Kondom? Zveza?

Vprašanja na tosemjaz.net.
Baby James

Kondom? Zveza?

ObjavaNapisal Baby James » 14 Feb 2018 00:07

Pozdravljeni. Nekateri fantje (pa tudi nekatere punce, da ne bo pomote) imajo s sabo vedno kondome ali recimo hranijo en kondom vedno v denarnici, ker pravijo, da nikoli ne veš, kdaj ga boš potreboval, kdaj morda pri kateri punci kaj dobiš, kdaj se bo kaj zgodilo s kakšnim fantom. Recimo na kakšni zabavi, s kom, ki ga poznaš že od prej, imata isto družbo, iste prijatelje tako, da ko se vidita, se družita, morda zabavata in je priložnost, se morda lahko tudi kaj zgodi takšnega, da boš potreboval kondom in si želiš biti odgovoren in pripravljen na takšno situacijo, če se zgodi.
Nekatere punce vem, gredo tudi iz tega razloga k ginekologu, da jim predpiše kontracepcijo ali da se o tem samo pogovorijo, ker se bo lahko kaj zgodilo s kom (recimo s kakšnim sošolcem, ali pa na morju, počitnicah, potovanju v tujini s kom) čeprav nimajo fanta. Pač vem, da moji vrstniki to počnejo, se jim zgodi, čeprav niso v zvezi in da je to zelo popularno, da se greš takšne "neresne" stvari, avanture, samo za zabavo. Ker nekateri fantje se ti kar malo "silijo" da bi to počeli, da bi jim ti naredila uslugo, da bi ti bilo všeč, da oni pa znajo, čeprav nista v zvezi in po njegovih dejanjih si biti v zvezi s tabo niti ne želi, želi si samo malo "srati s tabo" (če veste kaj to pomeni), pač da si želi samo spolnosti in nič drugega, ali pa je možnost, da o zvezi s teboj še premišljuje in še ni siguren, da si ti prava punca zanj. Pač tukaj starost nima veze in poznam tudi ljudi, ki so tudi recimo deset let starejši od mene, pa to še vedno počnejo. Lahko, da je vprašanje neumno, samo mene pač zanima. Bi morala tudi jaz nositi kondom s sabo, iti k ginekologu se pogovoriti o kontracepciji, čeprav nimam fanta? Pač spolnih odnosov še nisem imela in sem devetnajst let stara. Da ne bo izgledalo, kot da o takšnih stvareh pojma nimam in da sem popolnoma neizkušena, čeprav, ja dejansko še nisem imela spolnega odnosa. Zakaj pa je na splošno sprejeto dejstvo v družbi (in pač tudi nekateri starši to povejo svojim otrokom, pač nekaterim mojim vrstnikom so vem, da to rekli), da če si želiš imeti spolne odnose, in jih seveda imaš s kom imeti, jih pač imej (seveda odgovorno), to s kom boš imel spolne odnose je samo tvoja stvar, nima tukaj popolnoma nobene veze dejstvo, v kakšnem odnosu si, ali si sploh v zvezi ali ne, ali si s to osebo sploh želiš zveze, ali ne, pač glavno je, da te nekdo spolno privlači? In, da recimo stavek "všeč si mi", sploh ne pomeni, da si res nekomu všeč, (saj te lahko pravzaprav niti ne pozna dobro osebno) ampak samo pomeni, da bi nekdo s teboj rad imel seks, se s tabo zafrkaval malo in to je to.
luskanbucman

Re: Kondom? Zveza?

ObjavaNapisal luskanbucman » 16 Feb 2018 20:38

živjo uporabnica babyjames.velikokrat prebiram tvoje poste,vprašanja...in sm se odločil da ti pišem tu,ker te želim bolje spoznat.v kolikor uredništvo dovoli kak kontaktni podatek,bi te vprašal,če bi želela dati mail naslov?upam da odpišeš
Baby James

Re: Kondom? Zveza?

ObjavaNapisal Baby James » 19 Feb 2018 18:59

Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Kondom? Zveza?

Uredništvo » 22 Feb 2018 07:28

Odgovor svetovalke
_________________

Baby James, pozdravljena!

Najprej bi ti želela povedati, da je tvoje vprašanje in razmišljanje odgovorno. Pomeni, da o vedenju svojih vrstnikov znaš kritično razmišljati in jim ne slediš kar tako.

Verjamem, da nekateri mladostniki delujejo na opisan način in vstopajo v spolne odnose priložnostno, za zabavo, ne da bi osebo na drugi strani poznali, kaj šele da bi bili z njo povezani bolj poglobljeno. Tako vedenje lahko nosi določene posledice in v kolikor se ga mladi poslužujejo, je seveda pomembno, da poskrbijo za zaščito. Tukaj je potrebno poudariti, da je poleg zaščite pred neželeno nosečnostjo pomembna tudi zaščita pred spolno prenosljivimi boleznimi.

Kako boš sama ravnala, torej ali boš nosila zaščito s seboj oz. se boš preventivno jemala kontracepcijske tabletke, pa je odvisno od tega, na kakšen način nameravaš vstopati v spolne odnose. Ali boš počakala, da vstopiš v neko resnejši partnerski odnos, ali pa nameravaš biti spolna aktivna tudi, če z osebo ne boš v partnerski zvezi. Vsekakor je pomembno, da če do spalnega odnosa pride, da predhodno poskrbiš za zaščito.

O splošno sprejetem dejstvu v družbi, o katerem pišeš, pa je težko podati nek enoznačen odgovor. Verjetno bi ta tema bila primerna za kakšno debato in izmenjavo mnenj. Res je, da je spolna aktivnost stvar vsakega posameznika oz. para, sploh kadar govorimo o starejših mladostnikih in odraslih. Posledično se tudi sami odločamo, ali bomo imeli spolne odnose zgolj za neke potešitve svojih spolnih potreb ali pa bo spolnost izhajala iz partnerskega odnosa. Kajti spolni odnos, ki izhaja iz partnerske zveze, kjer imamo drugo osebo radi, do nje gojimo naklonjenost, nam lahko da bistveno več. Z našim partnerjem nas še bolj poveže, nas osrečuje in bogati. Vsega tega pri spolnih odnosih z osebo, katero ne poznamo oz. jo poznamo le površno, ne moremo doživeti.

Lep pozdrav!​

Saša Marija Ratnik, psihologinja