razvajen otrok

Vprašanja na tosemjaz.net.
iphone

razvajen otrok

ObjavaNapisal iphone » 07 Avg 2017 12:02

Ojla imam eno vprašanje in sicer me zanima sledeče. Moja tašča ima punčko staro 4leta , ki je zelo razvajena dobi vse kar si zaželi tudi telefon so ji kupili je zelo neubogljiva. Mi seveda živimo ločeno oni živijo v zgornjem prostoru midva z fantom pa v spodnjem tako da imamo ločeno gospodinjstvo in vse. problem pa tiči tukaj , seveda tamala je raje pri nama z fantom ko pa z lastnimi starši tako da je ves dan pri nama, moti me pa to da jo puščajo k nama že ob 6h zjutraj ko še spim tudi igrat bi se ves dan morala z njo saj se sama noče vendar jas imam doma tudi obveznosti in opravila ampak ona to ne razume in če ji rečem da moram sčistit stanovanje ona tega ne razume začne kar brcat in preklinjat ter špukat . Seveda tudi potuho išče pri eni osebi če nekaj ne doseže, jas velikokrat rečem da nečesa ne sme saj ne uboga oz ni pridna in ji rečem ne moj fant ji pa seveda reče ja in reče da je pridna tako seveda tudi delajo njeni starši saj ji vse dovolijo. Lepo prosim za kakšen nasvet kaj se da storiti saj enostavno jas ne zdržim več tega ker je res neznosno in počasi mi mineva potrpljenje ..

lep pozdrav in hvala za pomoč
KajaVidmar

Re: razvajen otrok

ObjavaNapisal KajaVidmar » 08 Avg 2017 15:09

Hej!

V takšni situaciji je edina rešitev pogovor. Jasno poveš kaj se dogaja in kaj te moti ter kaj hočeš, da se spremeni. Kot si tukaj napisala. Povej, da te ne moti njena družba, ampak neka meja naj se postavi npr. od treh do šestih ali nekaj takega.... Saj imaš svoje življenje.

Javi kako urediš!

Lp
lojska

Re: razvajen otrok

ObjavaNapisal lojska » 10 Avg 2017 20:41

seveda sem že vse to povedala da ima svoje življenje ampak me enostavno noben ne upošteva kakor tudi moj fant ne ki je sicer od nje polbrat.
XY33

Re: razvajen otrok

ObjavaNapisal XY33 » 11 Avg 2017 19:46

Se strinjam, da je potreben pogovor, a bolj kot s štiriletno dekico s tvojim fantom, potem z njunimi starši. Šele, ko bosta s fantom uskladila poglede na ukvarjanje s punčko, bosta to lahko posredovala njenim staršem. Njim očitno ustreza, da se vi ukvarjate z deklico....vzgaja pa je ne očitno nobeden. Škoda! "Kar se Janezek nauči, to Janez zna." In to velja tudi za druge ljudi. Pa veliko uspeha pri reševanju problema in postavljanju mej!
iphone

Re: razvajen otrok

ObjavaNapisal iphone » 15 Avg 2017 10:04

sem jas dala meje ampak starši vseeno tega ne upoštevajo ker rečejo ja želi si biti z vama pa spet rečem ne potem pa tamalo spustita dol že zgodaj zjutraj pa mi tolče po vratih in sploh ne da miru. Mislim da je edina rešitev da greva vstran od tu. lp
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: razvajen otrok

Uredništvo » 16 Avg 2017 10:28

Odgovor svetovalke
________________

Pozdravljena,
situacija, ki jo opisuješ je res nehvaležna in to, da te mineva potrpljenje je znak, da je potrebno, da kaj storiš v smeri njenega razreševanja.

Kot opisuješ, punčki predvsem manjka, da bi ji starši postavljali meje – in ne bi ugodili vsaki njeni želji. Prav postavljanje meja pa se mi zdi, da je tisto, kar trenutno potrebujeta tudi vidva s fantom.

Ena stvar je postavljanje meja punčki, ko je pri vama. Pri tem je nadvse pomembno, da se prej dogovorita, kako bosta ravnala v določeni situaciji, da ne bosta delovala eden mimo drugega – ko ji nekdo nečesa ne dovoli, drugi pa potem to prezre in ji isto stvar dovoli. Tudi če se to kdaj zgodi pa je pomembno, da drug drugemu lahko odkrito povesta, da vaju je to zmotilo in se pogovorita, na kakšen način bi lahko usklajeno delovala v prihodnje.

Druga stvar pa je postavljanje meja tvoji tašči. Miren pogovor o tem, da imata vidva svoje življenje in svoje obveznosti in lahko kdaj vskočita z varstvom punčke oz. se vnaprej dogovorite, od kdaj do kdaj bo punčka pri vaju – obremenjujoče in naporno za vaju pa je, da je punčka pri vaju cele dneve in od zgodnjih jutranjih ur naprej, je prvi korak v tej smeri. Se ti zdi, da bi lahko poskusila načeti to v pogovoru?

Lepo te pozdravljam,
Nataša Sedlar, univ. dipl. psihologinja
iphone

Re: razvajen otrok

ObjavaNapisal iphone » 17 Avg 2017 10:22

seveda razumem kaj hočete povedat , vendar njena mama ne vem ali je neprištevna ampak nikakor otroka ne more zadržati zraven sebe takoj ko tamala začne razbijat in se dreti ona popusti in reče ja ok potem pa pojdi in to je vsak dan. Edino sedaj sem malo srečna ko jo je dala v vrtec da sem vsaj dopoldan sama in lahko kaj postorim. Seveda moj fant je pa tako da reče če tamale ne bom imela rada tudi svojega otroka ne bom in me ne razume pa sva se že lepo pogovorila pa ne gre. Jas seveda imam rada tamalo saj sem jo od majhnih nog jas previjala in skrbela zanjo ker starša nista mila zmožna ali pa jima je bila v napoto ne vem. Sedaj pa tudi meni paše malo miru saj imam svoje stanovanje za urejat in rada tudi prebiram knjige v naravi v tišini. Tudi nameravam si čez par časa ustvariti družino da bi imela otroka ker si ga tudi zelo želim. Ampak tukaj kjer zdaj živiva z fantom zraven tamale to ne bo šlo, saj tamala se kr dere tudi zgoraj ko oni živijo se veliko kregajo in derejo tako da to tu ni možno in mislim d bo potrebno iti vstran ker nočem da moj otrok živi in posluša kreganje ter preklinjanje kar tudi tamala izredno preklinja in se zabija v trebuh.

Hvala za nasvete in lp
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: razvajen otrok

Uredništvo » 18 Avg 2017 13:56

Odgovor svetovalke
_________________

Pozdravljena,

hvala, da si se še enkrat oglasila in nekoliko bolj pojasnila tvojo/vašo situacijo.
O vzgoji ima vsak nekoliko drugačno predstavo, pogosto tudi na podlagi tega, kako so nas vzgajali naši starši. Večina strokovnjakov tega področja v zadnjih letih pa se strinja, glede slednjega: Izražanje ljubezni in nudenje varnosti otroku (da ga spodbujamo, tolažimo, mu damo pozornost, mu povemo, da ga imamo radi itd.) je zelo pomemben del vzgoje. Vendar je enako pomembno tudi, da otroku postavljamo omejitve (kaj se sme in česa ne, katera čustva in vedenja so zaželena in katera niso) in zahteve (pri katerih je seveda potrebno upoštevati, da so primerne starosti otroka).

Ker te področje vzgoje zanima in tudi sama želiš imeti v prihodnje družino, ti toplo priporočam, da vzameš v roke kakšno knjigo na to temo in prebereš več o tem - kaj so temeljne značilnosti dobre vzgoje, kako vzgoja brez postavljanja omejitev, s pretiranim zadovoljevanjem želja otroka vodi do kasnejših težav itd. (V zadnjih letih je na policah kar nekaj knjig na to temo – npr.: Kast-Zahn A. Vsak otrok se lahko nauči pravil. ali Milivojević Z. in drugi, Mala knjiga za velike starše.). Mislim, da ti bo, ko boš opremljena z več znanja, v tej situaciji mnogo lažje in si boš lahko lažje razložila tisto, kar vidiš pri vzgoji punčke s strani njenih staršev – v slednjo boš verjetno težko neposredno posegala, veliko pa bi bilo že to, da bi se, ko je deklica pri tebi držali določenih pravil.
Knjige ti tudi lahko nudijo iztočnico za pogovor s tvojim fantom, s katerim se zdi, da se v pogledih glede vzgoje razhajata. In imata sedaj – še preden si skupaj ustvarita družino – priložnost, da najdeta večje soglasje glede tega, kako bi vzgajala svojega otroka.

Upam, da ti tole kaj pomaga in te lepo pozdravljam,
Nataša Sedlar, univ. dipl. psihologinja