Spolni odnos

Vprašanja na tosemjaz.net.
Katja V

Re: Spolni odnos

ObjavaNapisal Katja V » 08 Okt 2019 00:26

To sem želela vprašati, če odnos med dvema, frend with benefits, itd. ne vključuje zvestobe (karkoli že to pomeni) ali pomeni,, da v odnosu med dvema nekaj ne štima?
Če prav razumem, je potencialni partner čustveno vedno na višjem mestu, ti več pomeni, kot pa frend with benefits? Zakaj se ima frends with benefits, ker tvoji starši te osebe kot partnerja ne bi sprejeli v družino mogoče, ker ni primeren partner, ker nima potrebnih osebnostnih kvalitet za tvojega partnerja? Je frend with benefits torej telesnost ali erotika, tega še vedno ne razumem? O frends with benefits sem dobila toliko kontradiktornih podatkov, da ne vem več, kaj naj bi to bilo. Zakaj se ima hkrati lahko več frendov with benefits in se lahko benefits, lahko pa tudi prijateljstvo zraven s katerimkoli kadarkoli prekine brez pojasnila? Če sta ko so benefits preneahli nehala biti prijatelja, je bilo to lažno frends with benefits? Nekateri imajo prijateljstvo zaradi benefits in ko to preneha imajo do partnerja negativen odnos? V času, ko se ima odnos frends with benefits kakšen odnos naj bi imela frenda, dober, slab, naj bi o drugem imela pozitivno mnenje, negativno, itd? Da je frends with benefts drugorazredna roba sem mislila, ker frends with benefits naj bi bil pri nekaterih v tistem vmesnem času, ko nimajo partnerja, zato naj bi bil to drugorazredna roba? Glede orgazmov, kako s to temo, ti je vseeno, če jih druga oseba doživi ali ne, ker itak to ni tvoj partner mogoče?
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Spolni odnos

Uredništvo » 14 Okt 2019 14:51

Odgovor svetovalca
_________________

Draga Katja!

Ne vem, zakaj bi naj nekaj ne štimalo v odnosu friends witth benefits, ker ne vključuje zvestobe. Partnerja se v takšnem odnosu tega zavedata in takšen odnos oba sprejemata. Vzročnost za friends with benefits je v zavestni odločitvi dveh, da bosta v svoj prijateljski odnos vključila tudi spolne odnose brez medsebojnih obveznosti, lahko pa tudi svoj odnos, ko sta bila par, prekineta, torej nista več par, v svojem nadaljnjem odnosu pa še imata občasne spolne odnose. Če sta dva par, se imata rada, sta zaljubljena drug v drugega, se ljubita, v odnosu friends with benefits pa sta »le« prijatelja, je pa ta odnos tesnejši kot pa instant seks. Rekel bi, da pri friends with benefits ne gre zgolj za telesnost, le fizično zadovoljevanje spolnih potreb, ampak gre tudi za erotiko. Odnos ni brez kakršnih koli čustev simpatije, naklonjenosti, kot je to pri instant seksu. Tudi ne gre za popolno brezčutnost glede partnerjevega orgazma.

Nekdo ima lahko več prijateljev z ugodnostmi, saj gre za odnos brez zvestobe, brez medsebojnih obveznosti. Glede na to se lahko odnos tudi prekine, prav pa bi bilo, da se prekine s pojasnilom, ne pa brez pojasnila. Kot sem že zapisal, imata prijatelja z ugodnostmi medsebojni prijateljski odnos, vežejo ju medsebojna pozitivna čustva in imata vsaj glede prijateljstva določen odgovorni odnos. Zato partner v takšnem odnosu ni drugorazredna roba, ki bi jo po uporabi zavrgel.

Lepo bodi!

Brane But, univ. dipl. psiholog