Zobni aparat

Vprašanja na tosemjaz.net.
Toothfairy

Zobni aparat

ObjavaNapisal Toothfairy » 14 Jun 2018 05:36

Leto in pol sem nosila fiksni aparat, potem so mi dali žicke, ko pa sem dobila vnetje papile, so mi dali zicke dol in naredili snemljivi aparat. Na zadnjem pregledu je ortodontinja rekla da opaza da se mi zobje razmikajo. Letos bom stara 18 in bi aparat morala placevati sama kar ne bi zmogla. Ce bo rekla da ga moram spet dobiti naj odklonim ali sprejmem?
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Zobni aparat

Uredništvo » 17 Jun 2018 10:45

Odgovor svetovalke
__________________

Pozdravljena.

Zdravstvena zavarovalnica je plačnik ortodontskega zdravljenja tudi po 18 letu starosti, če začeto zdravljenje do te starosti ni zaključeno. V kolikor bi ortodontka ugotovila, da potrebuješ nov aparat je plačnik le tega še vedno Zdravstvena zavarovalnica.
Predvidevam pa, da imaš probleme s higieno, zato je nastal problem vnetja obzobnih tkiv-papile. Fiksni ortodontski aparati zahtevajo brezhibno zobno higieno. Če ta pogoj ni izpolnjen, je ortodont, glede na pravila Zdravstvene zavarovalnice, dolžan prekiniti zdravljenje na račun zavarovalnice. V tem primeru pa pacient, ki ne upošteva navodil glede higiene postane samoplačnik za nadaljevanje ortodonskega zdravljenja.

Pred pričetkom zdravljenja mora vsak pacient ali njegovi starši podpisati, da bo upošteval in izvrševal navodila v zvezi z zdravljenjem. Upoštevanje navodil namreč zagotavlja uspešnost zdravljenja.

Pozdrav!
Vilma Cvikl, dr. dent. med.,
specialistka pedontologije
Vilma Cvikl, dr.dent.med.,
specialistka pedontologije
Tufy

Re: Zobni aparat

ObjavaNapisal Tufy » 18 Jun 2018 13:04

Problem je v tem da imam snemljivi aparat in ce mi zobje razmikajo. Imam pa tudi vnetje zaradi cesar ne morem imeti zick zato sem dobila snemljivi aparat drugace bi imela te zicke. Ker se mi razmikajo, se je pojavila tezava, da mi bo mogoce spet prepisala fiksnega, ker pa nimam denarja, da bi si placevala sama, aparata ne bi mogla imeti. Kako je v tem primeru? Ker zdaj ko bom 18 bom morala cez nekaj let zamenjati snemljivega zaradi obrabe in takrat ga bom mogla placati sama.
Ne vem ce ste dobro razumeli vprasanje ker nisem dobro zastopila vasega odgovora.
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Zobni aparat

Uredništvo » 18 Jun 2018 21:10

Odgovor svetovalke
__________________

Pozdravljena,

kot sama ugotavljaš res ne razumem kaj želiš vprašati. Če te prav razumem te skrbi plačilo po 18. letu. V tem pogledu ti ne morem svetovati. Odrasli pacienti niso upravičeni do ortodontskega zdravljenja na račun Zdravstvene zavarovalnice.

Moj predhodni odgovor je bil jasen. V kolikor zdravljenje ni zaključeno, je tudi po 18 letu še vedno plačnik zdravljenja zdravstvena zavarovalnica, toda le pod pogoji, da pacient sodeluje pri zdravljenju v skladu s pravili Zdravstvene zavarovalnice - higiena, upoštevanje navodil ortodonta glede nošenja ortodontskega aparata, redne kontrole itd.

Lep pozdrav,
Vilma Cvikl, dr. dent. med.,
specialistka pedontologije
Vilma Cvikl, dr.dent.med.,
specialistka pedontologije