Polnoletnost

Vprašanja na tosemjaz.net.
Jdjdd

Polnoletnost

ObjavaNapisal Jdjdd » 06 Sep 2019 21:30

Ce narocis izdelek prek spletne strani, na kateri je navedeno, da moras biti vsaj 18 let star in se zlases da si 18 let, a pol to na posti lahko kako vejo npr. a jim ta firma pove posti, da preverijo, ce je clovek res star 18, al ti dajo, ne glede na starost?
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Polnoletnost

Uredništvo » 17 Sep 2019 09:38

Pozdravljen, obiskovalec naše spletne svetovalnice,

na tvoje vprašanje ti žal v našem uredništvu ne moremo priskrbeti odgovora.
Morda ti lahko svetuje kdo od vrstnikov, ali pa preveriš informacijo na pošti?
Sicer pa prosi starše da ti pomagajo pri nakupu...

Lep pozdrav iz uredništva.
Ni panike

Re: Polnoletnost

ObjavaNapisal Ni panike » 17 Sep 2019 10:41

Prodajalec bo to starostno omejitev resno vzel samo takrat, ko po zakonu eksplicitno mora (npr. kake finančne storitve). In če bo že vzel to resno, ti izdelka ne bo prodal, dokler ne bo preveril tvoje identitete ali vsaj starosti. V tem primeru te bo pozval, da mu nekako pokažeš svojo osebno izkaznico: ali se oglasiš v poslovalnici, mu jo pokažeš prek video klica ali vsaj pošlješ sken. Če tega ne stori in ti izdelek kljub vsemu proda, mu po domače povedano "dol visi" za tvojo starost.

Še bolj pa to "dol visi" poštarjem oz. kurirjem. Na paketu bo izpisan samo tvoj naslov in opcijsko še telefonska št. (nekateri resnejši dostavljalci te namreč pokličejo in se dogovorijo, kdaj in kje utegneš pošiljko prevzeti), nikakor pa ne kakšna starostna omejitev ipd. Če boš šel iskat na pošto, bojo na hitro pogledali na osebno in to izključno zato, da jo izročijo pravemu naslovniku (v praksi jo pogosto izročijo tudi drugemu z istim priimkom in naslovom), če bo v času dostave kdo doma, pa jo ponavadi brez preverjanja dokumentov izročijo kar prvemu, ki odpre. Če je to ata, bo lahko videl, kaj si kupil, oz. vsaj sklepal, če bo na škatli logo kakšnega Venera Shopa...