Spolnost

Vprašanja na tosemjaz.net.
¨np3¨::tsj

Spolnost

ObjavaNapisal ¨np3¨::tsj » 26 Apr 2001 17:49

Star sem 14 let. Na 6. zmenku z eno ful dobro punco mi je rekla da bi ful rada imela spolne odnose z mano. Mislil sem, da se heca ampak sem ugotovil da je ful resna. Rekla sva si da bova premislila kakšna dva tedna. Ne vem kako naj se odločim. DA ali NE? Mogoče je za 7. razred to malo čudno. Sam res rabim odgovor hiter.

¨NP3¨
odgovor zdravnice::tsj

Re: Spolnost

ObjavaNapisal odgovor zdravnice::tsj » 30 Apr 2001 10:31

Pozdravljen!

Razumem, da se ti ful dobr zdi, da si je punca izbrala tebe, prav tebe – da bi s teboj imela spolne odnose. Pri 14-ih si nadpovprečno modro ravnal, ko si dosegel 2 tedna odloga za premislek.

Kako se boš odločil, je čisto tvoja stvar. Najprej si na tej spletni strani preberi v rubriki "Dileme mojih vrstnikov" odgovore psihologa in ginekologinje na vprašanja:
- Seks pri štirinajstih? Da ali ne?
- Kdaj se je pametno odločiti za prvi spolni odnos?
- Koliko so stari fantje in punce v povprečju, ko izgubijo nedolžnost?
- Kako reči NE pri spolnosti?
- Zakaj se mladostniki podajo v spolnost?
- Zakaj se mladi pogosto odločajo za spolne odnose zelo zgodaj, prezgodaj?

Rekel boš, da ti odrasli le »pamet solimo«. Preprečiti ti ne moremo, vendar že to, da tule sprašuješ, kaže, da si zelo odgovoren najstnik! To, da si začutil vznemirjenje ob misli na ful dobro punco, kaže, da si zelo normalen najstnik, ki ga razganjajo testosteron (moški spolni hormon, ki se pojavi v telesu s puberteto), pa še sonce in maj.
Čeprav te še nikoli nisem videla, ti zaupam, da se boš prav odločil. Najbrž zato, ker vem, da boš pri odločanju upošteval ne le svoj »eros«, puncine čare, in enkratno priložnost, ampak boš tudi še razmislil, kaj želiš od tega spolnega odnosa.

Ali želiš le odkljukati (prvi spolni odnos je za mano)?
Ali želiš le dokazati punci, da si upaš ne glede na možne posledice? Ali želiš biti glavni frajer v razredu?
Ali želiš v teh spolnih odnosih le uživati in ne misliti na možne posledice?
Ali pa želiš vstopiti v spolno življenje pripravljen, osebnostno in duševno zrel?

Rada bi ti povedala, da se boš imel bolje, če se boš ljubil z deklico, ki jo boš imel zelo rad, ki bo imela rada tebe, s katero si bosta zaupala, si povedala pred spolnim odnosom, kaj pričakujeta, česa se bojita, šla skupaj po kontracepcijo (najzanesljiveje je , če se punca prijavi pri ginekologu in jo nato pospremiš k njemu) in se tako zaščitila pred neželeno nosečnostjo in okužbo.

Če želiš spolni odnos s punco svojega življenja, moraš počakati, da začutiš »ta je tista« in začeti z akcijo takrat …Najbrž čakanja ne maraš, ampak v spolnosti prenagljene odločitve prinesejo prej razočaranje kot zadovoljstvo. Veš, že iskanja in ugibanja so vznemirljiva, tudi čakanje, včasih še bolj kot sam spolni odnos, saj so v naših možganih tisti sanjsko lepi, dolgi, vznemirljivi in ne vem kakšni še spolni odnosi – ki pa obstojajo v filmih pogosteje kot v življenju.

Rada bi omenila samo še kondom. Zakaj? Odgovor je dvojen – nosečnost in okužba. Ja, četudi ne moreš verjeti, eno in drugo je možno, tudi če je fant star 14 kot ti.

Želim ti čimprijetnejši začetek spolnega življenja in veliko ljubezni!

Mag. Damjana Podkrajšek, dr.med., specialistka šolske medicine