Poklic : specialist urgentne medicine

Vprašanja na tosemjaz.net.
Samo ena

Poklic : specialist urgentne medicine

ObjavaNapisal Samo ena » 22 Avg 2019 12:54

Pozdravljeni,
letos grem v zadnji razred osnovne šole in se seveda moram odločiti za poklic. Ze kar nekaj časa si zelo zelim postati zdravnica, vendar imam nekaj vprašanj na to temo:
•Ker me zanima predvsem delo na urgenci bi vprašala ali na urgenci delajo zdravniki, ki so prav specializirani za delo na urgenci?

•Ali mora vsak zdravnik narediti specializacijo da je potem lahko zdravnik?

•kakšni so pogoji za vpis na medicinsko fakulteto?

•priznam, biologija mi ni ravno med ljubšimi predmeti. Ali je to mogoce tezava? Torej ali potrebuješ veliko znanja biologije?

Hvala za odgovore!
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Poklic : specialist urgentne medicine

Uredništvo » 22 Avg 2019 17:06

Odgovor svetovalca
_________________

Pozdravljena,

vsekakor je znanje biologije zelo pomembno, predvsem v prvih letnikih študija medicine. Boš videla, kako se ti bo zdela biologija v gimnaziji. Velika večina zdravnikov pred vpisom na fakulteto naredi gimnazijo. Za vpis je potrebno imeti dobre ocene med gimnazijo ter potem dobro pisati maturo.

Glede specializacije pa je tako, da po končani fakulteti dobiš naziv doktor medicine. Če želiš delati kot zdravnica, je specializacija bolj kot ne nujna, saj je malo del, ki jih lahko delaš samo s strokovnim izpitom, ki ga narediš po faksu in po pripravništvu.
Trenutno je večina zdravnikov, ki dela na urgenci, družinskih zdravnikov, vendar se to spreminja, saj se jih dosti specializira za urgentne zdravnike, zato bodo sčasoma na urgenci (predvsem pa v reševalnih vozilih) specialisti urgentne medicine.

Upam, da ti odgovori kaj pomagajo,
Igor Rakuša, dr.med.,
specialist družinske medicine