zanesljivo?

Vprašanja na tosemjaz.net.
Kristy::tsj

zanesljivo?

ObjavaNapisal Kristy::tsj » 29 Avg 2001 22:48

Zanima me koliko moznosti je da ti kontracepcijske tablete, ki ti jih predpise ginekolog, ustrezajo. Poznam namrec dekle, ki ji tabletke niso ustrezale in je kljub redni uporabi zanosila. Slisala sem tudi da je bolje ce ti ginekolog vzame kri in ti natancno doloci katere tabletke ti ustrezajo. Ali je to res? Kako naj vem ce mi bodo tabletke ustrezale? Ginekologinja mi namrec ni vzela krvi za pregled ustreznosti?

Hvala za ogovor.
odgovor ginekologinje::tsj

Re: zanesljivo?

ObjavaNapisal odgovor ginekologinje::tsj » 30 Avg 2001 12:02

Pozdravljena!

Običajno ne delamo hormonskih preiskav predno predpišemo kontr. tabletke, če to ni potrebno. O potrebnosti teh preiskav se odloča vsak ginekolog predvsem na podlagi pacientkinih predhodnih bolezni in tudi odločitev o vrsti tabletk je stvar ginekologove presoje in strokovnosti, o čemer pa večinoma ne gre dvomiti. Če pa nikakor določene vrste tabletk ne ustrezajo, ginekolog preiskave razširi in prepričana sem, da bosta skupaj našla kontr. tabletke, ki bodo tudi vam ustrezale.

Lep pozdrav,
mag. Dušica Glušič, dr.med.
Kristy::tsj

Re: zanesljivo?

ObjavaNapisal Kristy::tsj » 30 Avg 2001 13:00

Zelo zanimivo... narobe mi hodi to, da bo prepozno ko bom ugotovila da mi tebletke ne ustrezajo, ravno zato me vse to zanima. Ali lahko sama prosim ginekologinjo, naj opravi test krvi in se preprica? Koliksne moznosti so da ti tabletke ne ustrezajo?

LP
odgovor ginekologinje::tsj

Re: zanesljivo?

ObjavaNapisal odgovor ginekologinje::tsj » 30 Avg 2001 14:17

Prošnja ni nikoli odveč, odgovor na prošnjo pa mora biti za obe zadovoljiv. Večja je verjetnost, da ti bodo predpisane tabletke ustrezale kot ne in prepričana sem, da pogovor vodi k večjemu medsebojnemu zaupanju.

Lep pozdrav,
mag. Dušica Glušič, dr.med.
Kristy::tsj

Re: zanesljivo?

ObjavaNapisal Kristy::tsj » 31 Avg 2001 14:45

Ali mi lahko prosim odg. se na eno vprasanje: Pred nekaj meseci sem dobila "tabletke za naslednje jutro", ki jih moras vzeti do 72 ur po spolnem odnosu. Zanima me, ce imas lahko v teh 72 urah vec spolnih odnosov in zadostuje enaka količina zauzitih tabletk (2x po dve)? Prosim za hiter odgovor.

Lp, Kristina
dr.Pomoč::tsj

Re: zanesljivo?

ObjavaNapisal dr.Pomoč::tsj » 01 Sep 2001 19:45

kontracepcijske tablete predstavljajo 99% zaščito pred zanositvijo. Tvoja prijateljica sigurno ni tablet jemala redno..zato je tudi zanosila.Pri jemanju moraš biti pozorna na pravi čas jemanja in tudi možnost bruhanja ali driske. Kajti če pride do tega potem zaščita ni več zadostna in se moraš pri odnosu zaščiti še z dodatnimi zaščitnimi sredstvi ( kondom, pena, ...).
odgovor ginekologinje::tsj

Re: zanesljivo?

ObjavaNapisal odgovor ginekologinje::tsj » 03 Sep 2001 13:09

Najbolje je uporabiti postkoitalno kontracepcijo izjemoma, to naj bo izhod v sili in naj velja za trenutno situacijo. Če si imela po tem še večkrat spolni odnos, ki ni bil zaščiten, moraš nujno na ginekološki pregled, posebej še, če po postkoitalni kontracepciji ni bilo pravočasno krvavitve. Svetujem pa uporabo zanesljive kontracepcije in manj problemov bo , če boš redno jemala kontracepcijske tabletke.

Lep pozdrav,
mag. Dušica Glušič, dr.med.
kristy::tsj

Re: zanesljivo?

ObjavaNapisal kristy::tsj » 05 Sep 2001 22:38

Iz odg nisem dobro razumela bistva. Naj se 1x ponovim vprasanje: S fantom sva imela 2x v dveh dneh nezasciten odnos. 48 ur po prvem spolnem odnosu sem vzela tebletke Stediril-d, ki jih vedno uporabljam le za izredne primere. Ali bodo te 4 tabletke zadostovale za zascito obeh spolnih odnosov pred zanositvijo, glede na to, da je fant v obeh primerih "koncal" v meni?

Hvala za odgovor

Kristina
odgovor uredništva::tsj

Re: zanesljivo?

ObjavaNapisal odgovor uredništva::tsj » 07 Sep 2001 07:53

Draga Kristy,

zmeraj smo veseli vprašanj, ker pomenijo, da je stran živa, da je potrebna, da smo naredili prav, ko smo jo leto dni snovali, potrošili velike denarce zanjo,…
Tvoja vprašanja so dobila 3 odgovore naše svetovalke, ginekologinje, ki se s podobnimi problemi vsak dan srečuje v praksi. Vedeti moraš, da se preko spleta ne da rešiti vseh konkretnih težav, dvomov in vprašanj. Če je s tvoje strani ostalo še kaj nedorečenega, boš morala k osebnemu ginekologu. Poleg pregleda potrebuješ tudi dolg posvet, čisto individualen. Vemo, da boš znala izbrati ginekologa, ki ti bo vzbujal zaupanje in da se boš zavedala tudi svojih dolžnosti v odnosu zdravnik-bolnik. Želimo ti vso srečo in te lepo pozdravljamo.

uredništvo