.si/wp-content/up ... enosti.pdf, za morebitna dodatna vprašanja pa kontaktiraj kar fakulteto, saj tudi na ta način izkažeš interes. Ker te zanima videoprodukcija, se lahko povežeš s kakšno ustanovo ali društvom na tem področju. To ti bo koristilo tako iz vidika preizkusov, kot tudi pri širjenju družabne mreže - s posamezniki, ki jih zanima enako kot tebe. Za mlade je programe na tem področju ponujala Socialna akademija (http://socialna-akademija.si/kategorija/mmc/), preveri, če so možnosti za vključitev na voljo še v okviru kakšne ustanove.

V povezavi s strahom, ki te v testnih situacijah paralizira ocenjujem, da kratek nasvet preko spleta ne bo imel pravega učinka, ker obravnava tovrnstnih anksioznosti zahteva bolj poglobljeno in večkratno obravnavo za ustrezen učinek. Omenjaš da obiskuješ psihologa in psihiatra. Dobro bi bilo, če omenjeno stisko njemu/njej izpostaviš kot zate pomembno. V primeru, da željene pomoči ne prejmeš, pa lahko seveda poiščeš drugo pomoč. Nisem razumel, če je psiholog, ki ga obiskuješ, klinični psiholog, h kateremu te je napotil osebni zdravnik. Če je mogoče, lahko v tem primeru predlagaš napotitev k drugemu. Pomembno pa je, da tudi sama razmisliš, katere so najbolj ključne stvari, ki bi jih z njegovo pomočjo rada razrešila in te večkrat izpostaviš tudi sama.

Napisala si, da si želiš prijateljev in si že poskušala vzpostaviti stike z drugimi. Na kakšen način si poskušala? Obstaja še kakšen način, ki ga še nisi poizkusila? Je to lahko tudi navezovanje stikov s katero izmed ustanov, ki se ukvarja s področji, ki so ti blizu? Na podlagi napisanega bi tudi sam ocenil, da je socializacija zate zelo pomemben element, h kateremu bi te še posebej vzpodbudil. Ohranjaš stike z bivšimi sošolci na kakšen drug način, če že trenutno ne s srečanji v živo? Praviš, da se večkrat pripraviš do tega, da stopiš izven cone udobja, kar se mi zdi zelo vzpodbudno.
Omenjaš tudi odnose doma, ki se ti ne zdijo najboljši. V povezavi s tem se strinjam, da bi bila pomembna menjava okolja vsaj za nekaj ur dnevno. Če bi bilo to povezano z aktivnostmi, ki so ti ljube (produkcija, borilne veščine), toliko bolje. Obstaja kaj takšnega v bližnjem okolju?

Kot sem lahko prebral, si si postavila kar nekaj konkretnih in tudi zahtevnih ciljev, vsem pa se zdi skupno to, da od sebe zahtevaš, da jih dosežeš sama. Strinjam se, da zmoreš nekatere izmed teh doseči sama, ne nalagaj pa si prevelikega bremena. Saj je učinek lahko vse prej kot efektiven. Na nekaterih izmed področij bi se mi zdela pomembna pomoč že omenjene zunanje osebe, kjer lahko predlagaš pomoč drugega, če govoriva o pomoči v zdravstvenih ustanovah.
Če želiš, lahko odgovoriš na zastavljena vprašanja, da pridobim boljši vpogled v situacijo ali pa ta uporabiš za določeno refleksijo.

Želim ti pogumno pot naprej,
Matic Cizel, mag. psih.
Matic Cizel, mag. psihologije
Trololo

Re: Faks

ObjavaNapisal Trololo » 20 Apr 2018 13:18

Zdravo! Javljam se nazaj, bi pa prosila, da se tudi to pismo ne objavlja, hvala.

/Izbrisano v uredništvu/
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Faks

Uredništvo » 03 Maj 2018 08:03

Odgovor svetovalca
________________

Pozdravljena.

Omenjaš zelo širok kontekst razmišljanj in doživljanj, skušal se bom dotakniti osrednjih.

Če začneva pri načrtih, ki si si jih zadala za višjo produktivnost, za katere praviš, da so kmalu propadli. Želela si boljše izkoristiti dan z zgodnejšim vstajanjem, postaviti si dnevno strukturo, pričeti s fizično vadbo. Vse to se mi zdi zelo vzpodbudbno in koristno zate, za splošno počutje in zdravje. Da bi bil načrt realnejši, sta morda potrebna dva elementa: omejiti pozne nočne ure in pričeti vstajati zgodaj bolj postopoma. Če potrebuješ 7h spanca, lahko za začetek pričneš omejevati pozne ure in hkrati vstajati nekoliko bolj zgodaj. Veliki koraki oz. preskoski pri tem ne bodo obrodili trajnih sadov. Poskusi s krajšimi zamiki, npr. 10-15 minut manj bedenja ter 10-15 minut zgodnejšim vstajanjem. Lahko si narediš mesečni načrt, kjer v nekaj tednih prideš do željenega cilja s krajšimi in realnejšimi dnevnimi koraki.

Med cilji omeniš željo, da bi bila prepoznana na ulicah ter pomoč drugim. Nisem povsem dobro razumel, če in kako sta cilja pravzaprav povezana. Je en pogojen z drugim: prepoznanost in pomoč drugim?
Omeniš željo povezano z videoprodukcijo, lastnim s.p.-jem ter kanalom na YouTube. Ker lasten kanal na omenjenem portalu profesionalnega ukvarjanja s produkcijo ne zahteva, prav tako ne s.p.-ja - lahko v smeri lastnega kanala s kakšnim poskusnim posnetkom razmisliš že zdaj? In na ta način morda preizkusiš teoretično znanje, ki ga pridobivaš med gledanjem posnetkov?

Nadalje poveš, "da je dejstvo, da nisi zaželjena med ljudmi", kjer našteješ vrstnike, sošolce, sosede in napišeš "da ti to ves čas govorijo v obraz". Če sem prav razumel, ti omenjeni govorijo natanko to, da med njimi nisi zaželjena? V kakšnih situacijah se je to zgodilo?
Želel bi, da vsaj pri sebi odgovoriš kdo so omenjeni ljudje, ki pravijo da se motiš pri tem občutku nezaželjenosti. Imenuješ jih namreč z "večino", kar se mi zdi vzdpodbuden znak, pri tem, kako te dojemajo drugi, kaj praviš?

Napisala si tudi, da si skušala navezati stik z ljudmi iz področja, ki ti je blizu, da pa ne "sodiš zraven". Vsaj pri tem gre najverjetneje za tvojo subjektivno oceno, ki morda nima prav veliko realne podlage. Praviš, da si zelo želiš družbe pozitivnih ljudi, hkrati pa je zaznati tvoj občutek, da mednje ne sodiš. Se ti zdi, da lahko ljudje tvoj zadržek začutijo, kar vpliva nadaljnji razvoj odnosa?

Glede telovadbe - ponovno bi ti priporočal manjše začetne korake - npr. nekaj 10 ponovitev. Zastavi si konkretno uro, konkreten prostor za to.

Tvojemu pisanju sem zastavil torej nekaj vprašanj, namenjenih tebi, ki ti lahko služijo kot samoreflektivna: o njih lahko premisliš, odgovoriš sebi ali meni.

Lepo te pozdravljam,
Matic Cizel, mag. psih.