pomoč

Vprašanja na tosemjaz.net.
Tina::tsj

pomoč

ObjavaNapisal Tina::tsj » 05 Sep 2001 13:41

Kam se lahko človek obrne, če ga teži kaj takšnega, da ga je preveč sram povedati znancem in bo to moral storiti prej ali slej pa ne ve kako.
Najraje bi kr spakirala in šla nekam kjer me noben ne najde, pa se nebi nikoli zvedelo.Tudi samomor je rešitev, samo je preveč sramote in trpljenja družini
obupana::tsj

Re: pomoč

ObjavaNapisal obupana::tsj » 06 Sep 2001 14:46

zdravo
ce te je prevec sram povedat komu od poznanih, povej nam...
saj tu te nihce ne pozna, ker mas nick... tk da kr pogumno...
ne misli pa na samomor, ker se vedno najde se prej kaka resitev... samomor ni izhod... nikakor ne....
zberi pogum, in poskusi zaupat nam... morda pa se sam tebi zdi kao sramotno, pa mas to sam v glavi... poskusi...
drgac pa lep pozdrav,
papa
odgovor psihologa::tsj

Re: pomoč

ObjavaNapisal odgovor psihologa::tsj » 07 Sep 2001 08:35

Če se ne želiš pogovarjati s prijatelji ali s svojimi bližnjimi obstaja veliko možnosti, saj se lahko pogovoriš z ljudmi na telefonih npr :
SOS telefoni za ženske, TOM za mlade, klic v duševni stiski ipd. Številk žal ne vem, vendar sem prepričan, da jih lahko najdeš v vsakem telefonskem imeniku.

Naslednja možnost so dispanzerji za psihohigieno otrok in mladostnikov ali centri za mentalno zdravje, ki so v okviru zdravstvenih institucij. V tem okviru so tudi psihiatrični dispanzerji, v sociali se lahko obrneš na Center za socialno delo in prosiš za nekoga s katerim bi se pogovorila o osebnih stiskah, v okviru šolstva so primerni šolski svetovalni delavci ali razrednik oz. profesorica, ki ji zaupaš. Razen tega se seveda lahko obrneš tudi na predstavnike cerkve, če si verna. Morda sem še koga izpustil, lahko pa ti napišem še to, da se začasno lahko umakneš tudi v Krizni center za mlade, kjer se z delavci lahko pogovoriš ali v varno hišo, če si ogrožena. Povsem naravno je, da se želiš umakniti iz položaja, ki te spravlja v stisko. Prepričan pa sem, da sam umik velikokrat ne reši zapletov in je dolgoročno boljše, da nastalo težavno situacijo rešiš na konstruktivnejši način, saj te bo to obogatilo za prihodnje težavne življenjske položaje. Osebno mislim, da ljudje nimamo pravice jemati življenja ne drugim ljudem ne samemu sebi, zato se s tabo strinjam, da samomor kot »grešitev« ne pride v poštev.
Zberi pogum in poišči primerno osebo.

Lep pozdrav.
Matej Žnuderl univ.dipl.psih.

p.s. telefonske številke:
TOM (12.00-20.00 ure) tel.: 080-1234
SOS Pomoč (18.00-23.00 ure) tel.: 080-1155
MISSS tel.: 01/510-16-75
KLIC UPANJA (24 ur na dan) tel.: 080-2223