Darilo

Vprašanja na tosemjaz.net.
ABCDFplus

Darilo

ObjavaNapisal ABCDFplus » 21 Avg 2019 11:49

Pozdravljeni,
prosila bi vas, da objavite samo odgovor.

/ izbrisano v uredništvu /
Uredništvo
Pošlji ZS
Pošlji e-pošto

Re: Darilo

Uredništvo » 21 Avg 2019 20:16

Odgovor svetovalke
________________

Pozdravljena.

Najprej se ti zahvaljujem za sporočilo in upam, da ti bo moj odgovor v pomoč. Ko sem prebirala tvoj zapis, sem se spomnila na knjigo Pet jezikov ljubezni, ki jo je napisal Gary Chapman. Priporočam v branje.

V tej knjigi avtor opisuje pet različnih načinov, s katerimi si ljudje med seboj izkazujemo ljubezen. Ljubezen med partnerjema, otroci in starši, sorojenci ter tudi ljubezen in naklonjenost med prijatelji. Za vse velja podobno. En od petih načinov oziroma jezikov ljubezni je tudi sprejemanje daril. Darilo je vidni simbol ljubezni in naklonjenosti zato, ker s tem sporočamo: mislila sem nate, veliko mi pomeniš, zato ti želim podariti tole darilo. Pri tem ni pomembno, koliko je bilo darilo drago. Darilo je lahko karkoli, tudi majhna pozornost. Darilo lahko kupimo, najdemo, izdelamo. Pomembna pa je misel, ki jo z darilom sporočamo. Zato nikakor ne pomeni, da smo materialisti, če nam darila veliko pomenijo. Mogoče je sprejemanje daril tudi tvoj jezik ljubezni. In ker darila nisi prejela, si namesto sporočila "rada te imava in mislila sva nate" ostala v dvomih, koliko pravzaprav pomeniš osebama, ki ju imaš za najtesnejša prijatelja že več let. Sama si napisala, da te je prizadelo to, ker sta nate pozabila. Tvoj problem nikakor ni neumen, ker so tvoja občutja še kako resnična in tudi razumljiva.

Žal smo ljudje velikokrat egocentrični, osredotočeni predvsem nase in včasih se zgodi, da ne prepoznamo potreb še tako bližnjih prijateljev. Težko verjamem, da prijateljema kar naenkrat ni več mar zate. Verjetno se samo nista zavedala, kako te bosta s svojim ravnanjem prizadela. Pomisli ali ti mogoče svojo naklonjenost izražata na druge načine? Sta ti na voljo za pogovor, kadar si v stiski? Preživljate veliko časa skupaj? Te pogosto objameta? Te spodbujata? Te kdaj pohvalita? Sta zaupanja vredna? Ti kdaj naredita kakšno uslugo ali ti pomagata?

Vse to so načini kako izražamo, da nam je za nekoga mar. Da nam je pomemben. Če pa ne boš mogla preko svojih občutkov in dvomov, pa je zagotovo ena od možnosti tudi iskren pogovor. Glede na to, da praviš, da ste najbližji prijatelji že več let, menim da s tem ne bi bilo nič narobe. Pravzaprav lahko ta izkušnja vaše prijateljstvo še poglobi.

Želim ti vse dobro.
Maja Kodele, mag. psihologije