punca

Vprašanja na tosemjaz.net.
tiankovac
Objave: 4
Pridružen: 06 Nov 2019 17:58

punca

ObjavaNapisal tiankovac » 06 Nov 2019 18:05

Pozdravjeni

Sem osnovnošolec. Do sedmega razreda smo puncam nagajali zdaj pa ne več. V eno sem se zaljubil pa nevem kaj narediti? Nevem kaj narediti zato ker nevem kaj ona o meni čuti. In me je strah ji povedati na samem kaj čutim do nje. Res bi mi prišla kakšna pomoč prav ker, si jo res želim? Hvala
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: punca

Uredništvo » 07 Nov 2019 21:33

Odgovor svetovalke
_________________

Pozdravljen tiankovac!

Hvala za tvoje vprašanje in da si nam zaupal svojo težavo.

Zelo pomembna v ljubezni in odnosih je iskrenost, tako na začetku, ko se začnemo z osebo spoznavati, kot tudi potem dalje v sami zvezi. Zato je najbolje, da punci na samem in iskreno poveš, kaj čutiš do nje. Tako boš tudi ti lahko izvedel, kaj ona čuti do tebe in kako naprej. Kar se mi zdi zelo pomembno je to, da ji želiš to povedati na samem (in s tem sklepam, da tudi v živo). S tem, da bosta na samem, boš namreč lahko zagotovil, da bosta en do drugega lahko zares iskrena, saj ne bosta pod vplivom mnenja vrstnikov (kar bi se lahko zgodilo, če bi ji povedal pred drugimi).

Hkrati pa se mi zdi bolje, da ji poveš v živo, kot npr. preko telefona/računalnika. Preko pogovora v živo so namreč odnosi bolj pristni, stvari lahko bolj jasno povemo, hkrati pa lahko opazujemo telesno govorico drugega (npr. izrazi na obrazu…), ki nam lahko poda dodatne informacije. Punco lahko tako povabiš na primer na kakšno tortico/sprehod, kjer se lahko naprej pogovarjata malo o drugih stvareh potem pa ji lahko zaupaš svoja čustva.

Pomembno je tudi, da se zavedaš, da se lahko zgodi, da ona do tebe čuti enako, lahko pa tudi ne. V tem primeru je pomembno, da spoštuješ njeno odločitev in njeno iskrenost. Nikogar namreč ne moremo prisiliti, da bi mu bili všeč in da bi imel z nami razmerje. Verjetno je to (možnost zavrnitve) tudi vzrok, zakaj te je strah, kar je popolnoma razumljivo. Vsak čuti nekaj strahu in vznemirjanja pred takimi dogodki. Čisto normalno je tudi, če se boš ob zavrnitvi počutil žalostnega, ampak naj te to ne potre preveč. Večina ljudi ima v življenju več simpatij in ljubezni ter večina se vsaj enkrat spopade z zlomljenim srcem. To so izkušnje, ki so del življenja in nas učijo različnih stvari ter nas delajo močnejše. Kljub temu, da so to najprej za nas negativni dogodki, vseeno so del naše življenjske zgodbe in ko smo starejši se pogosto svojih prvih simpatij in ljubezni spominjamo s takimi prijetnimi občutki ter jih radi podelimo z drugimi.

V primeru, da ti bo punca povedala, da do tebe čuti enako kot ti do nje, jo lahko povabiš na zmenek oz. na skupno druženje, da se bosta bolje spoznala. Pri tem ti lahko pomaga, če izhajaš iz tega, kar je všeč njej (in seveda tudi tebi). Na primer, če se rada sprehajata, se lahko zmenita, da gresta v bližnji park na sprehod. Če imata oba rada filme, gresta lahko v kino itd.

Možno pa je, da punca v tistem trenutku ne bo vedla, kaj ti naj odgovori, saj jo mogoče lahko zelo presenetiš. V tem primeru pusti punci čas, da stvari nekoliko premisli in predela.

Upam, da ti bo moj odgovor kaj pomagal. Le pogumno! In upam, da se bo razpletlo tako kot si želiš. Če boš potreboval še kakšen nasvet, ti bom z veseljem spet odgovorila.

Lepo bodi!
Sara Seršen, dipl. psihologinja (un)
tiankovac
Objave: 4
Pridružen: 06 Nov 2019 17:58

Re: punca

ObjavaNapisal tiankovac » 10 Nov 2019 22:01

Pozdravljeni g.Svetovalka

/ izbrisano v uredništvu /
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: punca

Uredništvo » 12 Nov 2019 08:16

Odgovor svetovalke
_________________

Pozdravljen Tian!

Poznam aplikacijo Viber in vem, kako deluje. Po mojem mnenju si se pravilno odločil, da si ji napisal na zasebni pogovor iz razloga, ki sem ti ga napisala že v prvem odgovoru. Vse možnosti, ki si jih naštel, zakaj ti ne odpiše, so čisto realne in možne. Glede na opisano, je med vama torej že spleteno nekakšno prijateljstvo in se v redu razumeta. Kaj točno ona čuti in kaj ti je želela s pogledom povedati, ti jaz na žalost ne morem povedati, kot tudi ti ne morem odgovoriti na to, kakšen bo njen naslednji korak. To ve samo ona.

Možno je, da se tako obnaša, ker jo je lahko strah. Namreč ste v obdobju pubertete, ki je obdobje velikih sprememb in novih izzivov. Tako med drugim začenjate spoznavati in pridobivati izkušnje tudi z osebami nasprotnega spola ter na področju partnerskih odnosov, ki je za vas še kar velika neznanka. Poskusi biti čim bolj potrpežljiv. Mogoče lahko za začetek poskusiš, da kdaj med odmorom ali po pouku, če se kdaj še družite, pristopiš do nje, jo povprašaš, kako je, če mogoče veš, da se ukvarja s kakšnim športom, jo vprašaš, kako ji gre. Poskusi se z njo pogovarjati o čisto vsakdanjih stvareh, mogoče tudi kdaj na primer pohvali, da ima lepo frizuro/lepo majico. V živo jo lahko tudi vprašaš, če je dobila tvoje sporočilo in da te skrbi, da ti ne odpiše. Lahko jo mogoče kdaj presenetiš, s kakšno čokoladico ali drugo majhno pozornostjo. Spremljaj njene odzive in odgovore. Če bodo pogovori stekli in bodo njeni odzivi pozitivni, jo lahko mogoče povabiš na kak sprehod/tortico, kjer ji odkrito poveš, kaj čutiš do nje.

Upam, da se bo punca pozitivno odzvala in se bo med vama spletla še ena dodatna vez. Glede na opisano, koliko se že sedaj trudiš in koliko bi se rad potrudil za dekle, si fant, ki izkazuje, da ceni in spoštuje dekleta. Z vsem tem si boš nabral veščine, kako postopati v podobnih situacijah in ti bo v prihodnosti zagotovo lažje. Verjamem, da boš s takim načinom in trudom, če ne sedaj, pa v prihodnosti dobil dekle, kot si jo želiš.

Bom zelo vesela, če se boš še kaj oglasil!

Lepo bodi!

Sara Seršen, dipl. psihologinja (un)
tiankovac
Objave: 4
Pridružen: 06 Nov 2019 17:58

Re: punca

ObjavaNapisal tiankovac » 12 Nov 2019 13:28

Hvala za ta odgovor.

Bom se potrudil za vse te naštete načine ... vam javim in vam povem novico kako se je razpletlo.

/ izbrisano v uredništvu /
tiankovac
Objave: 4
Pridružen: 06 Nov 2019 17:58

Re: punca

ObjavaNapisal tiankovac » 13 Nov 2019 14:07

Pozdravljeni g.Svetovalka

/ izbrisano v uredništvu /