Ljubezen

Vprašanja na tosemjaz.net.
Trixy17

Ljubezen

ObjavaNapisal Trixy17 » 07 Feb 2018 18:11

Pozdravljeni!
Imam sicer eno nenavadno vprasanje, ki se tice glede fanta.
Imam fanta s katerim sva ze skupaj vec kot 1 leto. V tem letu sem pravzaprav prejela in osvojila dosti izkusenj. Med temi me dosti stvari glede njega tudi moti in tisci v sebi, da ne vem kako naprej. Sem se mlada in pred sabo se imam prihodnost, ampak veckrat se spasujem ce je on res tisti zame, ki mi bo popestril zivljenje. Kajti doloceni moji prijatelji ne verjamejo, da lahko dve osebi ostaneta skupaj za vedno, se posebej je to vprasljivo pred polnoletnostjo. Ampak tu pa tam se najdejo kaksni zrelejsi ljudje za zvezo. Svojega fanta imam zelo rada, se druziva, imava vecinoma lepo. Ampak a se vam zdi normalno, da je on tako nadvse ljubosumen, vedno mora vedeti kje sem, kaj delam. Zanj je velik problem, ce mu ob odgovarjanju na sporocila ne poslem emojija ( v najinem primeru so to srcki ), ker se mi je slucajno mudilo ali pa pac kdaj manj casa porabim za odgovorjanje, ce mu pac enega smeskota ne poslem. Se sam mi je pritrdil, da v najini zvezi bi tezko deloval ce bi katerega srcka izpustila, kar se mi zdi skrajno neumno. Ce se imata dva rada in si zaupata, pravzaprav si ne potrebujeta venomer pisati srcke. V najinem pogovoru ob odgovarjanju vedno nastopita dva srcka, in ce ne poslem nobenega misli, da je z mano kaj narobe, da sem morda na njega jezna. Tezko mu je karkoli dopovedati. Sicer se kregava veckrat tedensko glede taksnih majhnih problemckov, ki so brezvezni in nimajo nobenega bistva. Glede zveze s takimi problemi sem zelo skepticna, ker je izredno obcutljiv tip cloveka. Smesno je, da ne smem imeti fantov za prijatelje, ker on seveda misli, da mi bo kdo kaj naredil, ali pa bo meni kdo vsec. Sicer zame zelo skrbi in me ima zelo rad, ampak taksnih neumnih problemov kot imava midva, bi se lahko drugi le smejali oz. je zalostno, da se par krega oz. najde in blekne iz sebe vse kar mu ne ustreza. Nekaj casa nazaj sva se skregala zaradi selfija s sosolcem, katerega on tudi pozna. Sosolec je za "hec" to sliko dal za ozadje, in seveda nisem imela namena jo imeti dolgo za ozadje, ker se je on le hecal. Ampak zal nisem imela casa spremeniti ozadja, in fant je to videl. Nastala je taksna drama, da si nihce ne bi mislil. Sicer vcasih se mi zdi, da v moji zvezi manjka tistega veselja, katerega jaz potrebujem. Predvsem smejanje, in vec pozitivne energije ob njemu. Zanimivo je, da se on s svojimi sosolci zafrkava, ima fajn in pocne karkoli. Jaz pa se vcasih z njim ne vidim v prihodnosti, ima pa tudi malce neurejeno druzino, kar me zelo moti.
Prosim, ce mi odgovorite, kaj si mislite o tej zvezi in ce se da morda tudi kaj spremeniti. Najlepsa hvala za odgovor.
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Ljubezen

Uredništvo » 12 Feb 2018 08:44

Odgovor svetovalke
_________________

Lepo pozdravljena!

Najprej hvala, da si zelo razumljivo opisala in zaupala svoj odnos s partnerjem. Če se najprej osredotočim na mnenje, da je večina vez pred polnoletnostjo vprašljiva glede prihodnosti. Izkušnje vsakega posameznika so res zelo različne. Marsikdo v življenju izkusi dve ali več vez preden si z nekom ustvari družino, marsikomu pa uspe svojo vezo ohraniti še iz najstniških let. Konec koncev tudi kasneje ustvarjena družina in skupno življenje nista popolna »garancija« za par, da ostane skupaj vse do pozne starosti. Menim, da obstoj veze ni ravno odvisen od starosti posameznikov na začetku, temveč predvsem od medsebojnega ujemanja, zaupanja, spoštovanja, ljubezni ter komunikacije, seveda pa tudi od obojestranskega truda. Strinjam pa se, da z izkušnjami in starostjo postanemo bolj zreli in včasih na stvari začnemo gledati v nekoliko drugačni, bolj zreli luči. Mogoče nam kasneje postanejo pomembnejše druge stvari ali lastnosti. Kakorkoli, svetujem ti, da se ne obremenjuješ preveč z vajinim začetkom. Izpostavila bi ljubosumno vedenje tvojega partnerja.

Si mogoče že razmišljala o vzrokih njegovega ljubosumja? Je tvoj partner v preteklosti imel slabo izkušnjo z zaupanjem, ki bi lahko pojasnila njegovo sedanje vedenje? Praviš, da njegova družina ni povsem urejena. Mogoče težave izhajajo ravno od tam? Ljubosumje je lahko tudi posledica slabega samospoštovanja, negotovosti vase, občutja osamljenosti ali strahu pred izgubo ljubljene osebe. Kakorkoli, pretirano ljubosumje v vezi ni ustrezno, saj krha odnos. Vodi k pogostejšim, največkrat nesmiselnim prepirom. Tebe postavlja v položaj, da se zagovarjaš za dejanja, za katera se pravzaprav ne bi smela. Temu sledi slaba volja, tudi občutja krivde.

Vsekakor ti najprej predlagam, da si vzameš čas za odkrit, iskren pogovor s partnerjem. Vprašaj ga glede njegovih skrbi. Spodbudi ga, da razmisli zakaj se obnaša tako. Sooči ga, da te nezaupanje in pretirana zaščita z njegove strani motijo, saj ni razlogov za to. Izpostavi svoje želje in pričakovanja. Pri tem ne bodi obtožujoča, temveč govori na miren in sočuten način. Daj mu priložnost, da razmisli o tvojih besedah. Z gotovostjo mu zatrdi, da si dekle, ki ji lahko zaupa, ga ima zelo rada in ji ni vseeno. Če te bo poslušal in sprejel tvoje mnenje ter pobude in boš postopoma opazila spremembe na bolje, potem vztrajaj in bodi potrpežljiva. Daj mu priložnost, da se spremeni na bolje, ob tem pa bodi njegova podpora – mogoče potrebuje le-to. V kolikor se stanje ne bo izboljšalo, sčasoma presodi ali si v odnosu pripravljena vztrajati še naprej. Ljubosumje se namreč lahko tudi stopnjuje in te še bolj omeji.

Da se še dotaknem tvoje dileme ali je on res tisti pravi. Na takšna vprašanja ni nikoli odgovorov, gre enostavno za to, da to občutimo. V nas je želja, da veza traja in traja. Imamo cilje, načrte in vizijo, ki vključujejo našega partnerja. Ob misli na razhod nas obide neprijetno občutje, saj si tega ne želimo. Kako pa je pri tebi? Vabim te, da o tem malce razmisliš.

Urška Mlinar, psihologinja