Prvi cvek

Vprašanja na tosemjaz.net.
MATEMATIKA

Prvi cvek

ObjavaNapisal MATEMATIKA » 14 Mar 2019 09:46

Ojla a mi lahko prosim kdo pomaga. Torej sem v 8 razredu in danes sem dobila svoj prvi cvek zaradi matematike. Zelo sm bila potrta ker mam drugače pri matematiki same 2 in mi tako ali tako ne gre. Torej takoj ko sem zvedela da sem dobila 1 sem samo padla v jok. Ta dan me zelo boli trebuh zato sem se še toliko bolj slabo zbrala. Po spraševanju sem odšla domov in sporočila staršem. Starši se ne sekirajo za ocena ampak mislim da sem jih tudi jaz zelo razočarala. Ne vem kako naj se naučim matematiko!
Anonimenn

Re: Prvi cvek

ObjavaNapisal Anonimenn » 14 Mar 2019 16:09

Ne sekiraj se.

Vprasaj ucitelja ali pa sošolca/sošolko ki zna ali pa celo koga iz 9. razreda.
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Prvi cvek

Uredništvo » 17 Mar 2019 21:36

Odgovor svetovalke
________________

Draga deklica,

razumem, da te skrbi kako bo s tvojim znanjem matematike in ocenami pri tem predmetu. Zapisala si, da imaš pri matematiki do sedaj pozitivne ocene. To pomeni, da je tvoje znanje zadovoljivo in da uspeš pokazati minimalne standarde, ki so potrebni za pozitivno oceno. Sedaj pa se ti je zgodila negativna ocena. Starši, v kolikor prav razumem, te zaradi ocene ne karajo. To pa počneš sama. Verjetno veš, da se ti zaradi negativne ocene, ki jo verjetno tekom šolanja izkusi vsak učenec - dijak - študent, ne moreš imeti popravnega izpita ali pa ponavljati razred. Ena ocena ne pomeni poraza.

Lahko pa je ta ocena povod za razmislek o tem, kar sama omenjaš - kako se učiti matematiko.
Najbolje je, da se pogovoriš z učiteljem matematike. Skupaj bosta kar hitro ugotovila kje so vzroki za takšno znanje in ocene. Je to nerazumevanje snovi, nesledenje uram, premalo utrjevanja in sprotnega dela - vaj, neobiskovanje dopolnilnega pouka, nerazumevanje razlage učitelja, nemotiviranost.... Vzrokov je veliko. Pomembno je, da veš, da se je potrebno matematiko učiti sproti, vsak dan, in sistematično. V primeru nerazumevanja pa takoj k učitelju, na dopolnilni pouk ali po pomoč k sošolki (ali kot predlaga Anonimenn vprašaj starejšega vrstnika). Razmisli.

Kako pa ti gre pri drugih predmetih? Morda lahko kakšno dobro prakso od predmetov, kjer imaš ocene, ki so ti ok, preneseš k matematiki.

Verjamem, da se je v teh dneh napetost zaradi ocene precej zmanjšala in da sedaj lahko bolj "trezno" pogledaš na ponesrečeno oceno. Upam, da so ti zgoraj ponujeni nasveti lahko v pomoč.

Držim pesti, da uspešno izpelješ 8. razred do konca. Še malo, pa se boš veselila zasluženih počitnic.

Vse dobro,
Barbara Stožir Curk, univ. dipl. psihologinja
anoN

Re: Prvi cvek

ObjavaNapisal anoN » 20 Mar 2019 15:38

Naša učiteljica kemije pa je pa že na začetku šolskega leta rekla, da je pri njej pogoj za zaključeno pozitivno oceno to, da imaš vse ocene pridobljene iz pisnega preverjanja znanja pozitivne. Torej, če pišeš en test negativno, moreš OBVEZNO ta določen test popravljati in ga popraviti na pozitivno ocene, drugače imaš pri njej popravni izpit. Tudi, če imaš vse ocene 5, eno pisno oceno pa negativno in te ocene iz te snovi nisi popravil na pozitivno, imaš popravni izpit. Ustno oceno pri njej pa imaš lahko negativno in je ne popravljaš in zaradi tega ne boš dobil popravnega izpita.Vem že za primer, ko je nekdo v srednji šoli imel pri predmetu samo eno oceno negativno, pa je imel zaradi tega popravni izpit. Kot jaz vem in sem že izkusila imajo nekateri učitelji pravico da ti dajo popravni izpit, če imaš samo eno oceno pri predmetu negativno, kajne? Po presoji vsakega učitelja je to, če prav razumem? Nekateri učitelji na naši šoli pa tega ne bodo naredili, da bodo samo zaradi ene negativne ocene dali popravni izpit.Nočem kogarkoli strašiti, povedala sem samo svojo izkušnjo.