vprasanje

Vprašanja na tosemjaz.net.
Lucy5

vprasanje

ObjavaNapisal Lucy5 » 10 Sep 2017 21:08

Hey
Stara sem 15 let, menstruacijo imam 1 leto. No sedaj uporabljam vlozke,ki pa so mi zelooo neprijetni, dajo tak cuden obcutek in mislis da ga vidijo vsi, so tudi zelo nehigienski in sem imela tudi ze nesrece z njimi ko mi je sla kri cez. Torej slabo mnenje o njih... Zato bi rada poskusila tampone,saj kolikor sem prebrala jih niti ne cutis in lazje delas vse stvari. Ampak moja mami pa uporablja samo vlozke zato nevem kako naj jo vprasam da bi rada sprobala tampone? Zelo meje strah da ne bo pustila... Torej kako naj vprasam?
Ali pa kako vlozke narediti "udobnejse" ce je to sploh mogoce? Ali vidijo drugi to cez?
lollipoop
Objave: 8
Pridružen: 07 Sep 2017 10:38

Re: vprasanje

ObjavaNapisal lollipoop » 11 Sep 2017 15:05

Živjo,

tudi jaz imam občutek, da bodo vsi videli, ko imam vložek, pa se ga ponavadi sploh ne vidi. Poleg tega bi nekdo moral buljiti v tvojo zadnjico, da bi vložek opazil (če bi se ga res videlo, naprimer čez pajkice ali oprijeto trenirko). Predlagam, da mami poveš, da se ne počutiš prijetno z vložki in da ti velikokrat "puščajo".
Če tampona ne vstaviš pravilno, ga čutiš in te lahko zelo ovira. Z vajo bi se gotovo hitro naučila, kako ti najbolj ustreza, izdelujejo pa tudi pripravek, s katerim vstaviš tampon, vendar tega še nisem preizksuila. Tampone uporabljam že vsaj 5 let, vendar nikoli, ko grem spat ali kadar me vse zelo boli.
Ne vem, kako to misliš "bolj udobne"? Preizkusi drugo znamko. Preveri, da so iz čimbolj naravnih materialov, svetujem ti, da tudi brez dišav. Upam, da sem ti bila v pomoč.

Lep pozdrav :D
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: vprasanje

Uredništvo » 12 Sep 2017 15:09

Odgovor svetovalke
_________________

Pozdravljena,

ne skrbi, vložkov se ne vidi, če jih namestiš, kot je to predvideno, glede rabe tamponov in pogovora z mamo pa ti žal ne moremo dati pametnega nasveta, saj se boš morala slej ko prej sama opogumiti.

Lep pozdrav.
Tinkara Srnovršnik, dr. med.,
specialistka ginekologije in porodništva
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: vprasanje

Uredništvo » 13 Sep 2017 13:50

Odgovor psihologinje
__________________

Lepo pozdravljena,

glede vprašanja kako svoje želje zaupati mami, ti svetujem, da si odkrita. Tako kot si na nek način zapisala zgoraj, ji povej, da ti uporaba vložkov povzroča občutek nesproščenosti, neudobja zato bi rada preizkusila druge možnosti. Zaupaj ji svoje izkušnje ter želje. Ne boj se izraziti svojega mnenja. Med seboj smo si različni in različnim ljudem ustrezajo različne stvari. Nekaterim dekletom ob menstruaciji ustrezajo vložki, drugim tamponi, tretje kombinirajo oboje. Pomembno je, da ugotoviš kaj ustreza tebi in to uporabljaš v nadaljnje.

Vse dobro! :)

Urška Mlinar, psihologinja