brazgotina

Vprašanja na tosemjaz.net.
teja::tsj

brazgotina

ObjavaNapisal teja::tsj » 19 Apr 2001 16:41

Pred tremi meseci so mi izrezali materino znamenje. Ostala je brazgotina ki pa se zelo vidi in me moti (od šivov). Je rdeče barve in je velika približno dva centimetra.
Kako jo lahko odstranim? Ali obstaja kakąna krema ki bi mi omilila rdečico?
Prihaja poletje jaz pa bi se je rada znebila!
Hvala za vašo pomoč!
odgovor zdravnice::tsj

Re: brazgotina

ObjavaNapisal odgovor zdravnice::tsj » 24 Apr 2001 07:16

Draga Teja,

Skušala ti bom odgovoriti na vprašanja v zvezi z brazgotino, ki je nastala po izrezu materinega znamenja. Odgovor pa ne bo popoln, ker iz podatkov, ki jih navajaš, nimam dovolj jasne predstave o brazgotini – ali je močno dvignjena ali pa je le rdeča, ali je izrazito večja, kakor je bil prvoten rez na koži, kje je lokalizirana, ali se še spreminja ipd.

Po kirurških posegih na koži ali po poškodbah kože pri posameznikih iz neznanih razlogov lahko pride v procesu celjenja do prekomernega brazgotinjenja, ki se kaže v obliki t.i. hipertrofične brazgotine ali celo keloida. V primeru prve opažamo razvoj brazgotine, ki je nekoliko večja, bolj dvignjena ali debelejša, kot bi pričakovali, vendar v obliki še vedno odgovarja prvotni rani. V primeru razvoja keloida pa po začetnem razvoju rožnate ali rdeče, čvrste, dobro omejene plošče s poudarjenimi žilicami (teleangiektazijami) kasneje sledi nadaljnja nekontrolirana rast tkiva preko področja začetne poškodbe. V pozni fazi razvoja opažamo, da keloid postane nepravilno oblikovan, močneje pigmentiran, trši in lahko povzroča neprijetne občutke, npr. srbi ali boli.

Taki zapleti v celjenju kože so nepredvidljivi. Večja verjetnost je v primeru velike napetosti v predelu rane ali ob prisotnosti tujkov v koži. Pogostejši so po določenem tipu poškodb, kot so opekline. Večje tveganje za prekomerno brazgotinjenje je značilno tudi za nekatere predele telesa, npr. predel prsnice, ramena, hrbet, brado oziroma področje nad spodnjo čeljustnico, uhlje, tudi goleni in stopala. Mnogo pogosteje se pojavi tovrsten zaplet pri osebah med 10. do 30. letom starosti, kakor pri predpubertetnih otrocih ali starejših odraslih osebah. Bolj ogroženi naj bi bili temneje pigmentirani posamezniki in črnci, ugotavljajo pa tudi povezavo z nekaterimi drugimi obolenji kože in družinsko nagnjenost.

Iz vprašanja sklepam, da te najbolj zanima, kaj je mogoče storiti zdaj. Odgovor je odvisen od tipa reakcije kože. Hipertrofične brazgotine pogosto ne zahtevajo ukrepanja. Večina se jih sama znatno zmanjša in zbledi v teku 6 do 12 mesecev. Možno jih je zmanjšati tudi z lokalno uporabo dermosteroidov v pogojih okluzije ali še bolje z injiciranjem v predel brazgotine.
Tudi keloide zdravimo z večkratnim injiciranjem dermosteroidov v več tedenskih intervalih – učinek je počasnejši. Dodatno se poslužujemo tudi zmrzovanja, uporabe silikonskega gela ali silikonskih oblog, redkeje pa tudi nekaterih drugih možnosti zdravljenja. V pozni razvojni fazi keloida je včasih potrebno brazgotino ponovno izrezati in nato preprečevati razvoj ponovitve z zgoraj navedenimi sredstvi in postopki.

Ker navajaš, da je bil kirurški poseg opravljen pred tremi meseci in je brazgotina velika dva centimetra, gre verjetno še vedno za hipertrofično brazgotino ali začeten keloid. Sama lahko poizkusiš z nakupom Contakel mazila za masažo brazgotine ali silikonske obloge (npr. Cica-Care, Silgel – brazgotini primerno veliko izrezano ploščico imej pritrjeno vsaj 12 ur dnevno, zamenjaj jo, ko izgubi samolepljivost). Oboje naročiš in kupiš v lekarni ali trgovini s sanitetnim materialom. Pred uporabo dobro preberi priložena navodila. Učinki se pokažejo po nekaj mesecih.

Če pričakovanega učinka ne bo ali boš imela pri izvajanju zdravljenja težave, ti svetujem posvet pri izbranem zdravniku oziroma pregled pri dermatologu. Brazgotino pa moraš pokazati tudi zdravniku, ki je odredil kirurški poseg. Le on bo lahko preveril, ali je bil glede na histopatološki pregled izrezanega tkiva poseg zadosten. Poleg tega je vpis prekomernega brazgotinjenja kot zapleta zdravljenja v zdravstveno dokumentacijo pomembno opozorilo pred morebitnimi kirurškimi posegi v prihodnosti. S posebnimi operativnimi tehnikami in drugimi postopki je namreč možno nekoliko zmanjšati tveganje prekomerne vezivne reakcije v procesu celjenja.

Upam, da ti bo odgovor v pomoč pri izbiri ukrepanja. Učinki zdravljenja se pri tovrstnih zapletih ne pokažejo čez noč, zato imej potrpljenje. Kontrola pri zdravniku sicer pomeni vsaj časovno obremenitev, vendar te lahko osvobodi tesnobnega opazovanja in premlevanja, včasih pa z opisanimi postopki zdravljenja tudi pospešimo izboljšanje ali preprečimo napredovanje procesa brazgotinjenja. Zato ti vsekakor svetujem posvet pri zdravniku.

Lep pozdrav,
Ana Pilih, dr.med.