Prijateljica...

Vprašanja na tosemjaz.net.
Sophie196

Prijateljica...

ObjavaNapisal Sophie196 » 09 Feb 2019 15:27

Pozdravljeni!
Pisem vam zaradi moje prijateljice. Dejansko sem edina ki mi zaupa in opazam da se spopada z res hudimi tezavami.
Punca ima resne probleme s samopodobo, sosolci jo zbadajo,problemov pa se ne zna lotiti na pravi nacin. Reze se in ze parkrat je hotela naresti samomor a sem jo nekako prepricala, da ni.
Ker sem tudi sama bila zaradi veliko bolj resnih problemov kot jih ima ona v depresiji (ne da bi se tega zavedala dejansko) in sem se rezala, si namerno delala opekline, modrice..., vem kako se pocuti in ji poskusam pomagati. Problem je v tem, da je njej slo ze na boljse, tudi zacela je bolj pozitivno razmisljati, ampak zdej ji gre spet na slabse in me res skrbi za njo.
Tudi meni se zdi, da bi bilo vcasih boljse za mene da bi pustila ze vse pri prvic ko sma se zacele menit o njenih problemih, ker zdaj me ves cas skrbi, ampak preprosto nemorem, ker bi imela slabo vest, ce bi jo pustila da sama blodi v svojih problemih iz katerih ne najde poti. Na nasi soli je tudi ena uciteljica, ki sem si zelo dobra z njo in mi je meni in ene parim mojim sosolkam ze parkrat rekla, da ce bomo mele kake probleme, si bo vzela cas za pogovor z nami. Zadnjic sem razmisljala ali naj grem k njej in ji razlozim celotno situacijo, ker me res skrbi za punco, in ona bi sigurno vedela kaj storiti, a me je strah da bojo punco vzeli k solski psihologinji na obravnavo in potem bo vedela, da sem mogla jes nekomu povedat, ker ona nobenem drugem ne zaupa, in bo zgubla se zaupanje do mene. Res me skrbi zanjo in velikokrat tudi ne morem spati, saj me skrbi za njo.
Prosim, povejte, kaj naj naredim :(
Hvala vam za vse, Sophie
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Prijateljica...

Uredništvo » 14 Feb 2019 12:36

Odgovor svetovalke
_________________

Lepo pozdravljena!

Najprej naj te pohvalim, ker si se obrnila na našo svetovalnico. Iz napisanega razberem, da si s svojo podporo in sočutjem v veliko pomoč prijateljici, ki se trenutno sooča s hudo stisko. Lahko razumem kako vse skupaj vpliva tudi nate. Glede na to, da si doživljala podobna občutja, toliko bolj razumeš njeno vedenje in zaradi tega je tvoja želja po pomoči še toliko večja. Si zaupanja vredno in zelo odgovorno dekle.

Stiska, ki jo doživlja tvoja prijateljica, je velika. Njeno samopoškodovanje in samomorilne misli še povečujejo resnost težave. Ob vsem tem lahko razumem tudi tvojo dilemo kako ukrepati dalje – povedati naprej ali držati vse te skrbi le zase, da ne bi izdala njenega zaupanja.

Kljub dilemi, s katero se soočaš, predlagam, da skušaš prijateljico še enkrat spodbuditi k temu, da stisko zaupa nekomu drugemu, po možnosti odrasli osebi. Ponudi ji možnost, da gresta skupaj k učiteljici, ki je ponudila svojo pomoč. Obenem jo sooči z dejstvom, da lahko ob ustrezni strokovni podpori vse to premaga. V kolikor se na tvoje spodbude ne bo odzvala, se mi zdi zelo smiselno, da to zaupaš učiteljici. Le-ta je lahko v veliko podporo ter ustrezno ukrepa dalje na način, da bo kar najbolje zaščitila obe – tebe in prijateljico.

Nikar ne pozabi nase in na dejstvo, da ni v tvoji moči držati zase tolikšno breme, odgovornost ter skrbi. Tudi tvoje počutje je zelo pomembno. Prav je, da to zaupaš naprej, četudi se lahko zgodi, da prijateljica tisti trenutek ne bo razumela. Na ta način boš zanjo naredila največ kar lahko in jo boš zaščitila.

Dobro se je zavedati tudi tega, da na vse njene odločitve žal ne moreš vplivati, čeprav bi želela.

Vabljena, da se nam še javiš!
Urška Mlinar, mag. psihologije