dlake

Vprašanja na tosemjaz.net.
dlaka::tsj

dlake

ObjavaNapisal dlaka::tsj » 30 Jul 2001 14:04

stara sem 14 let. (sem punca) imam dlake na prsih, trebuhu, nad ustnico... - tam kjer jih ženske nimajo. Na prsih sem si jih že brila - na suho, brez kakšnih krem...
kaj naj naredim, da bojo izginile. za ta problem NE BOM!!! povedala nikomur. Prosim za točen odgovor! (NE ME PREPRIČEVAT DA NAJ KOMU POVEM, ŽE ZDAJ POVEM DA NE BOM! - niti mami)


LP

dlaka
matea::tsj

Re: dlake

ObjavaNapisal matea::tsj » 02 Avg 2001 17:12

Živjo dlaka!

Glej enak problem imam tudi jaz, zato ne skrbi, če misliš da si edina.
Priporočala pa bi ti, da si kupiš belilno kremo in z njo poskusiš. Tako ti bo dlake posvetlila in se ne bodo več videle tako močno. Kupiš pa jo lahko v vsakem dm marketu.
Pa uzivaj se naprej
Pa pa
odgovor zdravnice::tsj

Re: dlake

ObjavaNapisal odgovor zdravnice::tsj » 03 Avg 2001 12:36

Draga zaskrbljena najstnica!

Spravila si me v kar hudo zadrego. Najbolj me skrbi, kako naj te prepričam, da si kljub vsem težavam »čisto prava« mlada žena in da sploh nisi edina, ki imaš dlake na mestih, kjer »jih druge nimajo«, kot trdiš ti, to je na prsih, trebuhu, nad ustnico).

V ambulanti (med sistematičnimi pregledi šolark in dijakinj) sem videla mnogo deklet s podobnimi problemi. Nekatere so se močno sekirale, druge so dlake jemale za samoumevne, tretje so proti njim tudi marsikaj ukrenile. Res je, da je teža problemov odvisna od barve dlak (najbrž nimaš te sreče, da bi bile svetle), če pa imaš temne dlake na zelo svetli koži, je res stvar še bolj opazna.

Naštela ti bom možnosti, ki jih imaš:

 Dlake se dajo razbarvati ali odstraniti (metod je veliko, najbolje ti bo svetovala dobra kozmetičarka, pa tudi pri prijateljici se lahko pozanimaš, kaj je storila ona);
 Če je dlak zares veliko, se boš morala oglasiti pri svoji osebni zdravnici. Pregledala te bo in ti povedala, če je potrebno narediti še kaj drugega. Zelo redkokdaj je nujno preveriti hormonsko stanje. V primerih, kakršnega opisuješ ti, gre navadno za pubertetno divjanje hormonov in ko se slednji v letu ali dveh uravnovesijo, se tudi problem z nadležnimi dlakami umiri.
 Najbolj modro, a najbolj učinkovito in tudi hkrati najtežje bi se bilo sprijazniti s poraščenostjo in rajši sistematično skrbeti za svojo notranjo podobo, za dušo. Do tega boš prišla postopoma, z zorenjem in odraščanjem in želim ti, da bi bilo to prav kmalu. Kajti takrat si boš končno oddahnila in si priznala, da te fant, ki ti je naskrivaj všeč, ne mara zaradi dlak, pač pa zato, ker si kisla, zaskrbljena, zakompleksana najstnica, fantje pa trzajo na samozavestne deklice, ki si s kakšno šalo (tudi na svoj račun), predvsem pa z dobro voljo, ki jo širijo v okolico, pridobijo »ugled« v klapi.

Lepo te pozdravljam!
Mag. Damjana Podkrajšek, dr.med., specialistka šolske medicine
nika::tsj

Re: dlake

ObjavaNapisal nika::tsj » 28 Avg 2001 13:34

Jaz mislim, da se VSAK PROBLEM DA REŠITI!!!
Tudi jaz imam takšen problem kot ti.
Dlake imam nad ustnico, po prsih ter po trebuhu. Na srečo so po prsih in po trebuhu dokaj svetle. Za tiste nad ustnico pa si kupi belilno kremo (Andina,...).
Pa če te bo kaj potolažilo, da imam glede na vse dlake krasnega fanta(marsikatera prijateljica in sošolka mi zavida), ki ga to sploh ne moti in me popolnoma razume. Če si boš belila dlake z belilno kremo po prsih in trebuhu ti iz izkušenj povem, da ni prijetno. Med postopkom se pojavi zelo močna srbečica. Poznam pa zelo učinkovito metodo- lasersko odtsranjevnje dlak. Je nekoliko dražja metoda, vendar če si resnično želiš, varčuj denar nekaj časa ali pa prosi starše za denarno pomoč(upam, da imaš starše ki te razumejo), nato se pa pozanimaj v najbližjem kozmetičnem salonu, kje ti najbolje naredijo ta postopek. Tudi jaz sem bila nakakjkrat na tem odstranjevanju in sedaj dlak skorajda nimam več, saj ti dlake po nekaj odstranjevanjih sploh ne rastejo več. Lasersko odstarnjevanje pa ti lahko naredijo na vsakem delu telesa (obraz, hrbet, bikini, pazduhe, trebuh....) in odstranjevanje je popolnoma neboleče!